web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Mysterie en effect van de menselijke psyche en een dodelijke angst

Mysterie en effect van de menselijke psyche en een dodelijke angst

0ecf423f0ee464b431d892c0a6356db7 AnGel-WinGs.nl

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er een groot aantal psychische aandoeningen, waarbij een soldaat fysiek niet ernstig gewond raakte, maar hij plotseling zijn gehoor, zicht of spraakvermogen verloor.

En de doktoren konden hier geen reden voor vinden. Eeuwenlang weten mensen dat een zeer sterke angst niet alleen een fysiek effect kan hebben op de psyche, maar ook op het menselijk lichaam.

Mensen werden blind van angst, verloren hun stem of gehoor, konden verlamd raken of zelfs doodgaan. Zelfs mentaal geharde mensen, zoals ervaren soldaten, stierven van angst. De geneeskunde is al lang op de hoogte van het fysieke effect van angst op mensen, maar voor het eerst kregen militaire artsen te maken met massale manifestaties van dit soort in de Eerste Wereldoorlog. Deze symptomen worden nu conversiestoornis genoemd en er wordt meestal gedacht dat ze het gevolg zijn van ernstige stress.

Eerder in de geschiedenis werden artsen geconfronteerd met de gevolgen van intense angst in de vorm van verlamming van de ledematen of zelfs ernstige spasmen van de blaas bij mensen die bang waren voor heksen. Het gebeurde in die periode van de middeleeuwen, toen er een beruchte heksenjacht plaatsvond.

Case uit het Nieuwe Testament

Misschien wel het meest ongebruikelijke (en verrassend weinig bekende) geval van bekeringsstoornis wordt gevonden in het Nieuwe Testament. Het verhaal wordt beschreven in het boek Handelingen van de Apostelen en vertelt hoe de apostel Paulus ooit in conflict kwam met de magiër Variisus (Elymas) op Cyprus.  De apostel Paulus drukt Elyma aan en zegt iets tegen hem wat lijkt op een vloek: “U bent de vijand van alle gerechtigheid … hier is de hand van de Heer over u en u zult blind zijn en de zon een tijdje niet zien.”  Hierna “staart” de apostel Paulus tweemaal naar Elyma en wordt Elymas tijdelijk blind. ‘En onmiddellijk viel er mist en duisternis op hem, en hij liep, op zoek naar iemand die hem bij de hand zou leiden.

‘ Onderdanige verwachting van de dood ‘

De onderdanige verwachting van de dood, bijvoorbeeld met de Voodoo-vloek, wordt door velen ook beschouwd als de invloed van sterke angst op de menselijke psyche. Als het slachtoffer hoort dat hij is vervloekt door een  Voodoo-tovenaar, verliest hij bijna altijd alle hoop op een andere uitkomst. Angst kan zelfs de mond doen schuimen, het slachtoffer verzwakt, kan nietmeer  lopen, gaat liggen, weigert te eten en te drinken en sterft binnen 1-3 dagen. ‘Ik zag een geharde oude soldaat die langzaam stierf omdat hij zichzelf als betoverd beschouwde, en geen enkel voedsel of medicijn dat hem werd gegeven, had het minste effect om de hem aangedane schade te beperken of om zijn toestand te verbeteren’, schreef soldaat A. Leonard in zijn memoires, die de regio Neder-Niger in West-Afrika bezocht.

Missionaris John Roscoe zag soortgelijke dingen in Oost-Afrika in de jaren twintig. Drie inboorlingen raakten licht gewond tijdens het jagen op een luipaard, en tegelijkertijd besloot diegene die het minst had geleden dat de luipaard door magie werd opgeroepen en dat hij nu zeker aan de krassen zou sterven.  Binnen slechts 24 uur nadat hij gewond was geraakt, stierf deze man, en twee van zijn familieleden, die ernstiger gewond waren, beschouwden het luipaard niet als een magische manifestatie en herstelden snel.

In Australië beschouwde een aboriginal zichzelf als verdoemd en lag hij al op zijn sterfbed toen een missionaris die in het gebied werkte, besloot de “omgekeerde” remedie uit te proberen. Hij vond iemand die het slachtoffer “vervloekte” en overtuigde hem om het slachtoffer te vertellen dat het allemaal een grap was en geen echte magie.

Uiteindelijk geloofde het slachtoffer het en herstelde weer  snel.

 

Wat is de exacte fysiologie van extreme angst? Sommige onderzoekers geloven dat een persoon of dier, aangevallen door een gevaarlijk roofdier, instinctief een evolutionair mechanisme “inschakelt” dat “tonische immobiliteit” of “opossumspel” wordt genoemd, dat wil zeggen, doen alsof ze dood zijn. Wanneer een persoon of dier wordt gegrepen door een aanvaller, genereert het caudale ventrolaterale gebied van hun hersenen een reactie die lijkt op een volledige ineenstorting.

Het lichaam wordt ongevoelig voor pijn, ontspant volledig, valt op de grond met uitgestrekte ledematen en teruggeworpen nek. De ogen zijn gesloten, het lichaam trilt lichtjes, de spieren zijn ontspannen, ook die de stoelgang regelen, de ledematen bewegen niet. De bekende avonturier en angstonderzoeker Jeff Wise gelooft dat deze evolutionaire reactie suggereert dat de meeste actieve roofdieren geen prooien zullen eten die eruit zien alsof ze dood zijn, omdat ze geen aaseters zijn. En hij is er echt zeker van dat een dergelijk mechanisme bestaat.

