web analytics
11:11 Dubbele getallen

Foto’s van je kinderen gebruiken op je social internet media?

Een moeder gebruikt Instagram voor zowel privé als werk. Is het verantwoord om haar kinderen herkenbaar in beeld te brengen als zij een foto of ‘story’ plaatst?…

…Mediapedagoog Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media herkent dat dit onderwerp bij meer ouders speelt. Als je kind oud genoeg is, is het volgens Kleijer verstandig om toestemming te vragen voordat je een foto van hem of haar plaatst. “Hiermee geef je namelijk het goede voorbeeld.”

Als jij wil dat je kind zich netjes gaat gedragen op de sociale media – en daarbij niet ongevraagd foto’s van anderen plaatst – moet jij dat voorbeeld geven, stelt ze. Als je kind nog te jong is om zijn of haar mening over het onderwerp met je te bespreken, is het advies volgens Kleijer: niet delen.

“Als je om toestemming vraagt, is het belangrijk om de grenzen van je kind te respecteren. Nee is nee.” Als je dit niet zou doen, laat je aan je kind zien dat het over de grenzen van een ander heen mag lopen, legt de mediapedagoge uit…

…Ook de veiligheid van kinderen speelt een grote rol in deze discussie, vertelt privacy-expert David Janssen van VPN Gids. “Foto’s kunnen door mensen met verkeerde bedoelingen uit hun verband worden getrokken. Of als een foto later door je kind als gênant ervaren kan worden.” Ondanks deze waarschuwing wil Janssen zijn boodschap ook nuanceren. “Je wilt je kinderen niet meegeven dat de wereld alleen maar slecht is. Maar je moet wel je koppie erbij houden. Als je je bewust bent van wat je deelt en met wie, neemt dat al een hele hoop risico’s weg.”

Lees ook:   Lente, wel / niet...wat is het nu?

Kleijer benadrukt dat je als ouder ook rekening moet houden met de context rondom de foto. “Als jij veel informatie over jezelf deelt, weten mensen ook meer over jouw kind. Dat kan gevolgen hebben voor de veiligheid.” Daarnaast vindt de mediapedagoge het een goed idee om kinderen onherkenbaar in beeld te brengen, door bijvoorbeeld een virtuele sticker over het gezicht te plakken of het kind vanaf de rug te fotograferen.

Alles bij de bron; Trouw Bron

Nee, dat is nooit oké eigenlijk! Gun je kind zijn of haar eigen space en privacy en deel zo min mogelijk, of niets,  en wil je dit delen met je vrienden en of familie, dan mail je ze toch gewoon!?

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button