web analytics
...

‘Complotdenkers zijn vaak echte sekteleidertjes’

‘Complotdenkers zijn vaak echte sekteleidertjes’

*Toepasselijk muziekje erbij doet…* 😉

19-11-15
Complotdenkers demonstreren voor de ‘waarheid’ na de aanslagen op de Twin Towers in New York © Wikipedia.
Na iedere ramp duiken ze weer op. Ook na de vreselijke aanslagen in Parijs. De complotdenkers. Zij zien in iedere heftige gebeurtenis een complot van de overheid of ‘de elite’ om hun wil op te leggen aan de burger. Maar hoe denkt een complotter eigenlijk? En waarom?

Het zijn vaak mensen met een lage sociale status die aandacht zoeken
Jan Willem Nienhuys, Stichting Skepsis
Na de vreselijke aanslagen in Parijs doken de complotdenkers op de vele vragen. Hoe kan het dat een terrorist een paspoort verliest? Waren de slachtoffers geen acteurs? Hoe kan het dat alle media exact dezelfde toon gebruiken? Al snel circuleerden foto’s op het internet die moesten bewijzen dat ‘de elite’ bij alle rampen dezelfde acteurs gebruikt om hun verborgen agenda vorm te geven en chaos en ellende te verspreiden.

Dat complotdenkers slechts een klein groepje vormen, is een achterhaalde gedachte. Websites over complotten hebben een grote schare fans (Fans? Lol) die trouw alles lezen. Een recent filmpje op YouTube over het complot rond de aanslagen in Parijs is al bijna 300.000 keer gedeeld.

Aandacht
Volgens secretaris –>Jan Willem Nienhuys van Stichting Skepsis (de organisatie die kritisch kijkt naar ‘buitengewone’ beweringen) draait complotdenken vooral om aandacht. ,,Mensen die complotten verspreiden zijn allemaal kleine sekte-leidertjes. Vaak zijn het mensen met een lage sociale status die op deze manier aandacht zoeken. Ze zijn soms maatschappelijk teleurgesteld en zoeken naar een groter plan of grotere macht, iets waardoor ze anderen de schuld kunnen geven van hun falen.”

Hardnekkig
Nienhuys benoemt de enorme hardnekkigheid waarmee complotdenkers blijven geloven in het onmogelijke. Zoals bij mensen die denken dat vliegtuigen in de lucht stoffen verspreiden om onze psyche te beïnvloeden, de zogenaamde chemtrails. ,,Er bestaan helemaal geen stoffen die op die hoogte en met die verneveling enig effect kunnen hebben. Laat staan dat het mogelijk is dat zo veel mensen die betrokken zouden zijn bij die verneveling allemaal hun mond er over houden. Maar ze blijven er in geloven.”

(Gek hé dat enkele landen het zelf  toegeven dat ze het doen…)

Joden
De voorzitter van stichting Skepsis wil wel waarschuwen voor het gevaar van complotdenken. ,,Het is zeker niet ongevaarlijk. Kijk naar het complot dat er in de jaren ’30 voor zorgde dat miljoenen Duitsers het wel een goed idee vonden om het gevaar van de joden te bestrijden.”

(Complot,… of een nazi gedachte!!!)

Psycholoog en universitair docent Jan-Willem van Prooijen van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar complotdenken. ,,Je kon er de klok op gelijk zetten na de aanslagen in Parijs. Dezelfde avond waren ze al op het internet geplaatst. Complotdenken heeft alles te maken met gevoelens van dreiging. Met ons gevoel van veiligheid. Mensen willen verklaren en begrijpen en sommige mensen hebben daarbij nu eenmaal een sterk gevoel van wantrouwen.” (Niet verwonderlijk toch…. bij de regeringen tegenwoordig, krijgt men idem wel een wantrouwen)

Gekken
Van Prooijen wil de groep complotdenkers niet meteen psychologiseren. (Neuh maar nu komtie…) ,,Verspreiding hangt wel samen met lager zelfvertrouwen en een lage status. Maar sommige theorieën worden door een groot deel van de bevolking aangehangen. Complotdenkers zijn geen gekken. Daarvoor zijn het er te veel.”

