web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

ACM pakt handel in nepreviews en neplikes aan

ACM pakt handel in nepreviews en neplikes aan

25-06-2020

-Veel bekende Nederlanders kopen zo ook hun likes en previews en met hen vele anderen.
Moeten ze ook zelf weten eigenlijk. Of men moet de likes maar eens gaan afschaffen bv.

Waarom de ACM dit aanpakt is in feite omdat bedrijven die al zwemmen in hun poen, hierdoor wat verlies draaien op hun riante inkomens.
En ACM is hier nogal heftig in, tot op de bodem onderzoeken ze diegenen die deze previews en likes verkopen.

Toevallig via, via over gehoord, maar het is absurd wat zij vragen, zelfs inzage in de gegevens van de kopers van de likes, lijkt me niet dat zij daar recht op hebben! Privacy kwestie.

Vreemde zaak dit.


Op het internet zijn partijen actief die handelen in nepreviews, neplikes en nepvolgers. Deze misleidende beoordelingen worden gebruikt om consumenten te beïnvloeden op sociale media en andere online diensten zoals webshops en online marktplaatsen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het van groot belang dat consumenten goede informatie krijgen op basis waarvan zij beslissen of zij een product of dienst willen kopen. Daarom treedt de ACM op tegen partijen die misleidende beoordelingen online aanbieden en gebruiken.

Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Het bewust inzetten van nepreviews, neplikes en nepvolgers schaadt het vertrouwen van consumenten in het internet als marktplaats. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Daarom treden wij hiertegen op.”

Lees ook:   Donor Ja of Nee...

Wat is er aan de hand?

De ACM heeft vastgesteld dat Nederlandse bedrijven online nepreviews, neplikes of nepvolgers al dan niet tegen betaling aanbieden voor gebruik op online platforms als Facebook, Instagram, YouTube en Google. Deze beoordelingen zijn nep, omdat ze niet de eigen ervaring van echte consumenten weergeven. Bedrijven,influencers en anderen gebruiken deze beoordelingen om het beeld van hun bedrijf, product of dienst te manipuleren. Hierdoor worden consumenten misleid over de kwaliteit of populariteit van een bedrijf, product of dienst. Ook zetten bedrijven negatieve nepreviews in om concurrenten in een kwaad daglicht te zetten. De schade voor de online adverteerders door de nep influencer marketing wordt wereldwijd geschat op zeker 1,2 miljard euro. De schade voor het consumentenvertrouwen komt daar nog bovenop.

In de Leidraad Bescherming online consument die de ACM eerder dit jaar heeft vastgesteld, heeft de ACM beschreven waar verleiding overgaat in misleiding. Ook wordt uitgelegd waarom deze praktijk de consument misleidt en niet is toegestaan.

Wat gaat de ACM doen?

De ACM spoort bedrijven op die nepreviews, nepvolgers en neplikes aanbieden en draagt ze vervolgens op hun praktijken te stoppen. Daarbij vordert de ACM hun klantbestanden. Op basis daarvan gaat de ACM bedrijven, influencers en anderen die de misleidende beoordelingen gebruiken aanspreken. Weigeren de partijen die misleidende beoordelingen aanbieden of gebruiken hun overtredingen te staken, dan kan de ACM andere instrumenten inzetten, zoals het opleggen van boetes.

Eerder heeft de ACM al onderzoek gedaan naar reviews en regels opgesteld waaraan reviews moeten voldoen. De ACM kijkt ook naar de rol en verantwoordelijkheid van platforms bij het bestrijden van misleidende beoordelingen.

Lees ook:   Wolven paintball

Rol consument

Om consumenten te helpen zelf te herkennen of informatie echt of nep is, geeft de ACM tips via haar loket ACM ConsuWijzerExternal Link. Ook ontvangt de ACM graag signalen van consumentenExternal Link over hun ervaringen met online misleiding via neplikes en nepreviews. Deze informatie gebruikt de toezichthouder in haar onderzoek.

https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-pakt-handel-nepreviews-en-neplikes-aan

Misleiding is het natuurlijk wel, maar goed fake it till you make it ofzo is hun dagelijkse yell… maar ik denk dat mensen wel weten dat de online media idem faker is dan men denkt.

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien