...

17 juni 2021

 

Waarom gaan mensen toch off piste?

Elk wintersportseizoen wordt er weer voor gewaarschuwd: ga niet offpiste, in verband met lawinegevaar. Toch is dat voor veel Nederlanders geen reden om op de piste te blijven. Sterker nog: bijna 50 procent gaat wel eens offpiste.

12 procent van de wintersporters gaat zelfs regelmatig offpiste. Dat blijkt uit een enquête die RTL Nieuws heeft gedaan samen met de Nederlandse Ski Vereniging en de Europeesche Verzekeringen. Bijna 30 procent geeft aan dat ze tegenwoordig vaker offpiste gaan dan vijf jaar geleden.

Zonder veiligheidsmateriaal 
De Nederlandse sneeuwliefhebbers lijken zich nauwelijks bewust van de gevaren van offpiste-skiën of snowboarden. Ruim 70 procent geeft aan dat ze niet altijd veiligheidsmateriaal meenemen als zij buiten de piste gaan. 55 procent zegt zelfs nooit iets mee te nemen qua veiligheid.

De reden? Veiligheidsmateriaal is te duur, zegt 15 procent. Anderen vinden het onhandig: te zwaar of te veel gedoe (tien procent). En 28 procent denkt dat veiligheidsmateriaal simpelweg niet nodig is.

Piste in zicht
Veel offpiste-skiërs geven aan dat ze niet ver buiten de piste gaan, of ‘de piste in zicht houden’. Toch is dat geen garantie om er veilig te skiën. Ook onder een lift of tussen de bomen kan een lawine ontstaan, zegt de Nederlandse Skivereniging. Tien procent van de mensen die offpiste gaan, informeert zich van tevoren niet over de mogelijke lawinegevaren ter plekke.

https://www.rtlnieuws.nl/node/730401

Het doet me denken aan funniest homevideo’s, waar mensen ook de meest onlogische dingen doen, waarvan je wel kunt nagaan dat het mis zal gaan.
Normaal gesproken denk je na bij wat je doet, voorzie je ook wat er mis kan gaan.
Deze mensen dus blijkbaar niet.
Inmiddels alweer vele doden die off piste moesten gaan…why?
Ze brengen ook nog eens andere mensen in gevaar dankzij lawines die zij veroorzaken.

Lees ook:   Televiezie

https://nos.nl/artikel/2162047-wat-maakt-offpiste-voor-sommige-skiers-zo-onweerstaanbaar.html

Om (relatief) veilig buiten de piste te gaan is de zogenoemde drie-eenheid (lawinepieper, schep en sonde) volgens de twee experts onmisbaar. Ook een berggids wordt met klem geadviseerd. Iemand die het gebied kent en de risico’s kan uitleggen. Al deze veiligheidsmaatregelen kosten al gauw honderden euro’s extra.

Is er geen goedkopere manier?

Nee, zeggen De Graaf en Westerhof. De Groninger snapt dat het een flinke investering is voor sommigen, maar benadrukt dat het je overlevingskansen fors doet stijgen als je onder de sneeuw bedolven bent.

De Hagenaar vindt dat de kosten geen argument zou mogen zijn. Hij verwijst naar zijn eerdere metafoor. “Het is hetzelfde als zeggen: diepzeeduiken is erg duur, dus ik koop de luchtflessen maar niet.”

https://www.telegraaf.nl/vrouw/1329441/caroline-ziet-wekelijks-waarom-je-nooit-off-piste-moet-gaan

Nou goed mij zie je niet in de kou, als het niet hoeft…zeker niet als vakantie brrrrrrr
Geef mij maar de zomer! 🙂

 

Gerelateerde berichten