web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Nieuwe signalen van verdere Russische legeropbouw in Syrië

Nieuwe signalen van verdere Russische legeropbouw in Syrië

Het heeft er alle schijn van dat het Russische leger de militaire steun aan de Syrische president Bashar al-Assad aan het uitbreiden is. Rusland zou bij de havenstad Latakia twee nieuwe legerbases bouwen.

Dat is althans de conclusie van The Wall Street Journal, de Amerikaanse krant die nieuwe satellietbeelden heeft bekeken van het bewuste gebied.

Bolwerk

De legeropbouw heeft vermoedelijk plaats ten noorden van Latakia, pal aan de Middellandse Zee. De havenstad is een bolwerk van Assad, en kwam tot dusver relatief ongeschonden uit de al vier jaar durende oorlog.

Als er éen plek is in Syrië waar de Syrische president naartoe kan vluchten na de eventuele val van Damascus, is het dáár. Er wonen bovendien veel alawieten, de islamitische geloofsgemeenschap waar ook Assad deel van uitmaakt.

Eerder meldden Amerikaanse officials al dat er een legerbasis werd gebouwd ten zuiden van Latakia, en dat de Russen bijvoorbeeld tanks sturen. Ook zouden er achtentwintig gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd bij de havenstad.

Ongerustheid

Hoewel de militaire activiteiten van Rusland allerminst nieuw zijn te noemen – het Kremlin onderhoudt al decennia militaire banden met Damascus – leiden de laatste ontwikkelingen wel tot ongerustheid in Amerika.

Het Witte Huis is zogezegd niet blij. De internationale coalitie voert luchtaanvallen uit op Islamitische Staat, maar ziet tegelijkertijd Assad ook het liefst van het toneel verdwijnen.

Moskou en Washington hebben toch besloten om met elkaar in gesprek te gaan over militaire samenwerking in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet vrijdag weten het een ‘goed idee’ te vinden.

Lees ook:   Veel vermiste vluchtelingen kinderen...

De Russen en Amerikanen zijn het erover eens dat ze het snel over de bestrijding van het conflict in Syrië moeten gaan hebben. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd het een belangrijke stap te vinden.

https://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Nieuwe-signalen-van-grotere-Russische-legeropbouw-in-Syrie-2690748W/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