web analytics
11:11 Dubbele getallen

Kissinger waarschuwt Washington: accepteer nieuwe wereldwijde orde of anders

Kissinger waarschuwt Washington om een ​​nieuw mondiaal systeem te accepteren of een geopolitieke situatie van voor de Eerste Wereldoorlog onder ogen te zien

Terwijl het Witte Huis voortdurend spanningen opwekt tegen Rusland en China, waarschuwde de doyen van het Amerikaanse buitenlands beleid, Henry Kissinger , vorige week dramatisch Washington om ofwel in te stemmen met een nieuw internationaal systeem ofwel door te gaan met het opdrijven van spanningen die leiden tot een situatie vergelijkbaar met de vooravond van Eerste Wereldoorlog.

In een Chatham House webinar met de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt afgelopen donderdag, 97-jaar-oude Kissinger riep de VS op . om een ​​evenwicht te creëren met bestaande mondiale krachten, door toe te voegen

“Als je je voorstelt dat de wereld zich committeert aan een eindeloze competitie gebaseerd op de dominantie van degene die op dit moment superieur is, dan is een uitval van de orde onvermijdelijk. En de gevolgen van een storing zouden rampzalig zijn. “

De ervaren diplomaat drong er bij de VS op aan te begrijpen dat niet elk probleem “definitieve oplossingen” heeft en waarschuwde

“Als we op dat punt geen overeenstemming bereiken met China, dan bevinden we ons in een situatie van vóór de Eerste Wereldoorlog, waarin er voortdurende conflicten zijn die onmiddellijk worden opgelost, maar een van hen komt uit controle op een bepaald punt. “

Het idee dat de VS moeten stoppen met het opleggen van hun wil aan alle anderen, zal echter niet gemakkelijk worden geaccepteerd in Washington. Dit wordt bevestigd door de scherpe retoriek en persoonlijke beledigingen die de Amerikaanse president Joe Biden voortdurend uitspreekt tegen zijn Russische en Chinese tegenhangers, Vladimir Poetin en Xi Jinping.  

Lees ook:   Artsen willen toestemming om patiënten te laten euthanaseren om hun organen te oogsten

De hooggeplaatste Chinese ambtenaar Yang Jiechi vertelde op 18 maart in Alaska aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat “de Verenigde Staten niet de kwalificatie hebben om te zeggen dat ze vanuit een sterke positie met China willen spreken.” Vervolgens zeiden de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Chinese tegenhanger Wang Yi dagen later, op 22 maart, tijdens hun ontmoeting in Peking moedig dat ze “gezamenlijk het multilateralisme beschermen, het internationale systeem handhaven met de VN als kern en de internationale orde gebaseerd op internationaal recht. , terwijl ze zich krachtig verzet tegen unilaterale sancties en inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen. “

Kissinger’s carrière wordt in het bloed gewassen als we ons herinneren dat hij Pakistan steunde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Bangladesh, ondanks het bloedbad van honderdduizenden mensen en massale verkrachtingen; een militaire staatsgreep georkestreerd in Chili om de democratisch gekozen Allende te verwijderen ten gunste van de dictatuur van Pinochet; steunde stilzwijgend de massamoord door Indonesië op honderdduizenden Oost-Timorezen; en, de zegen van de Turkse invasie van Noord-Cyprus die leidde tot 200.000 Griekse vluchtelingen zonder recht op terugkeer – naast vele andere dingen.

Zijn meest recente verklaring over de VS en het internationale systeem is echter eigenlijk een volwassen voorstel dat gunstig zou zijn voor de wereldvrede als de regering-Biden zijn advies aanvaardt dat de wereldorde aan het veranderen is. Het is onwaarschijnlijk dat Washington bereid is eenzijdig een einde te maken aan zijn harde en zachte machtsagressie, aangezien het ten onrechte gelooft dat het een unipolaire orde kan handhaven.

Lees ook:   'Vluchtelingen afgeschrikt door Nederlandse opvang'

Het is altijd moeilijk voor grote mogendheden om te accepteren dat de wereld is veranderd, vooral als dit in hun nadeel is. Het gedrag van de regering-Biden, die opzettelijk gebruik maakt van dreigende en ongepaste retoriek, toont aan dat ze een multipolair wereldsysteem rationeel niet zal accepteren, vooral omdat russofobie en sinofobie toenemen.

Persoonlijke beledigingen tegen Poetin en Xi zijn een uiting van Amerikaanse onmacht, vooral als we bedenken dat de VS historisch gezien niet betrokken waren bij dit soort retoriek toen ze op het hoogtepunt van hun macht stonden. De VS zijn niet langer de enige supermacht ter wereld en hun rivalen accepteren niet langer dergelijke agressie, en dat is precies waarom de Chinese delegatie die vorige maand naar Alaska ging duidelijk verklaarde dat ze geen taal van geweld accepteert.

Een bijkomend probleem voor de VS is of hun bondgenoten hun betrekkingen met China en Rusland onder druk zullen zetten en of ze zullen accepteren dat ze in conflicten met hen worden geduwd. Er zijn aanwijzingen dat de belangrijkste Europese landen zich zullen verzetten tegen de eisen van de VS. Dit blijkt uit de kwestie Nord Stream 2, waar Amerikaanse pogingen om de bouw ervan te voorkomen, stuiten op weerstand van belangrijke landen van de Europese Unie, ondanks de eindeloze klachten van minnows zoals Litouwen en Polen.

Robert Gates , voormalig directeur van de CIA en de Amerikaanse minister van Defensie, gaf in een recent interview met de Washington Post dat de sancties tegen Rusland doen geen goed voor de VS In The National Interest , Robert Kaplan beschrijft Rusland als een “probleem uit de hel” omdat het niet kan worden getemperd. Kaplan gaf redenen waarom het voor Rusland nodig is om “afstand te nemen van zijn eenzijdige alliantie met China” en balans te vinden met de VS.

Lees ook:   Begrijp jij Prinsjesdag?

Het misleide agressiebeleid van Washington om een ​​unipolaire wereldorde te handhaven, werkte in het voordeel van China en Rusland, vooral bij het versnellen van hun samenwerking. Het Westen kan de economische macht van China of de militaire macht van Rusland niet langer onderdrukken. Militaire strategen in het Westen zijn zich ervan bewust dat de Russisch-Sino-samenwerking door niets kan worden gecompenseerd. Uiteindelijk zal Washington zijn toevlucht moeten nemen tot een strategie die lijkt op de suggestie van Kissinger om een ​​evenwicht te vinden, terwijl hij ook de multipolaire realiteit moet accepteren die tot stand is gekomen.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button