web analytics
11:11 Dubbele getallen

Onafhankelijke Nord Stream-expeditie ontdekt aanwijzing gemist door officiële onderzoekers

De Grayzone nam deel aan wat de eerste onafhankelijke expeditie lijkt te zijn die de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen onderzoekt. In de buurt van een van de ontploffingslocaties ontdekten we een duikschoen die door duikers van de Amerikaanse marine werd gebruikt. Hoe hebben Zweedse onderzoekers dit gemist?

Afbeelding

Op de avond van 24 mei 2023 stond ik aan boord van een klein schip genaamd de Baltic Explorer . Met de zon nog steeds hoog boven ons hoofd in de Oostzee, lag onze boot eenendertig zeemijl voor anker voor de kust van Denemarken, en direct boven de gescheurde Nord Stream 2-pijpleiding in de exclusieve economische zone van Zweden.

Minutenlang staarde ik naar een live videofeed van een onderwaterdrone met nooit eerder vertoonde beelden van de breuken in de pijpleiding. Plots verscheen er een vreemd object op het scherm. Het was een zwart met oranje duikerslaars.

De Grayzone heeft een model geïdentificeerd dat sterk lijkt op deze laars en wordt gebruikt door zowel de Amerikaanse marine als commerciële duikers. Er zijn ook duikers van de Oekraïense marine gezien die soortgelijke laarzen droegen.

We hebben ook vernomen dat de aanwezigheid van de laars eerder aan onderzoekers was gemeld, maar dat ze hem niet hebben verzameld of het bestaan ​​ervan hebben onthuld.

Video van de boot gefilmd door drone van de Baltic Explorer.

Een nieuwe aanwijzing op de bodem van de Oostzee

Wat er op 26 september 2022 gebeurde, verbrijzelde de kalme sfeer die gewoonlijk heerst aan de Oostzee. Op die dag, toen de oorlog in Oekraïne heviger werd, braken vier explosies de $ 23 miljard kostende Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen die aardgas van Rusland naar Europa transporteerden. Het was de ernstigste daad van industriële sabotage in de geschiedenis van de mensheid, waarbij de belangrijkste verkeersader voor betaalbare energie van Rusland naar Duitsland werd doorgesneden – goedkope energie die cruciaal was voor het behoud van de industriële basis van Duitsland.

Nord Stream 1 en Nord Stream 2 bestaan ​​elk uit twee buizen. Drie ervan waren gescheurd. Een lijn van Nord Stream 2 blijft intact.

Zweden, Denemarken en Duitsland hebben onderzoek gedaan, maar met uitzondering van een vroege Zweedse inschatting dat de explosies waarschijnlijk werden veroorzaakt door “grove sabotage”, moeten hun bevindingen nog worden gepubliceerd.

Lees ook:   Natuurlijk maakt geld gelukkiger

Nu, meer dan acht maanden later, is er een nieuwe aanwijzing onthuld in een van de meest urgente geopolitieke mysteries van de eeuw.

De laars die tijdens onze expeditie werd gespot, vertoont een opvallende gelijkenis met die van duikers van de Amerikaanse marine .

Er zijn ook door de VS opgeleide marineduikers van Oekraïne gespot met hetzelfde model, of een exemplaar dat vrijwel identiek is. Er moet echter worden opgemerkt dat laarzen met een vergelijkbaar uiterlijk ook in de handel verkrijgbaar lijken te zijn.

Biedt dit een aanwijzing over de identiteit van de daders van de Nord Stream-aanval? Uiteraard is verder onderzoek naar de herkomst van de laars vereist, maar de locatie en het merk lijken significant te zijn.

Eind mei kreeg de Zweedse ingenieur Erik Andersson  toegang tot ontploffingslocaties langs zowel de Nord Stream 1- als de 2-pijpleiding, zowel in de exclusieve economische zones van Zweden als in Denemarken. Tijdens onze expeditie naar de ontploffingslocaties heeft The Grayzone sonarbeelden en onderwaterdronebeelden en -video’s verkregen die nog nooit eerder door het publiek zijn gezien.

Zweedse en Deense maritieme autoriteiten werden op de hoogte gebracht van de expeditie. Als voorzorgsmaatregel diende de organisator van de expeditie een aanvraag in bij de Zweedse Defensieautoriteit voor toestemming om de nooit eerder vertoonde sonarbeelden met hoge resolutie van de expeditie te publiceren.

De laars werd ongeveer vijf meter van de kleine leklocatie in de Nord Stream 2-pijpleiding in de Zweedse exclusieve economische zone gespot. Het was een paar minuten voor 19.00 uur op 24 mei 2023 toen de onderwaterdrone van onze expeditie het in het oog kreeg.

Het is niet bekend hoe lang de laars op de zeebodem heeft gelegen (zoals te zien in Fig. 2). Andersson, de organisator van de expeditie, gelooft dat het mogelijk is dat de laars eerder bedekt was met sediment of modder die mogelijk is verplaatst door onderwaterstromingen of de explosies. Anders is het onduidelijk hoe onderzoekers het hebben kunnen missen.

De laars lijkt sterk op de Thor-duikeroverlaars van Northern Diver, een Brits bedrijf waarvan de producten in China worden geproduceerd.