Wise noemt als een van de meest opvallende voorbeelden van het geval van de missionaris David Livingstone, die in een soortgelijke toestand verviel nadat hij door een leeuw was aangevallen en door zijn tanden werd gebeten. Toen het lichaam van de missionaris slap werd en op een lijk begon te lijken, liet de leeuw de “onsmakelijke” man in de steek en ging verder met zijn zaken. Volgens dezelfde Wijze, als zo’n toestand te lang duurt, kan de persoon inderdaad overlijden, omdat de hartslag en bloeddruk te laag zullen worden.

 

Nervus vagus

“Curse of Voodoo” heeft minstens één dag nodig om een ​​persoon te vermoorden, maar er zijn veel gevallen geweest waarin mensen letterlijk in minuten of zelfs seconden door angst stierven. De reden, volgens sommige speculaties, is de plotselinge overstimulatie van de zogenaamde nervus vagus die naar het hart leidt.

Onderdrukking van de vagus kan door veel factoren worden veroorzaakt, en angst is er een van. Een zenuwbeschadiging als gevolg van intense angst kan eruit zien als een combinatie van mentale en fysieke shock en kan zelfs ontstaan ​​door een plotselinge onverwacht klopje op de rug van de schouder of een plotselinge onderdompeling in koud water.

Er zijn gevallen bekend waarbij mensen onmiddellijk stierven tijdens het spelen van cricket toen de bal de nervus vaguszone raakte. Er is ook een geval bekend uit Birmingham, waarbij het dode lichaam van een klein meisje in de struiken werd gevonden en de doodsoorzaak de onderdrukking van de nervus vagus als gevolg van hevige schrik was.

Een ander geval is bekend toen een 12-jarig meisje stierf aan een nervus vagusblessure toen ze zag dat haar hond de weg op rende en werd aangereden door een auto (de hond stierf overigens niet). In een ander geval werd een Pakistaanse chauffeur aangevallen door racistische gangsters die hem geen gevaarlijke verwondingen toebrachten, maar de man stierf door hevige schrik.

Stierf staand op zijn voeten.

Ongeveer 200 jaar geleden vond in Londen een vreemde dood plaats van een 9-jarige jongen. In juli 1811 keerde de jongen niet terug van school naar huis en werd hij vermist. Een paar dagen later werd hij dood aangetroffen in St George’s Chapel in Paddington.  Het lichaam van de jongen stond rechtop tegen de cryptewand, naast de doodskisten, en hij droeg nog steeds zijn schoolboekentas over zijn schouder. Aangenomen werd dat de jongen uit nieuwsgierigheid de crypte binnenliep, maar bij het zien van de doodskisten was hij zo bang dat zijn lichaam verlamd raakte en dat hij stierf  binnen een paar minuten.

Dood in een droom Horrorfilms uit de serie “A Nightmare on Elm Street” worden als complete fictie beschouwd, maar plotselinge sterfgevallen in een droom, zonder enige tekenen van ziekte, worden al eeuwenlang opgenomen. In het bijzonder werden in een wetenschappelijk werk uit de 19e eeuw over de aard van nachtmerries door Robert McIntosh en John Waller verschillende gevallen beschreven waarin mensen stierven in een droom met een grimas van afgrijzen op hun gezicht. In de jaren zeventig en tachtig werden in de Verenigde Staten vreemde sterfgevallen in hun slaap geregistreerd in een gemeenschap van emigranten uit het door oorlog verscheurde Cambodja. En het waren altijd uiterlijk volledig gezonde mannen van ongeveer 30 jaar oud. Ze werden ’s morgens dood in hun bed aangetroffen, soms met een grimas van angst op hun gezicht. Onderzoeker Shelley Adler, auteur van een boek over slaapverlamming, geloofde dat deze mensen stierven door het feit dat hun voorouders in hun dromen naar hen toe kwamen, die boos op hen waren omdat ze een aantal religieuze rituelen hadden geschonden die in de Verenigde Staten onmogelijk waren uit te voeren. Deze vreemde sterfgevallen zouden regisseur Wes Craven hebben geïnspireerd om A Nightmare on Elm Street te creëren.

Источник: http://paranormal-news.ru/news/zagadki_chelovecheskoj_psikhiki_tajny_smertelnogo_strakha/2021-01-02-17439

Bron
Nu begrijp je ook dat wat de regering doet en toestaat aan angst aanjagende berichten aangaande corona, an sich, al erg ongezond is voor mensen… al die stress die mensen momenteel hebben en in feite door het nieuws dagelijks moeten aanhoren, al is het onbewust.
En is het niet het klimaat, dan is het wel weer zwarte Piet, en dan weer zg. moslims… waar zijn al die verhalen nu ineens, in de kast? Dus dat klimaat is ineens niets meer mis mee…en die moslims ja die hebben ook even pauze natuurlijk… laat je niet gek maken…! Of opjutten tegen elkaar.
Zo zie je maar dat er niets van klopt dat nieuws,… dus kijk uit wat je binnenlaat in je leven qua nieuws… het kan nml letterlijk ongezond zijn of worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