...
Maatschappij & Psyche

Digitalisering verhindert de ontwikkeling van kinderen

Digitalisering verhindert de ontwikkeling van kinderen

Op 27 februari 2018 schreef de Zwitserse regionale krant ‘Schaffhauser Bock’: ‘Als onderdeel van het’ Tablet School’-project is de Hallau-school onlangs begonnen met het gebruik van iPads in haar lessen. ‘Dit gaf ongeveer 60 schoolkinderen hun persoonlijke iPad. Volgens de nieuwe Duitse “staatsminister van Digitale Zaken” Dorothee Bär zouden vooral scholen in Duitsland zich moeten openstellen voor digitalisering.
Mevrouw Bär zei: “Het is een misvatting dat alle kinderen die geïnteresseerd zijn in computers dik en lui worden. Je kunt in bomen klimmen en toch een programmeertaal beheersen. » Uit het Duitse ‘Jeugdrapport Natuur 2016’ blijkt dat deze claim in de praktijk niet werkt, waarin de ontwikkelingen in het digitale onderwijssysteem zijn onderzocht.

De socioloog, Jeugd- en natuurwetenschapper Rainer Brämer interviewde 1253 Duitse studenten van groep zes en negen in Noordrijn-Westfalen. Uit het rapport blijkt dat kinderen als gevolg van de ontwikkeling naar digitalisering de natuur vaak niet meer op een speelse manier ontdekken en geen antwoord hebben op simpele vragen over de natuur. Toen hem bijvoorbeeld werd gevraagd in welke maand de zon laat zou vallen, kon slechts 16 procent van de studenten het juiste antwoord geven.

Een andere taak was: ‘Noem drie eetbare vruchten die hier in het bos of aan de rand van het bos groeien.’ Slechts twaalf procent wist het. 24 procent van de kinderen kon helemaal geen fruit bedenken. Brämer maakt het snelle tempo waarin de vervreemding van de natuur vordert doordacht. Uit het rapport blijkt dat kinderen als gevolg van de ontwikkeling naar digitalisering de natuur vaak niet meer op een speelse manier ontdekken en geen antwoord hebben op simpele vragen over de natuur.

Toen hem bijvoorbeeld werd gevraagd in welke maand de zon laat zou ondergaan, kon slechts 16 procent van de studenten het juiste antwoord geven. Een andere taak was: ‘Noem drie eetbare vruchten die hier in het bos of aan de rand van het bos groeien.’ Slechts twaalf procent wist het. 24 procent van de kinderen kon helemaal geen fruit bedenken. Brämer maakt het snelle tempo waarin de vervreemding van de natuur vordert doordacht. Uit het rapport blijkt dat kinderen als gevolg van de ontwikkeling naar digitalisering de natuur vaak niet meer op een speelse manier ontdekken en geen antwoord hebben op simpele vragen over de natuur.

Lees ook:   Domheid? Hoe veroorzaak je dit...

Toen hem bijvoorbeeld werd gevraagd in welke maand de zon laat zou vallen, kon slechts 16 procent van de studenten het juiste antwoord geven. Een andere taak was: ‘Noem drie eetbare vruchten die hier in het bos of aan de rand van het bos groeien.’ Slechts twaalf procent wist het. 24 procent van de kinderen kon helemaal geen fruit bedenken. Brämer maakt het snelle tempo waarin de vervreemding van de natuur vordert doordacht. in welke maand de zon laat ondergaat, geeft slechts 16 procent van de studenten het juiste antwoord. Een andere taak was: ‘Noem drie eetbare vruchten die hier in het bos of aan de rand van het bos groeien.’

Slechts twaalf procent wist het. 24 procent van de kinderen kon helemaal geen fruit bedenken. Brämer maakt het snelle tempo waarin de vervreemding van de natuur vordert doordacht. in welke maand de zon laat ondergaat, geeft slechts 16 procent van de studenten het juiste antwoord. Een andere taak was: ‘Noem drie eetbare vruchten die hier in het bos of aan de rand van het bos groeien.’ Slechts twaalf procent wist het. 24 procent van de kinderen kon helemaal geen fruit bedenken. Brämer maakt het snelle tempo waarin de vervreemding van de natuur vordert doordacht.

Een enquête van een Britse televisiezender leverde ook een twijfelachtig resultaat op: kinderen tussen 8 en 18 jaar worden gemiddeld 7,5 uur per dag blootgesteld aan elektronische media en hebben daardoor geen tijd meer voor speelse beweging en echte creatieve ervaringen in de natuur.

Ze weten bijvoorbeeld niet meer hoe het is om in een boom te klimmen. Als een peuter veel tijd op het scherm doorbrengt, belemmert dit hun ontwikkeling. Fysieke activiteiten zoals schilderen, modelleren van kleivormen, stoeien, klimmen en andere worden geatrofieerd.

Lees ook:   Waarom feminisme belangrijk is...

Dergelijke activiteiten zijn echter belangrijke stimuli, zodat de hersenen van het kind zich optimaal ontwikkelen. Dat blijkt uit hersenonderzoeker prof. Gertraud Teuchert-Noodt in haar onderzoeken.
Als de verschillende bewegingen tussen de 0 en 4 jaar ontbreken, zijn bepaalde hersenstructuren niet of niet juist opgebouwd. Denken, leren, handelen en plannen blijven dus de rest van je leven in de fout. Spelen onder kinderen, als een zeer cruciaal ontwikkelingsproces, wordt ook vervangen door spelen in een virtuele schermrealiteit. Dit voorkomt de vorming van een gezonde relatie met de natuur, met medemensen en niet in het minst met zichzelf.

Ondanks toenemende digitalisering in de samenleving blijven ouders en volwassenen belangrijke rolmodellen, omdat kinderen vooral leren door imitatie. Alleen als de meerderheid van de ouders niet achter de computer, smartphone of voor de televisie zit, raken de kinderen meer geïnteresseerd in de natuur en ontwikkelen ze zich gezond.

Bronnen / links:

https://www.natursoziologie.de/NS/alltagsreport-natur/jugendreport-natur-2016.html

http://visionsblog.info/2017/05/20/die-cyberattacke-auf-unser-gehirn /

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.jugendreport-natur-2016-bananen-wachsen-im-waldund-baeume-haben-eine-seele.963b3c36-b7ab-474c-94bb-43b4745ad44c.html

https: //www.heise.de/tp/news/Natur-Defizit-Syndrom-2005182.html

Boek van M. Spitzer, 2012: “The digital dementia. Hoe we onszelf en onze kinderen gek maken. “

Gerelateerde artikelen

Back to top button