“Dit ziet eruit als een Thor-overlaars”, verklaarde Neil Tordoff, de militaire en commerciële verkoopdirecteur bij Northern Diver, na het bekijken van een foto van de laars die door The Grayzone was verzonden  “Ik weet het niet 100% zeker.”

Lees ook:   Hoe de fabrikant jou belazerd

Tordoff zei dat Northern Diver deze laars niet langer produceert vanwege productieonderbrekingen als gevolg van de Covid-19-pandemie.

“Als het de Thor overlaars is, deze werd gebruikt en wordt nog steeds gebruikt in de olie- en gasindustrie voor duikers. Het maakt deel uit van een droogduikpak dat normaal gesproken in verontreinigd water zou worden gebruikt om de duiker te beschermen”, legt Tordoff uit.

“Dit item wordt wereldwijd gebruikt”, voegde hij eraan toe.

De eigenaar van de laars was mogelijk een duiker die hem verloor tijdens het plaatsen van de bommen. Als alternatief kan de laars toebehoren aan een duiker die is teruggestuurd naar de plaats delict om de niet-ontplofte lading op te halen die bedoeld is voor de intacte lijn van Nord Stream 2 – een theorie voorgesteld door Seymour Hersh . Of misschien behoorde het toe aan een commerciële duiker.

De organisator van de expeditie, Andersson, nam contact op met het bedrijf Nord Stream 2 AG (NS2 AG) om te informeren naar de boot. Een vertegenwoordiger van het bedrijf bevestigde de aanwezigheid van het object.

 

“Ik had een lang gesprek [met NS2 AG op 30 mei]”, legt Andersson uit. Ze “ontkennen duidelijk dat er ooit in het gebied is gedoken voor bouwwerkzaamheden of leidingonderhoud.”

Andersson kreeg ook van NS2 AG te horen dat het bedrijf “de laars in februari had ontdekt en aan de Zweedse onderzoekers had gemeld”.

De HMS Belos , een reddings- en duikboot van de Zweedse marine, heeft in oktober 2022 de leklocaties doorzocht . Meer dan acht uur lang, op twee verschillende dagen, begin en eind oktober, lag het schip stil boven de locatie waar de laars werd gezien.

Waarom hebben de Zweedse rechercheurs nagelaten de laars op te halen of zelfs maar te vermelden in een van hun openbare verklaringen? Op het moment van publicatie heeft The Grayzone geen reactie ontvangen op een e-mail waarin om opheldering wordt gevraagd.

Een bron in contact met The Grayzone sprak met een Belos- duiker die ontkende dat de laars door een van hun duikers was gedragen. De duiker zei naar verluidt dat het mogelijk is dat de drager de afwezigheid ervan niet heeft opgemerkt.

Lees ook:   Onbegrip en de ziekte cvs!

Een Belos- duiker die betrokken was bij het Zweedse onderzoek en vertegenwoordigers van NS2 AG beweren dat ze geen rol speelden in het uiterlijk van de laars.

Wie bombardeerde Nord Stream?

In februari citeerde veteraan onderzoeksjournalist Seymour Hersh een ” bron met directe kennis van de operationele planning” van een geheime operatie uitgevoerd door de CIA in samenwerking met Noorwegen, een belangrijke NAVO-partnerstaat, om de Nord Stream-pijpleidingen te vernietigen. Een handvol zelf beschreven open-source intelligence (OSINT)-onderzoekers beweerden de onthullingen in het rapport van Hersh te hebben “ontkracht”, maar sindsdien is duidelijk geworden dat sommige beweringen die aanvankelijk door OSINT-onderzoekers werden gedaan, misschien overdreven waren .

Het Zweedse Expressen meldde in mei 2023 dat de relevantie van de geobserveerde Russische schepen was “verworpen” en “niet langer als interessant wordt beschouwd voor de Duitse onderzoekers”. Volgens Expressen zijn de “posities van de schepen in kaart gebracht en moet de conclusie zijn dat ze niet op een zodanige plek zijn geweest dat ze de daad hadden kunnen plegen.”

Voorlopig lijken Duitse onderzoekers zich te concentreren op de Andromeda , een privéjacht waarvan ze vermoeden dat het door een klein team pro-Oekraïense militanten is gehuurd om explosieven naar de Nord Stream-pijpleidingen te vervoeren.

Door onze expeditie naar de locaties van de Nord Stream-pijpleidingaanval heeft The Grayzone beelden en video’s verkregen die nog nooit door het publiek zijn gezien. De sonarbeelden en video’s en afbeeldingen van onderwaterdrones kunnen inzicht bieden in de hoeveelheid explosieven die bij de sabotage zijn gebruikt en de plaatsing ervan.

Voorlopig vragen we ons af waarom Zweedse onderzoekers nog geen publieke belangstelling hebben getoond voor een laars die dicht bij een Nord Stream-ontploffingslocatie is gevonden. Het valt nog te bezien of het item een ​​aanwijzing kan bieden voor de identiteit van de daders van de aanval.

Bron

Bizar wie trekt nu zijn laars uit tijdens het werk?
Het doet met denken aan die paspoorten elke keer bij een ff…
Zo doorzichtig dit weer…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button