web analytics

Amerikaanse oliegigant boekt monsterwinst

De inkomsten van Exxon in 2022 waren een historisch hoogtepunt voor de westerse olie-industrie

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil verdiende vorig jaar 55,7 miljard dollar aan winst, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het cijfer was een nieuw hoogtepunt voor Exxon, wiens vorige record $ 45,2 miljard bedroeg in 2008, toen een vat olie bijna $ 150 kostte – gemiddeld zo’n 30% hoger dan in 2022.

Volgens de CEO van het bedrijf, Darren Woods, stegen de winsten enorm dankzij de herstellende vraag na Covid-19 te midden van beperkingen in de energievoorziening.

“ Hoewel onze resultaten duidelijk profiteerden van een gunstige markt, zorgden de anticyclische investeringen die we voor en tijdens de pandemie deden voor de energie en producten die mensen nodig hadden toen de economie zich begon te herstellen en de voorraden schaars werden. We leunden naar binnen toen anderen naar buiten leunden , ‘zei Woods.

De productie van het bedrijf groeide ook met ongeveer 100.000 vaten olie- en gasequivalent per dag (bpd) tegen 2021, oplopend tot 3,8 miljoen bpd.

Aangenomen wordt dat de inkomsten van Exxon een recordhoogte zijn voor de westerse olie-industrie, hoewel collega-majoors BP, Chevron, Shell en TotalEnergies hun resultaten voor 2022 nog moeten publiceren. Volgens een recente berekening van Refinitiv-analisten zullen de vijf supermajors naar verwachting een gecombineerde winst van bijna $ 200 miljard rapporteren voor 2022 na de pieken in de energieprijzen van vorig jaar.

De bumpercijfers hebben echter het debat gevoed over de vraag of regeringen de belastingen op onverhoopte winsten voor de sector verder moeten verhogen, aangezien consumenten te maken hebben met hoge energieprijzen. Shell zei onlangs dat zijn extra belasting uit meevallerheffingen in Europa en het VK voor 2022 wordt geschat op ongeveer $ 2,4 miljard. TotalEnergies meldde eerder deze maand dat meevallers het bedrijf in het vierde kwartaal minstens 2 miljard dollar hebben gekost.

Lees ook:   Q anon "Save America VQTE Repub"

Exxon zei dat de winst in het vierde kwartaal $ 1,3 miljard lager was als gevolg van de meevallerbelasting en waardeverminderingen van activa van de EU. Het bedrijf klaagt het blok aan in een poging de heffing af te schaffen, met het argument dat Brussel zijn wettelijke bevoegdheid heeft overschreden door deze op te leggen.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button