web analytics

Het spelen van videogames heeft een onverwacht effect op het IQ van kinderen

c272848908dacc1a40f94a4524ec3f3b via Angel-WingsOnderzoekers hebben het besteden van meer tijd aan het spelen van videogames gekoppeld aan een toename van de intelligentie bij kinderen, wat enigszins in tegenspraak is met het verhaal dat gamen slecht is voor jonge geesten.

Hoewel het verschil in cognitieve vaardigheden klein was en niet genoeg om een ​​oorzakelijk verband aan te tonen, is het voldoende om op te vallen – en de studie hield zorgvuldig rekening met variabelen, waaronder verschillen in genetica en de sociaaleconomische achtergrond van het kind.
Ondertussen lijken tv-kijken en het gebruik van sociale media geen positief of negatief effect te hebben op intelligentie. Het onderzoek moet nuttig zijn in het debat over hoeveel schermtijd geschikt is voor jonge geesten.
“Digitale media definiëren de moderne kindertijd, maar de cognitieve effecten ervan zijn onduidelijk en er wordt veel over gediscussieerd”, schrijven de onderzoekers in hun gepubliceerde paper.
“Wij zijn van mening dat studies met genetische gegevens causale claims kunnen verduidelijken en de typisch niet-verantwoorde rol van genetische aanleg kunnen corrigeren.”

De onderzoekers keken naar schermtijdrecords voor 9.855 kinderen in de ABCD-studie, allemaal in de VS en in de leeftijd van 9 of 10. De jongeren gaven aan gemiddeld 2,5 uur per dag naar tv of online video’s te kijken, 1 uur aan het spelen van videospellen en een uur socializen via internet.
Twee jaar later hadden onderzoekers toegang tot de gegevens van meer dan 5.000 van die kinderen. In de tussenliggende periode zagen degenen in het onderzoek die aangaven meer tijd dan de norm aan videogames te besteden, een toename van 2,5 IQ-punten boven de gemiddelde stijging.

Lees ook:   El Schapo misbruikte jonge meisjes

De toename van het IQ-punt was gebaseerd op de prestaties van de kinderen op taken zoals begrijpend lezen, visueel-ruimtelijke verwerking en een taak gericht op geheugen, flexibel denken en zelfbeheersing.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel de studie alleen naar kinderen in de VS keek en geen onderscheid maakte tussen typen videogames (mobiele versus consolegames), het nog steeds een waardevol inzicht is in gaming en IQ – en het idee ondersteunt dat intelligentie niet een vaste constante waarmee we geboren worden.
“Onze resultaten ondersteunen de bewering dat schermtijd over het algemeen de cognitieve vaardigheden van kinderen niet schaadt, en dat het spelen van videogames de intelligentie juist kan stimuleren”, zegt neurowetenschapper Torkel Klingberg van het Karolinska Institute in Zweden.

Zoals de onderzoekers opmerken, is dit niet de eerste studie die suggereert dat er een verband zou kunnen zijn tussen de tijd dat kinderen gamen en de ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden – en er lijken ook andere bijbehorende voordelen van videogames te zijn.
Het team achter het huidige onderzoek zegt dat kleine steekproefomvang, de verschillende ontwerpen van onderzoeken en het gebrek aan aandacht voor genetische en sociaaleconomische invloeden allemaal hebben geleid tot de tegenstrijdige rapporten over de effecten van schermtijd die we tot nu toe hebben gezien . Dat zijn beperkingen die deze studie probeerde te minimaliseren.

Dit alles wil zeggen dat er veel factoren in het spel zijn, zowel in termen van hoe intelligentie kan worden ontwikkeld en gevormd als in de verschillende manieren waarop schermtijd ons lichaam en onze gewoonten kan beïnvloeden – er is zoveel meer onderzoek nodig .
“We hebben de effecten van schermgedrag op fysieke activiteit, slaap, welzijn of schoolprestaties niet onderzocht, dus daar kunnen we niets over zeggen”, zegt Klingberg.
.

Lees ook:   "Verborgen Corona-leed jongeren groot"

https://www.sciencealert.com/video-games-could-be-able-to-boost-intelligence-in-kids

Gerelateerde artikelen

Back to top button