web analytics

Straatartiest op de bon geslingerd voor bellenblazen in Eindhoven

Een uur in de cel en een boete voor bellenblazen. Het overkwam de Nijmeegse straatartiest Rob Waterbende donderdag op het 18 septemberplein in Eindhoven.

Ruim 5000 shows heeft de Nijmegenaar onder zijn artiestennaam Rob Waterbende al door heel Europa gegeven. Sinds 2012 leeft hij van de donaties die hij ophaalt tijdens zijn bellenblaassessies, waarmee hij ook regelmatig op het 18 septemberplein te vinden is. ,,Dit is de eerste keer dat ik een boete krijg”, vertelt hij boos. Want waar zijn grote zeepbellen normaal gesproken vooral de plaatselijke jeugd vermaakt, stonden er donderdagmiddag naast een twintigtal kinderen ook ineens twee boa’s voor zijn neus. Eindresultaat: een uur in de cel en twee boetes van 95 euro. De ene voor het verstoren van de openbare orde en het veroorzaken van verontreiniging, de andere voor het niet tonen van zijn ID. ,,Die lag nog in de auto, omdat mijn rijbewijs anders zeiknat wordt.”

Tafereel

Toevallig was het hele tafereel live te volgen op zijn Facebookpagina. Uitgerekend donderdag besloot Rob voor het eerst live te gaan. Op het filmpje is te zien hoe een boa hem aanspreekt omdat hij de grond zou verontreinigen. Ook zouden zo kinderen op de gladde tegels kunnen uitglijden.

Het filmpje eindigt als de politie arriveert om hem mee te nemen naar het bureau. ,,Daarvoor zijn we eerst nog langs mijn bus gereden om mijn legitimatie op te halen. Daarna heb ik bijna een uur in de cel gezeten.”

Vorige maand stond hij voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer op het 18 septemberplein, waar hij sinds 2013 vaak te vinden is. ,,Ik heb bewust maanden gewacht tot de lockdown voorbij was.” Hier kreeg hij van boa’s het verzoek om te vertrekken, waaraan hij gehoor gaf. Omdat de maatregelen sinds 1 juli verder versoepeld zijn, besloot hij donderdag terug te keren. Of de boete iets met corona te maken heeft, kreeg hij niet te horen.

Lees ook:   JSF geland in Leeuwarden

Gevaar

De gemeente laat weten dat bellenblazen op straat is toegestaan, maar iedereen die bellen blaast op een openbare plek wel rekening moet houden met anderen. Het mag namelijk geen gevaar opleveren, zoals gladheid door zeepresten. Dan kan een boete uitgeschreven worden voor ‘het niet juist gebruiken van de weg’. Volgens de woordvoerder is dit bestaande wetgeving die verder losstaat van de huidige corona-regels.

Na zijn boete ontving de bellenblazer talloze steunbetuigingen. ,,Ze noemen me een held en er zijn mensen die uit protest gaan bellenblazen in de binnenstad.” Zelf blijft hij daar voorlopig even weg. ,,Maar met mijn shows ga ik gewoon door.”

De boetes weigert hij te betalen. ,,Uit principe.”

Bron

Al dat vreugde geeft, zullen wij teniet doen!?

Gerelateerde artikelen

Back to top button