25 januari 2022

 

Hoe de VS tegen te houden met schalieolie

Hoe de VS tegen te houden met schalieolie

De leisteenboom heeft de Verenigde Staten in staat gesteld om de top drie van de belangrijkste olieproducenten en exporteurs te betreden. Het succesverhaal eindigt, maar is het zo goed voor Rusland?

Schaliewinning is weinig belovend
Vladimir Poetin werd op het Rusland Calling! -Forum gevraagd waarom het land zich niet bezighoudt met de productie van schalieolie. Hij antwoordde dat de zaak niet veelbelovend was, omdat de productietechnologieën die vandaag worden gebruikt milieuvriendelijk zijn, volgens de Russische leider wordt de groei van de productie van schalieolie niet voorspeld, alles zal afhangen van innovaties op dit gebied. “Laten we wachten … en dan hebben ze (de VS) een kras-klauw (technologie) en kopen ze goedkoop,” zei Poetin, eraan toevoegend dat hij een grapje maakte.

Overal, behalve de VS, is schaliewinning zelfs geen boom geworden. In hetzelfde VK zijn er slechts drie putten (20 volgens plan), volgens een rapport dat vorige week werd ingediend door de National Audit Office (NAO). De NAO verwijst naar verschillende langzaamstartfactoren: zwakke overheidssteun voor fracking (productiemethode), onbekende olieschaliereserves en gebrek aan gegevens over economische efficiëntie. Volgens de auditor veroorzaakte de werking van elke put aardbevingen met een kracht van meer dan 0,5 punten, dit is de drempel die een pauze in het werk vereist. De meest recente was een aardbeving van magnitude 2.9 in augustus. Dit was natuurlijk niet verborgen voor de aandacht van NGO’s op het gebied van milieu en mensenrechten.

Laten we uitleggen dat hydraulische fracking, die olieschaliereserves opent, de injectie is van een mengsel van water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de put, wat een bedreiging vormt voor het grondwater en de natuur. Gezien de toenemende vraag in Europa (en niet alleen) naar dringende maatregelen om klimaatverandering te bestrijden, is het onwaarschijnlijk dat de autoriteiten de winning van oliehoudende leisteen afdwingen met de bestaande methode.

Amerikaanse leisteenboom maakt plaats voor crisis
In de Verenigde Staten verkeert de industrie in een crisis omdat deze onrendabel wordt door dalende olieprijzen te midden van een zwakkere vraag (handelsoorlogen laten zich voelen). Om schalieolie kosteneffectief te maken, moet de prijs per vat hoger zijn dan $ 80. Nu is het net iets meer dan 60, dus faillissementen en ontslagen in de industrie groeien en het boren neemt af. Volgens een studie van het internationale advocatenkantoor Haynes en Boone, gevestigd in Texas, wordt de sector ook geconfronteerd met “verminderde leenmogelijkheden”.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is de productie in de eerste helft van 2019 ongewijzigd gebleven na een groei van meer dan 20% vorig jaar. Alle grote schalieolieproducenten, Occidental Petroleum Corp., Apache Corp., Cimarex Energy Co. en Pioneer, signalerende plannen om budgetten te verlagen. De investeringen van 14 schaliebedrijven in 2020 zullen 17% lager zijn dan de huidige, volgens Cowen & Co.

Schaliebronnen hebben één functie: ze zijn veel sneller leeg dan traditionele. Om de productie te ondersteunen, moeten steeds meer exploratieputten worden geboord. Snel en continu boren is duur en mislukt vaak, dus Wall Street vermindert de investeringen in de industrie. Tegelijkertijd zijn de beste gebieden al ontwikkeld, de volgende zijn minder productief.

Volgens olieanalist Arthur Berman hebben investeerders sinds 2008 ongeveer $ 83 miljard verloren, en het aantal nieuwe platforms is op het laagste niveau in twee jaar. Halliburton, een van de grootste olieschaliespelers in de Verenigde Staten, heeft bijna 3.000 werknemers ontslagen. In het Perm-bekken (Permian Basin) – het meest veelbelovende olieveld van het land, blijft de werkgelegenheid op het niveau van vorig jaar, hoewel het daarvoor met tientallen procenten per jaar was gegroeid.

