web analytics

Schepping van de mensheid

 

Atra-Hasis was een centrale figuur in de ‘schepping’- en ‘zondvloed’-verslagen die door de Sumeriërs werden opgetekend, honderden jaren voordat het eerste boek van de Bijbel ooit werd geschreven… Atra-Hasis (“buitengewoon wijs”) is de hoofdpersoon en naamgenoot van een 18e-eeuws BCE Akkadisch epos. De Atra-Hasis-tabletten bevatten zowel een scheppingsmythe als een overstromingsverslag, wat een van de drie overlevende Babylonische zondvloedverhalen is.

Het oudst bekende exemplaar van de epische traditie met betrekking tot Atrahasis dateert uit de regering van Hammurabi’s achterkleinzoon, Ammi-Saduqa (1646–1626 vGT), maar er bestaan ​​verschillende Oud-Babylonische fragmenten. Volgens één versie van de Sumerische koningslijst was Ubara-Tutu (die wordt genoemd als de vader van Atrahasis in Gilgamesj) in de jaren net voordat de zondvloed over de aarde raasde, koning van Shuruppak, waar enkele van de vroegste geschriften die over de hele wereld bekend zijn, zijn ontdekt.

Volgens een andere versie van de Sumerische koningslijst regeerde Atrahasis, daar genoemd door zijn Sumerische naam Zuisudra, zelf de stad Shuruppak, voorafgegaan door zijn vader die werd genoemd als de stad. Een wijsheidscompositie die bekend staat als de instructies van Shuruppak wordt nu bevestigd op kleitabletten uit de vroege dynastieke periode in het begin van het derde millennium voor Christus, en bevat wijze raad gegeven door Shuruppak aan zijn zoon Zuisudra. Zo was Atrahasis een opmerkelijke figuur, zelfs aan het begin van de geschiedenis. 

Lees ook:   Ben jij 1 van de 144.000?

Gerelateerde artikelen

Back to top button