web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Poetin verleent Snowden het Russische staatsburgerschap

Poetin tekent decreet dat Snowden het Russische staatsburgerschap verleent

 

De Russische president Vladimir Poetin heeft de voormalige Amerikaanse inlichtingenofficier Edward Snowden het Russische staatsburgerschap verleend. Het document wordt gepubliceerd op het portaal van juridische informatie.
“In overeenstemming met paragraaf “a” van artikel 89 van de grondwet van de Russische Federatie, besluit ik: het staatsburgerschap van de Russische Federatie te aanvaarden van de volgende personen: Edward Joseph Snowden, geboren op 21 juni 1983 in de Verenigde Staten van Amerika”, zegt het decreet.
Volgens de perssecretaris van het staatshoofd Dmitry Peskov werd Snowden op zijn verzoek het Russische staatsburgerschap verleend.
Na de echtgenoot zal zijn vrouw het staatsburgerschap aanvragen, zei advocaat Anatoly Kucherena. Hij voegde er ook aan toe dat Snowden niet zal worden opgeroepen als onderdeel van de gedeeltelijke mobilisatie, omdat hij niet in het Russische leger heeft gediend.
In juni 2013 veroorzaakte Snowden een groot internationaal schandaal door aan de kranten Washington Post en The Guardian wat geheim materiaal over de Amerikaanse en Britse bewakingsprogramma’s op internet te overhandigen.
Daarna vloog hij naar Hong Kong en van daaruit naar Moskou, waar hij enige tijd doorbracht in de transitzone van Sheremetyevo Airport. Na weigeringen van andere landen verleende Rusland Snowden tijdelijk asiel voor een jaar op voorwaarde dat hij zijn activiteiten tegen de Verenigde Staten staakt.
In augustus 2014 ontving Snowden een verblijfsvergunning van drie jaar, waarmee hij niet alleen in Rusland, maar ook naar het buitenland kan reizen. Vervolgens kreeg hij een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. In november 2020 maakte advocaat Anatoly Kucherena het voornemen van Snowden bekend om het Russische staatsburgerschap te verkrijgen.
Canada verleent asiel aan familie Snowden.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