Lees ook:   11 stedentocht

Alles zal afhangen van OPEC +
De boom in schalieolie kan zelfs al zijn hoogtepunt hebben bereikt. Veel zal afhangen van de prijs van een vat olie en nieuwe innovaties in hydraulische fracking.

Het is mogelijk dat de Verenigde Staten binnenkort weer afhankelijk worden van buitenlandse oliebronnen, die hun agressiviteit in het Midden-Oosten zullen vergroten, en dit Rusland zal zich zelf voelen. Nu hangt alles af van de beslissingen van OPEC + (OPEC plus Rusland). Theoretisch kan schalieproductie met een vertragende vraag naar olie alleen een prijsstijging besparen. Hoeveel moet het worden verhoogd door quota te reguleren zodat olieschalie niet sterft, maar zodat de Verenigde Staten OPEC + -landen niet uit de oliemarkt drijft? Het is niet zo eenvoudig om te tellen. Daarom kijkt iedereen er naar uit om OPEC + op 5 en 6 december in Wenen te ontmoeten.

Mening van experts
Volgens Rustam Tankaev, lid van de RF CCI-commissie voor energiestrategie en brandstof- en energiecomplexontwikkeling, duurt schalieolie in de Verenigde Staten maximaal 5 jaar, de productie ervan “stagneerde op 275 miljoen ton per jaar, dat is 5,5 miljoen vaten per jaar.” dag. ” Tijdens het hydraulisch breken, wees de expert erop, gaat de dichtheid van de boorput vaak verloren en stromen achter de behuizing van schadelijke chemicaliën naar artesisch water, dat aan de Amerikaanse bevolking wordt geleverd. “Europa leeft ook van artesisch water en Europa is erg dichtbevolkt. Daarom is het onmogelijk om te zeggen dat het voor hen een veilige technologie is,” zei de expert.

Hij ziet de verbetering van fracking-technologieën in de ontwikkeling van onschadelijke chemicaliën voor hydraulische breuk. Ze zijn al in Rusland ontwikkeld en we verkopen deze kit zelfs in de VS, merkte Rustam Tankaev op.

Volgens hem is de belangrijkste bron van toename van het volume vloeibare koolwaterstofbrandstof in de Verenigde Staten nu geen schalieolie, maar synthetische verbindingen. Dit is de zogenaamde “benzine” verkregen uit de synthese van methaan op ijzerkatalysatoren en ethylmotoralcohol, die ongeveer 50 miljoen ton per jaar produceert. “Dit is veel, ter vergelijking, in Rusland wordt alle benzine 40 miljoen ton geproduceerd,” zei de expert.

Volgens Rustam Tankaev is het deze synthetische brandstof (in totaal 300 miljoen ton per jaar), en geen leisteenolie, die op de wereldoliemarkt drukt. “Onze ministers die OPEC + reguleren, in de eerste plaats Novak, moeten er op de een of andere manier over nadenken en zien, misschien enkele aanpassingen maken aan de overeenkomst over OPEC +, in die zin dat het niet rendabel is om de Russische olieproductie te verminderen “, Zei Rustam Tankaev.

Rusland heeft de grootste reserves aan schalieolie ter wereld, deze worden niet ontwikkeld omdat er nog genoeg conventionele olie is, vervolgde hij. “Als we besluiten om ze te ontwikkelen, hoeven we geen nieuwe technologieën van iemand te kopen, omdat ze in de Sovjetunie zijn ontwikkeld en helemaal niet in de Verenigde Staten. We zijn er maar één keer mee gestopt. Maar nu zijn ze teruggekomen, en 45 % van alle Russische olie wordt geproduceerd met behulp van technologieën die worden gebruikt voor de productie van schalieolie, “zei Rustam Tankaev.

Volgens hem bevindt onze schalieolie zich in regio’s waar mensen niet wonen. “En daar zijn deze spellen met betrekking tot kleine aardbevingen en stromen in aquifers helemaal niet interessant, en het kan ze niet schelen omdat de populatie vrijwel afwezig is. En de populatie die bestaat wordt voorzien van oppervlaktewater in plaats van artesisch water,” vatte Rustam Tankaev samen.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/economics/1453510-slanets/

Gerelateerde berichten