web analytics

Klopjacht gemeenten op 15.000 fraudeurs

Klopjacht gemeenten op 15.000 fraudeurs

Het kabinet begint een groot offensief tegen fraude met bijstand, toeslagen en andere overheidsuitkeringen. Door het afleggen van 20.000 huisbezoeken per jaar hoopt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken 15.000 fraudeurs te pakken. Dat moet jaarlijks netto bijna 30 miljoen euro opbrengen.

Daar komt bij: gericht zoeken levert de overheid veel geld op
Minister Plasterk
Plasterk vraagt vandaag in een brief aan de gemeenten om de intensiteit van de huisbezoeken te verdrievoudigen. De gemeenten zouden daarbij moeten werken met een nieuwe methodiek, die zich richt op een selectie van verdachte adressen: bijvoorbeeld kale brievenbussen of panden waarin heel veel mensen tegelijk wonen of die juist leeg blijken te staan.

De ervaring leert dat het op dat soort adressen eens in de drie keer raak is. Dan is sprake van onjuiste adresregistratie met als mogelijk gevolg fraude met regelingen en uitkeringen die afhankelijk zijn van het woonadres, zoals bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering. Ook proberen mensen zich soms met een vals adres te verstoppen vanwege (belasting)schulden, uitstaande boetes of om omdat de politie naar ze op zoek is. In totaal staan in Nederland 350.000 mensen niet geregistreerd op het adres waar ze daadwerkelijk wonen.

Adresfraudeur
Volgens Plasterk holt fraude de verzorgingsstaat uit. ,,Als iemand zich het schompes werkt en ziet dat zijn buurman de boel belazert, denkt hij: waarom zou ik nog belasting betalen? Daar komt bij: gericht zoeken levert de overheid gewoon veel geld op.” Eén opgespoorde adresfraudeur is goed voor gemiddeld 2.800 euro aan illegale inkomsten.

Lees ook:   Transgenderkinderen ernstige verwondingen dankzij hormoonblokkers

De extra huisbezoeken worden betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken, in totaal zo’n 13 miljoen euro per jaar. Nu drukken de kosten nog op de gemeenten, terwijl de opbrengsten ten goede komen aan uitkeringsinstanties en toeslagenverstrekkers, zoals het UWV en de Belastingdienst.

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3872990/2015/02/25/Klopjacht-gemeenten-op-15-000-fraudeurs.dhtml

Nou Nou Regering begin eerst maar eens bij je zelf!
Voor je naar anderen wijst…
Een regering die zelf fraudeert mag niets meer aan eerlijkheid van de bevolking verwachten.
Geef zelf het goede voorbeeld, zoals dat hoort bij volksvertegenwoordigers, maar niet deze regering die er enkel zit voor zichzelf en dit land kapot maakt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button