(Men wil nu doen voorkomen alsof complotdenkers low levels zijn met een laag gevoel van eigenwaarde…bizar…een stel kneuzen oid? 🙂 Whatever )

Ook Van Prooijen ziet wel het gevaar: ,,Het kan het vertrouwen in de democratie ondermijnen en het kan ook tot geweld leiden,
we weten dat complotdenken samenhangt met radicalisering. (Wauw!!!!!!!!!) Complotdenkers zijn vaak of extreem links of extreem rechts. (Knap hoor, maar vooral niet psychologiseren!) En wat je denkt, stuurt nu eenmaal je gedrag. Het kan kwaad in de zaken die een keuze sturen, in de persoonlijke gezondheid bijvoorbeeld. Als jij denk dat de farmaceutische industrie knoeit met vaccinaties, dan laat je je niet vaccineren. (niet genoeg bewijzen inmiddels? Hij wordt vast betaald echt…) Maar het ondermijnt ook het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie.”

Hitler heeft de holocaust voor een belangrijk deel verkocht aan de hand van een complot
Jan-Willem van Prooijen, UvA
Hitler
Ook Van Prooijen noemt de Tweede Wereldoorlog als extreem voorbeeld waar complotdenken toe kan leiden. ,,Hitler heeft de holocaust voor een belangrijk deel verkocht aan de hand van het complot dat de joden verantwoordelijk waren voor het verlies in de Eerste Wereldoorlog.”

Opvallend genoeg blijkt uit Brits onderzoek dat complotdenkers zelf vaak een laag moraal hebben. Volgens de Universiteit van Kent dromen complotters er vaak zelf van om als machthebber de burgers te belazeren. ( Ik denk dat zij zich kunnen voorstellen dat mensen die macht krijgen dit zeker gaan doen… als een soort logisch gevolg…van de menselijke aard)
Volgens de onderzoekers Karen Douglas en Robbie Sutton treedt bij complotdenkers ‘psychologische projectie’ op, de neiging om de eigen houding toe te dichten aan anderen. Uit het onderzoek bleek dat mensen met een ‘lagere’ moraal eerder aanhanger van een complottheorie zijn dan mensen die van nature eerlijk zijn. De overtuiging ‘ze hebben het gedaan’ blijkt dan vaak ingegeven door de perceptie ‘ik zou het doen’. (Fijn om dan 100% zeker te weten, dat ik altijd eerlijk ben!!! Niemand betrapt mij ooit op leugens!)

Lees ook:   Drugs are not okay Mc Kay!

Volgens de Britse psycholoog Patrick Lehman, die ook onderzoek deed naar complottheorieën, voorziet het denken in gekke theorieën in een behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid ‘voor mensen die zelf niet goed kunnen leven met een instabiele omgeving’.

(Veiligheid…? Welke in een wereld waarin zoveel dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, waarin de wereld idem steeds onveiliger wordt…hoe kan men dit nu ontkennen?!)

Micha Kat © You Tube.
Nederland
De bekendste complotdenker van Nederland is publicist Micha Kat. De voormalig medewerker van NRC schrijft regelmatig op zijn website dat ‘de elite’ een nieuwe wereldorde wil vestigen om zo onder meer ongestraft kinderen te kunnen misbruiken. Ook Kat publiceerde een verhaal over Parijs waarin te lezen is dat er helemaal geen slachtoffers zijn gevallen. Kat werd in het verleden veroordeeld toen hij bommeldingen deed bij onder andere het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij is recent veroordeeld tot tien maanden celstraf voor smaadschrift en zit in Ierland omdat hij niet meer naar Nederland durft. Justitie wil door de recente veroordeling zijn dna en Kat is naar eigen zeggen bang dat het OM hem zal linken aan ‘een moord’. Een van zijn voormalige advocaten, Gerard van der Meer, liet de rechtbank in 2013 tijdens een openbare zitting weten dat Kat met serieuze angstproblemen kampt.
Gevaar
Complotdenken kan in extreme gevalen voor een hoop leed zorgen. Recent liet –>Anders Breivik zien waar het toe kan leiden. Breivik had de overtuiging dat marxisten in de jaren 50 zijn begonnen met het overnemen van de politieke elite, om zo de christelijke waarden en normen te vernietigen. Europese machthebbers zouden bovendien samenzweren met de Arabische wereld om zo Europa uit te leveren aan de Islam. Dat waanidee bracht Breivik er uiteindelijk toe om 76 onschuldige jongeren te doden. Zij werden de ingebeelde vijand van het gestoorde individu.
Top 5
1) De maan. Een van de bekendste complottheorieën moet wel die van de maandlanding zijn. Nog steeds zijn er mensen die denken dat de mensheid nooit op de maan is geweest.

