web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Neem je afval terug: Azië verklaart de oorlog aan het Westen

Neem je afval terug: Azië verklaart de oorlog aan het Westen

Indonesië, in navolging van China, de Filippijnen en Maleisië, weigerde afval te accepteren van ontwikkelde westerse landen. Waarom stopte de winstgevende wereldhandel in afval?

 

De South China Morning Post meldt dat 547 afvalcontainers binnen 90 dagen van Indonesië naar Australië, het VK, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten moeten worden teruggestuurd. De douane van het land ontdekte dat containers die papierafval moesten bevatten ook plastic en gevaarlijke stoffen bevatten. Negen containers met in totaal 135 ton afval zijn woensdag door Jakarta teruggestuurd naar Australië.

Jakarta zei dat het sinds het begin van het jaar 2.000 containers heeft vastgehouden in Indonesische havens. De ontvangers van de containers waren Indonesische bedrijven, die werden betaald voor afvalrecycling, maar controlediensten identificeerden plastic en ander gevaarlijk afval in het afval. Het lijkt sterk op de sancties van “Rospotrebnadzor” met betrekking tot goederen van landen die onvriendelijke acties tegen Rusland toestaan. Recent hing bijvoorbeeld de invoer van Georgische wijn op het spel.

Net als Indonesië hebben de Filippijnen eind mei de oorlog verklaard aan Canada en 1500 ton afval naar Vancouver gestuurd. President Rodrigo Duterte zei volgens de krant van de Guardian tegen Ottawa dat hij de diplomatieke betrekkingen met haar zou verbreken als zij haar afval niet zou ophalen. Duterte beloofde in het geval van een langzame reactie van premier Justin Trudeau om het afval op schepen te laden en in zee in Canadese wateren vrij te geven. Eind mei hebben de Filipijnen dit afval uiteindelijk naar Canada gestuurd.

Lees ook:   Van Dissel weigert oversterfte te verklaren

Naast deze landen hebben Maleisië, Thailand en Vietnam dit jaar een nieuwe wet aangenomen die de verdere invoer van afval in hun havens beperkt.

Het begon allemaal met de demarche van China, dat in 2012 ongeveer 50 procent van het afval in de wereld importeerde met een omzet van $ 200 miljard. Begin 2018 heeft Beijing deze import sterk verminderd en de acceptatie van 24 soorten buitenlands afval, voornamelijk plastic, verboden. De prijzen voor plastic schroot zijn gedaald, samen met de prijzen voor laagwaardig papier. Plots was de winstgevende handel in crisis. Vanwege de afwezigheid van China op de markt verdrievoudigde de kosten van het recyclingprogramma in het Westen, waardoor de afvalstroom de landen van Zuidoost-Azië binnenstroomde.

De populariteit van Chinese auto’s groeit5 FOTO’S DEpopulariteit van Chinese auto’s groeit
Het probleem is niet nieuw, er wordt al ongeveer vier decennia over gesproken. In de jaren tachtig werd in deze context de aanvoer van afval naar ontwikkelingslanden “afvalkolonialisme” genoemd. In 1996 verergerde Beijing de situatie door een campagne te lanceren om de invoer van afval te bekritiseren. Toen werd het veroorzaakt door de verergering van de betrekkingen met het Westen na de gebeurtenissen op het Tiananmen-plein in 1989.

Het begin van 2018 is het begin van een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, en de Canadese Trudeau was een van de meest fervente critici van Duterte en zijn strijd tegen drugshandel. Maleisië is ongelukkig met het onderzoek naar de crash van het Westen van zijn Boeing in de lucht boven de Donbass, en Indonesië met Amerikaanse kritiek op de mensenrechten en de “ondemocratische” presidentsverkiezingen in 2019, evenals de overdracht van de Amerikaanse ambassade naar Israël in Jeruzalem.

Lees ook:   Dag Rutte, Dag Hoekstra, Dag De Jonge, Dag Kaag............? Wat is hier gaande?

In 1989 werd in reactie op het afvalprobleem het zogenaamde Basel-verdrag aangenomen, dat de verplaatsing van gevaarlijk afval over de grens beperkt. Het wordt echter vaak geschonden of omzeild. De Verenigde Staten hebben het ondertekend maar niet geratificeerd.

https://www.pravda.ru/world/1435374-indonesia/

 

De andere kant van het verhaal!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien