web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

De kracht om het zwarte schaap in de familie te zijn

4e22e622677bfbc2ed8e235f4827975f AnGel-WinGs.nl

Voel je je een buitenbeentje? Voel je je anders, geplaagd of zelfs afgewezen? Een zwart schaap zijn in het gezin kan een emotionele en psychologische strijd zijn.

De gezinsdynamiek kan ingewikkeld zijn. Elk gezin heeft een toegewezen rol voor elk lid. En “het zwarte schaap” is zo’n rol waardoor je je belachelijk, geïsoleerd en verwaarloosd voelt. Naarmate je een outcast wordt, begin je jezelf af te sluiten van anderen en deel je minder, wat leidt tot veel trauma dat van binnen suddert. Niemand wil het zwarte schaap in zijn familie zijn. We willen allemaal geaccepteerd worden en bij onze stam horen… onze familie. Het zwarte schaap zijn betekent echter dat je dat gevoel van acceptatie en verbondenheid nooit zult ervaren. Maar het kan ook als een vermomde zegen komen.

Het zwarte schaap in de familie zijn

Het is zeker emotioneel en mentaal belastend als je het zwarte schaap in de familie bent. Je wordt verkeerd begrepen en “raar” genoemd omdat je anders tegen de dingen aankijkt. Maar het is niet alleen jouw kijk op het leven, het kan een aantal dingen zijn die jou tot het zwarte schaap kunnen maken – je levensstijl, je keuzes, je beslissingen, je fysieke uiterlijk of een aantal specifieke eigenschappen – de lijst kan maar doorgaan. 

abd93328f5657217e632ee8a398178f7 AnGel-WinGs.nl

Hoewel je familieleden je misschien niet direct hebben afgewezen of belachelijk gemaakt, heb je altijd het onbeschrijfelijke gevoel gehad dat je het zwarte schaap was. Dat je anders was. Of misschien was het directer. Misschien werd je anders behandeld en werd je eruit geroepen of zelfs eruit gegooid. Of het nu subtiel of expliciet was, je familie zorgde ervoor dat je wist dat jij de ware was. Dat was jouw rol in het gezin.

Elizabeth Dorrance Hall, Ph.D., assistent-professor communicatie aan de Utah State University, schrijft:   “ Het is onmiskenbaar moeilijk om het zwarte schaap van de familie te zijn. Zwarte schapen worden anders behandeld, buitengesloten of afgekeurd door de rest van de familie. Mensen worden om uiteenlopende redenen als zwarte schapen beschouwd, waaronder het verlaten van de familiereligie, het niet volgen van voorgeschreven rolpatronen, het hebben van andere waarden of overtuigingen dan de rest van het gezin, of het liefhebben/trouwen van een “ongewenste” partner. 

Wat is het zwarte schaap?

Het zwarte schaap in de familie verwijst meestal naar het ‘eigenaardige’ (Anders zijnde) lid van de familie dat een buitenbeentje (lijkt)is. Het zwarte schaap is anders dan de andere leden van de familie-eenheid en wordt beschouwd als het raarste lid omdat ze anders zijn. Er wordt aangenomen dat het zwarte schaap een slechte reputatie heeft en verkeerde beslissingen neemt. Zij zijn degene die niet bij de rest van het gezin passen en zich niet aan de regels van het gezin houden.

Lees ook eens:  Verhoging huren, het is te schandalig voor woorden

Dit is echter verre van waar. Een zwart schaap is gewoon een uniek individu dat anders is dan de anderen. Ze kunnen gevoeliger, creatiever of zelfs meer risicovol zijn dan de andere gezinsleden. Ze kunnen verschillende waarden, keuzes en levensstijl hebben waardoor ze opvallen. En misschien is dit de reden waarom ze veel worstelen omdat ze er niet in slagen op te gaan in hun familie of gemeenschap.

De term is ontstaan ​​uit het feit dat zwarte lammeren of schapen zeldzaam zijn en als minder waardevol worden beschouwd in vergelijking met witte schapen , omdat hun wol moeilijker te verven is. In de 18e eeuw kreeg het woord een negatieve betekenis en werd het een uitdrukking die de vreemde eend in de bijt in de familie impliceert.

Elizabeth is echter van mening dat het passender is om zwarte schapen in het gezin te identificeren als ‘ gemarginaliseerde gezinsleden ‘. Ze voegt eraan toe : “ We praten vaak over familie als het hebben van een zwart schaap en een gouden kind als de twee grote rollen tussen broers en zussen, en het voelt voor veel mensen alsof iemand die rollen moet vervullen. Gezinnen hebben de neiging om de leden van de familie die anders handelen en zich anders gedragen, te marginaliseren of van zich te vervreemden, omdat families geloven dat kritiek op hen de zwarte schapen hun ‘fout’ zal doen inzien en “ ze terug in de groep zal brengen. 

Elizabeth Dorrance Hall zegt: “ Er zijn meer lagen in wat er gaande is in families, maar het ligt in de menselijke natuur om anderen te marginaliseren die zich anders gedragen en een andere identiteit uiten. 

Het zwarte schaap begrijpen

“ De uitdrukking ‘Het zwarte schaap van de familie’ komt niet voor in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders . Het is niet alsof er één enkele, gedefinieerde, universeel overeengekomen definitie van deze term is (en zeker niet klinisch), maar het is niettemin een uitdrukking die ons collectieve culturele lexicon in de loop der jaren grotendeels heeft doordrenkt ”, legt psychotherapeute Annie Wright uit.

Volgens de Family Systems Theory , ontwikkeld door Murray Bowen, MD, is elk gezin een systeem en eenheid. Het zwarte schaap of de ‘geïdentificeerde patiënt’ “ maakt deel uit van het collectieve, onbewuste psychologische projectieproces van een familie, waarbij ze in wezen de pijn, spanning en angst die binnen het disfunctionele familiesysteem worden gevoeld, uitstellen en uitbesteden aan één persoon  ”, zegt Annie. Het zwarte schaap “houdt” deze energie van de familie vast op een fysieke, psychologische en emotionele manier. Dit komt uiteindelijk echter naar voren door verschillende gedragingen en symptomen die de familieleden gebruiken om de geïdentificeerde patiënt verder de schuld te geven.

Lees ook eens:  'Nederland kan asielstroom makkelijk aan' Alsof men het al wist?

Annie voegt eraan toe: ” Op deze manier is de geïdentificeerde patiënt de zogenaamde zondebok van het gezin, het spreekwoordelijke ‘zwarte schaap’ dat dient als een ‘beschermende functie’ voor de grotere disfunctionele patronen van het gezin .” 

1d0f42c356d60f06c25596c93c759407 AnGel-WinGs.nl

Afgezien hiervan kan een zwart schaap in het gezin ook lijken op het archetype ‘het verlaten kind’ of het archetype ‘ de wees ‘. Deze archetypen beschrijven een persoon die het moeilijk heeft om in zijn gezin te passen, of het nu fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel is. Dus als je je kunt verhouden tot de geïdentificeerde patiënt of het verlaten kind of het weesarchetype, kun je je realiseren dat het gemeenschappelijke thema verband houdt met afgewezen, misplaatst en verkeerd begrepen worden, meent psychotherapeut Annie Wright.

Ben jij een zwart schaap in de familie? 

Weet je nog steeds niet zeker of jij het zwarte schaap in de familie bent? Dan zijn hier een paar tekenen die u zullen helpen identificeren of u een gemarginaliseerd familielid bent:

1. Ze praten achter je

Je hebt het gevoel dat je gezinsleden achter je rug om praten en je beschouwen als het zwarte schaap in de familie. Sommige goedbedoelende familieleden, neven, buren of vrienden hebben je zelfs verteld hoe negatief je familie over je praat als je niet aanwezig bent.

2. Je hoort er niet bij

Je voelt je niet verbonden met je familie omdat je niets met hen gemeen hebt. Je persoonlijkheid, houding, kijk, gedachten, interesses, passies zijn heel verschillend en komen “raar” over op je ouders en broers en zussen. Vandaar dat uw familie u anders gaat behandelen, wat duidelijk ongezond is. Dit kan zelfs leiden tot herhaalde daden van vernedering en pesten.

3. Je houdt dingen voor jezelf

Je hebt de neiging dingen over jezelf te negeren. U voelt niet de behoefte om uw gezinsleden te informeren over uw mislukkingen of prestaties, omdat u denkt dat het niet belangrijk voor hen is. Je neemt je partner niet eens mee om je familie te ontmoeten of hen te vertellen dat je met iemand uitgaat.

4. U zoekt goedkeuring

Je voelt constant de druk om jezelf te bewijzen aan de leden van je gezin. Je weet echter dat het je nooit zal lukken om hun goedkeuring te krijgen, hoe graag je het ook wilt.

Lees ook eens:  Loop er maar aan voorbij!

5. Jij bent de zondebok

Een familielid is constant boos en ze kiezen er meestal voor om hun woede zonder aanwijsbare reden op jou af te reageren. Je weet niet duidelijk wat de gezinsdynamiek is en niemand neemt de moeite om je iets te vertellen. Je gezinsleven is nogal onaangenaam en helemaal niet geruststellend.

6. Je hebt verschillende overtuigingen

Je vindt het niet belangrijk om te vermelden dat je verschillende religieuze en spirituele overtuigingen hebt. Je voelt dat het beter is om het rustig te houden dan er een groot probleem van te maken.

7. Ze weten niets van je carrière af

Je familie weet niet veel over je carrière. Je informeert ze niet over hoe goed je het doet of hoe erg je het hebt. Zelfs als je van baan wilt veranderen of van plan bent om een ​​eigen bedrijf te starten, heb je het gevoel dat er niets te vertellen valt.

8. Je wilt eens door hen bewonderd worden

Ook al vertellen je romantische partner, vrienden, relaties en collega’s je hoe getalenteerd, intelligent en geweldig je bent, je zoekt hetzelfde niveau van bewondering van je ouders en broers en zussen.

9. Je wordt belachelijk gemaakt

Uw gezinsleden maken u vaak belachelijk of bekritiseren u in het bijzijn van anderen. Dit kan op een nogal subtiele manier zijn of op een ronduit agressieve manier. Ze vertellen je direct dat je niet thuishoort in de familie. Bovendien nodigen ze je niet meer uit voor evenementen of informeren ze je niets over de familie.

10. Je verbergt de echte jij

Je wilt absoluut niet praten over je bv. seksuele geaardheid of je unieke perspectieven, omdat je gewoon weet dat ze het gewoon niet zouden accepteren. Je voelt dat het beter is om de echte jij voor hen te verbergen en ze te laten denken wat ze van je willen.

Alle ervaringen en gevoelens die gepaard gaan met marginalisatie kunnen ernstig emotioneel beschadigend en traumatiserend zijn. Dit kan rechtstreeks van invloed zijn op uw gevoel van eigenwaarde en gevoel van eigenwaarde, waardoor u zich in de steek gelaten, verwaarloosd en eenzaam voelt. Maar u moet niet vergeten dat het trauma alleen kan eindigen als de genezing begint.

(Als volwassen wolven in een roedel een pup continu aanvallen dan is er iets mis met de volwassen wolven!)

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