2) 9/11/ In Amerika gelooft lang niet iedereen dat terroristen de Twin Towers naar beneden hebben gehaald. De overheid zou zelf verantwoordelijk zijn voor de aanslag om een excuus te hebben voor de strijd tegen terrorisme.

3) De aanslag op John F. Kennedy. Uit een poll van ABC News bleek dat 70% van de Amerikanen niet wil geloven dat de populaire president door een enkel individu om het leven is gebracht.

4) Chemtrails. Duizenden Nederlanders geloven dat de condenssporen van vliegtuigen niets meer of minder dan chemische sporen zijn. De overheid zou de burgers besproeien met allerlei stoffen om zo de gedachten te kunnen sturen.

5) Vaatstra. Hoewel er al lang en breed een moordenaar is veroordeeld voor de moord op de toen 16-jarige Marianne Vaatstra, denken mensen nog steeds dat de overheid de echte daders, asielzoekers, heeft laten lopen. Hiervoor zou zelfs gesjoemeld zijn met dna-bewijs.

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4190279/2015/11/19/Complotdenkers-zijn-vaak-echte-sekteleidertjes.dhtml

Skepsis..werd die niet betaald door de overheid om te trollen?
Skepsis is net zoiets als Brein… zelfde level…

“Het zijn vaak mensen met een lage sociale status die aandacht zoeken
Jan Willem Nienhuys, Stichting Skepsis”

Ach gut lage sociale status, heeft hij het nu over zichzelf?
Het merendeel die verder nadenkt dan Jan Willem zijn pielemuis—- en die is niet lang…dat kunnen we wel raden immers… we bedenken er weer een complotje bij…over Jan Willem zijn pielemausie…
Geen enkel probleem hoor…
Wat ie zegt is hijzelf en ik ben geen vent dus kan ik lekker over kleine piemelmausies ouwehoeren immers?—
heeft totaal geen sociale status nodig…
Geen macht, geen wens, nada!
Ze zijn zichzelf merendeels!
Wakker en wetende dat er meer speelt in deze wereld dan men kan geloven…en het is ook moeilijk te geloven!
Daarnaast aandacht, een hobby en interesse hebben omdat je er aandacht voor in de plaats krijgt… eh?
Nee, beste Jan Willempie…zo werkt dat dus niet.
Mensen doen dit gratis hé? Ze krijgen er niets voor.
Niemand heeft die status of aandacht nodig nml..het is een gevoel dat je hebt, dingen delen met meerdere mensen, omdat je denkt dat het misschien beter is als mensen wat dieper gaan nadenken over de realiteit…
en dan is complotdenken vaak meer realiteit, dan men zou geloven! Het zijn absurde zaken, belachelijk ook…
Maar wat als ze wel waar zijn?
Dan Jan Willem loop je met oogklepjes op…nu als jij dat liever wil prima?
Jouw keus, jouw leven.
Ik heb Skepsis vaak gelezen, en te licht bevonden met hun opmerkingen over allerlei zaken die wel degelijk bestaan maar die zij vanaf het begin al afkeuren als zijnde de grootste kolder.
Daarom heten ze ook zo nml.
Dus ook al zouden ze eventueel ergens in geloven dan zouden ze nog moeten zeggen dat het niet zo is…

Lees ook:   Nederland gelooft niet langer in Rutte

Jan Willem is wiskundige en dat betekend ook dat ze vooral niet in kul willen geloven!
Nou de stichting zal goed verdienen over het verklaren van wat niet zo is… jammer dat mensen die schrijven over complotten er niets aan verdienen dankzij meneer Jan Willem!
Hij is net als Brein, dat zei ik dus al…
De tegenpartij…die wel verdiend aan het misgunsel aan anderen en hier dus rijk van kan worden.

