web analytics
...

Madonna’s toespraak over het accepteren van de Billboard Woman of the Year Award

21a208be4032e1c393566a19a1f683d7 via Angel-WingsMadonna’s toespraak over het accepteren van de Billboard Woman of the Year Award

“Ik sta voor je als een deurmat. Oh, ik bedoel, als vrouwelijke entertainer, ‘zei Madonna.

 

“Bedankt voor het erkennen van mijn vermogen om mijn carrière 34 jaar voort te zetten in het licht van schaamteloos seksisme en vrouwenhaat en constant pesten en meedogenloos misbruik.”

Herinnerend aan haar leven als tiener toen ze voor het eerst naar New York verhuisde:
“Overal stierven mensen aan aids. Het was niet veilig om homo te zijn, het was niet cool om geassocieerd te worden met de homogemeenschap”, herinnert Madonna zich. “Het was 1979 en New York was een heel enge plek. In het eerste jaar werd ik onder schot gehouden, op een dak verkracht met een mes dat in mijn keel groef en er werd zo vaak in mijn appartement ingebroken en beroofd dat ik de deur niet meer op slot deed. In de jaren die volgden, verloor ik bijna elke vriend die ik had aan aids, drugs of geweerschoten.”

“In het leven is er geen echte veiligheid behalve zelfvertrouwen.”

“Ik werd natuurlijk geïnspireerd door Debbie Harry en Chrissie Hynde en Aretha Franklin, maar mijn echte muze was David Bowie. Hij belichaamde mannelijke en vrouwelijke geest en dat beviel me prima. Hij liet me denken dat er geen regels waren. Maar ik zat fout. Er zijn geen regels – als je een jongen bent. Er zijn regels als je een meisje bent,”

‘Als je een meisje bent, moet je het spel spelen. Je mag mooi en schattig en sexy zijn. Maar doe niet te slim. Heb geen mening die niet in overeenstemming is met de status quo. Je mag door mannen worden geobjectiveerd en je kleden als een slet, maar bezit je sletterigheid niet. En deel je eigen seksuele fantasieën niet met de wereld, ik herhaal het nogmaals. Wees wat mannen willen dat je bent, maar nog belangrijker, wees wat vrouwen prettig vinden als je in de buurt van andere mannen bent. En tot slot, verouder niet. Omdat ouder worden een zonde is. Je wordt bekritiseerd en belasterd en zeker niet op de radio gespeeld.”

Lees ook:   De vrouw en de overgangster

Madonna vertelde ook over de tijd in haar leven dat ze zich voelde:

‘Als de meest gehate persoon op aarde’, zei ze toen ze emotioneel werd. ‘Uiteindelijk werd ik alleen gelaten omdat ik met Sean Penn trouwde, en niet alleen zou hij een pet in je kont breken, maar ik was van de markt. Een tijdje werd ik niet als een bedreiging beschouwd. Jaren later, gescheiden en single – sorry Sean – maakte ik mijn Erotica-album en mijn Sex-boek werd uitgebracht.

Ik herinner me dat ik de kop van elke krant en tijdschrift was. Alles wat ik over mezelf las was vernietigend. Ik werd een hoer en een heks genoemd. Een kop vergeleek mij met Satan. Ik zei: ‘Wacht even, loopt Prince niet rond met visnetten en hoge hakken en lippenstift met zijn kont naar buiten hangend?’ Ja, dat was hij. Maar hij was een man.

“Dit was de eerste keer dat ik echt begreep dat vrouwen niet dezelfde vrijheid hebben als mannen,”
“Ik herinner me dat ik wenste dat ik een vrouwelijke collega had waar ik steun kon zoeken. Camille Paglia, de beroemde feministische schrijfster, zei dat ik vrouwen terugdeed door mezelf seksueel te objectiveren. Dus ik dacht: ‘oh, als je een feministe bent, heb je geen seksualiteit, je ontkent het.’ Dus ik zei ‘fuck it’. Ik ben een ander soort feministe. Ik ben een slechte feministe.’”

“Ik denk dat het meest controversiële wat ik ooit heb gedaan, is blijven hangen. Michaël is weg. Tupac is weg. Prins is weg. Whitney is weg. Amy Winehouse is weg. David Bowie is weg. Maar ik sta nog steeds. Ik ben een van de gelukkigen en elke dag tel ik mijn zegeningen.”

Lees ook:   Vader steekt moeder dood...

“Wat ik tegen alle vrouwen hier vandaag zou willen zeggen, is dit: vrouwen zijn zo lang zo onderdrukt geweest dat ze geloven wat mannen over hen te zeggen hebben. Ze geloven dat ze een man moeten steunen om de klus te klaren. En er zijn enkele zeer goede mannen die het waard zijn om gesteund te worden, maar niet omdat ze mannen zijn – omdat ze het waard zijn. Als vrouwen moeten we onze eigen waarde en elkaars waarde gaan waarderen. Zoek sterke vrouwen om bevriend mee te raken, om jezelf mee af te stemmen, om van te leren, om mee samen te werken, om je door te laten inspireren, om te steunen en om je door te laten verlichten”, drong ze aan.

“Het gaat niet zozeer om het ontvangen van deze prijs, maar om deze kans om voor je te staan ​​en je te bedanken,”
“Niet alleen voor de mensen die me hebben liefgehad en gesteund, je hebt geen idee… je hebt geen idee hoeveel je steun betekent,” zei ze, voor de tweede keer in tranen uitbarstend. “Maar tegen de twijfelaars en tegenstanders en iedereen die me de stuipen op het lijf heeft gejaagd en zei dat ik het niet kon, dat ik het niet zou doen of niet mag – je weerstand heeft me sterker gemaakt, me harder gemaakt, me de vechter gemaakt die ik nu ben. Het heeft me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben. Dus dankjewel.”

https://awaken.com/2022/01/madonnas-speech-on-accepting-the-2019-billboard-woman-of-the-year-award/

Gerelateerde artikelen

Back to top button