web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Welke rol speelt Oekraïne in de wereldwijde strijd om ‘de nieuwe olie’?

De Donbas-regio is rijk aan grondstoffen die van cruciaal belang zijn voor de energietransitie. De Europese Unie, net als de andere grootmachten, aast op deze ‘nieuwe olie’ om haar machtspositie in de toekomst te kunnen garanderen.

(En de Oekraïne is al 8 jaar in oorlog met Donbass en Donetsk, maar daar hoor je hier niemand over!)

Hoe sneller Europa verduurzaamt, hoe sneller we onafhankelijk zijn van Rusland, zei de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onlangs. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want voor de productie van zonnepanelen, windturbines en elektrische auto’s zullen we allerlei mineralen en metalen uit de grond moeten halen. Waar de twintigste eeuw werd gebouwd op een economisch systeem van fossiele energie, zal de 21e eeuw het tijdperk zijn van ‘zeldzame’ grondstoffen.

Je smartphone bevat bijvoorbeeld al tot vijftig verschillende soorten metalen. De reden dat je telefoon trilt als je gebeld wordt, is het zeldzame aardmetaal neodymium. En voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s is er een grote vraag naar lithium, kobalt, grafiet en nikkel. Alleen al voor deze batterijen schat de Europese Commissie tegen 2030 vijf keer meer kobalt en bijna twintig keer meer lithium nodig te hebben dan nu. In 2050 zal die vraag nog eens zijn verdrievoudigd.

kijk

Wat als de handel stilvalt?

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