😉 Het is maar een tip!

Wat moet je met een sekte?

 

en verdiep je eens in bedrijven zoals Monsanto en bayer en zeg dan nog een keer dat er geen elite bestaat die de macht wil, wordt wakker

Nicky B

Haha, en hoeveel heeft dhr Klomp gekregen om dit artikel te schrijven? We worden voorgelogen en klein gehouden. Er zijn teveel geheimzinnigheden.. Bilderberg, een heel vliegtuig kwijt waar toevallig patenthouders van een nieuw wapensysteem inzaten, eerst een rond gat in het pentagon en later de vorm van een vliegtuig, bovendien ontbreken filmbeelden van een van de best bewaakte plekken van de USA, torens die loodrecht instorten, Demmink, Friso en ga zo maar door!!

Xipe68

Wel heel apart dat men precies weet waar ze moeten zijn om deze daders van Parijs te pakken. Alles was allang bekend ! En dat is zuiver? Men die alles geloofd op de media is kortzichtig, naïef en vooral dom. Geef het volk brood en spelen is toch een heel bekende uitspraak door de Romeinen. Denk nu gewoon zelf eens logisch na waarom dingen gaan ipv de media te aanbidden.

Bor de Wolf

Nienhuys de voorzitter van Scepsis, tja daar noem je ook wel een club van zelf ingenomen ,,Goden,,. Die alleen maar geloven wat bewezen is en alles wat er buiten valt bestaat niet.Dit zijn de mensen van open-deuren intrappen, mensen die niet op hun bek durven te gaan,die alleen op zeker gaan. . Dat zijn bange mensen ten top ! Dus kom niet met complotheorien bij hun aan, want dat valt buiten hun veilige wereldje, dan worden ze gek.

EstherBergenhenegouwen

Prachtig. Blijkbaar komen de complotdenkers te dicht bij de waarheid en worden ze nu als idioten afgeschilderd door de media, die sowieso voornamelijk uit propaganda bestaat.

—-

Prem-Pompuh

Leuke top 5 van zogenaamde ‘complottheoriën’, waarbij de ‘bewijzen’ van de maanlanding, 9-11 en de moord op Kennedy nog lachwekkender zijn en tegen elke vorm van logica ingaan dan de meest idiote ‘complottheorie’. Een zogenaamde maanlanding die in een tijd werd gedaan dat de ruimtevaarttechnologie daartoe nooit in staat was, torens die instorten door de inslag van 2 vliegtuigen aan de bovenkant, en een moordenaar die voor de camera’s 2 dagen later geëxecuteerd wordt. Wie is hier nu de idioot ?

——

Verder kijken..

Het is heel logisch dat mensen twijfelen aan de maanlanding(en). Het is ongelooflijk dat het met de relatief primitieve middelen van toen gelukt is / zou zijn terwijl het nu al tientallen jaren met alle hightech middelen niet meer lukt. Ook de ‘lone gunman’ theorie bij Kennedy is redelijk absurd. Het gesloten houden van de dossiers voor 75 jaar (!) draagt vanzelfsprekend bij aan een complottheorie. En niemand heeft een verklaring gegeven voor de beurskoersen op 09/11…

——–

herry

Hoe zit dat dan met ,,911 truth for engineers and architects,, waar inmiddels al duizenden mensen zich hebben aangemeld?Zijn deze mensen laag opgeleid en sociaal achtergesteld?

Daciaa

Maak de Bilderberg conferenties dan maar openbaar. Hebben we gelijk het script tot 2050 in handen. W

——

TonWa

Ja, belachelijke figuren die complotdenkers. Torens storten zo vaak zomaar uit zichzelf in. En als CNN dat dan meldt is het natuurlijk helemaal waar. Zelfs als werd het gemeld 20 minuten voordat toren 7 instortte.

Gerelateerde artikelen

Back to top button