25 september 2020

 

2019 dreigt het gevaarlijkste jaar van de eeuw te worden

2019 dreigt het gevaarlijkste jaar van de eeuw te worden

Arabische erkenning van Bashar al-Assad, protesten van gele vesten in Frankrijk, Trump’s handelsoorlogen, populistische overwinningen in vele landen van de Oude en Nieuwe Werelden geven aan dat de wereld een periode van diepe transformatie ondergaat. Welke politieke risico’s wachten ons in 2019?

1. Het conflict tussen de Verenigde Staten en China
In februari vervallen overeenkomsten over de bevriezing van de invoer van wederzijdse handelsbetrekkingen. Als er geen vreedzame voortzetting is, zal Trump nog eens 200 miljard dollar aan invoerrechten aan China toevoegen. China kan reageren door Amerikaanse schuldobligaties te laten vallen . De WTO zal instorten, de wereldeconomie zal vertragen, de energieprijzen zullen dalen.

Commerciële geschillen kunnen escaleren naar het leger, bijvoorbeeld als het Amerikaanse vliegdekschip agressief probeert de Zuid-Chinese Zee binnen te dringen . China is al lang geen militair meer, maar in economische termen is het behoorlijk concurrerend met de Westerse liberale wereld. Veel landen zullen moeten kiezen tussen “grote broeders”, bijvoorbeeld Kazachstan.

2. Integratie in de EAEU
Rusland heeft resoluut besloten om de fouten in Oekraïne niet te herhalen, door lage prijzen te sponsoren voor energiedragers van de economie van de geallieerden, wat niet het geval is. Op de recente topconferenties van Rusland en Armenië, Rusland en Wit-Rusland, heeft het Russische leiderschap eisen gesteld om de integratie te verdiepen in ruil voor garanties van bescherming en stabiliteit.

Maar zal Moskou erin slagen om principieel te worden? Ze bekijken het heel zorgvuldig in dezelfde Kazachstan, waar recentelijk in de Russisch sprekende Pavlodar, ambtenaren dachten aan boetes voor Russisch sprekende kinderen. Het Kazachse nationalisme kreeg vorm in de partij, die in het parlement verscheurd wordt. En deze bom kan al in 2019 exploderen als Nursultan Nazarbayev de politieke arena verlaat.

3. Verkiezingen voor het Europees Parlement, die in mei plaatsvinden
De Europese Unie valt voor onze ogen uiteen. Het hoofd van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei dat Roemenië niet klaar is om de EU voor te zitten.

Andere tweederangs Europeanen verschenen, die “populisten” en “nationalisten” worden genoemd. Ze winnen nu al federale en regionale verkiezingen in Duitsland , Hongarije , Spanje, Italië , Oostenrijk , Zweden , Frankrijk, Nederland. Als ze de verkiezing van het Europees Parlement winnen, zal het een nachtmerrie zijn voor het liberale ‘Europese huis’.

Over hoe ver de liberalen van de bevolking zijn, zeggen de protesten van de ‘gele vesten’ in Frankrijk . De situatie werd pikant na de belofte van voormalig nationale veiligheidsadviseur Trump Steve Bannon om de campagne van nationalistische partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement te coördineren.

4. Voortzetting van provocaties tegen Rusland – alles
In dit opzicht is het zelfs vreemd dat Moskou niet werd beschuldigd van het lanceren van UAV’s boven Gatwick Airport in Engeland . Terwijl Vladimir Poetin pesten lijdt. Maar het Westen weet dat het kan reageren op druk op alle lijnen en het heeft een zeer effectieve manier – militair.

Lees ook:   Wegverkeer best wel eng!

Rusland is niet alleen een kernmacht, maar de enige macht die de Verenigde Staten kan vernietigen in een nucleaire oorlog. Successen in Syrië wijzen erop dat het Russische leger efficiënt en goed bewapend is. De demonstratie van nieuwe soorten wapens en de constante herinnering aan de ‘wereldgemeenschap’ dat de wereld een nucleaire oorlog kan overleven, zeggen ze: Rusland is klaar voor elk conflict, bijvoorbeeld in Oekraïne.

5. Amerikaanse overeenkomst met de DVK over denuclearisering
Ze kunnen niet plaatsvinden . In elk geval leken ze vergeten. Ondertussen kan Trump het niet zomaar verlaten. In geval van mislukking zal hij proberen Japan en Zuid-Korea onder druk te zetten om de uitgaven voor de militaire aanwezigheid van de VS in de regio te verdubbelen.

Maar het werkt misschien niet, omdat Koreanen het met elkaar eens zijn en zonder Trump , Japan wil echt de Koerilen-eilanden terugvorderen , en de belangrijkste voorwaarde voor het onderhandelingsproces met Rusland is de terugtrekking van Amerikaanse bases uit Japan. Door de Verenigde Staten uit de regio te duwen , zal China ook verbonden zijn en zal Trump deze staat chanteren met sancties voor de economische ondersteuning van Noord-Korea.

6. Opschudden van de situatie in de Perzische Golf
Na de afschaffing van de voordelen van de nieuw opgelegde sancties tegen Iran, heeft Teheran hier al ondubbelzinnig voor gewaarschuwd. In het ergste geval mislukken Europese pogingen om een nucleaire deal met Iran te redden. Daarna zal Iran de productie van nucleaire brandstof hervatten en proberen de Straat van Hormuz te blokkeren , waardoor dagelijks 30 procent van de wereldvoorraad ruwe olie wordt aangevoerd. De Verenigde Staten zullen militair geweld gebruiken om het kanaal vrij te maken. Een dergelijke confrontatie zal de olieprijzen tot ongekende hoogten brengen.

7. Verdrag inzake korte en middellange afstandsraketten (DRDM)
In februari vervalt de termijn van het ultimatum van Donald Trump tegen Vladimir Poetin over de correctie van schendingen van het Verdrag inzake korte en middellange afstandraketten (DRMSD). Geen reactie van Poetin Trump, uiteraard, zal niet wachten, dus het aftellen is al onderweg.

De Verenigde Staten zullen zich ongetwijfeld terugtrekken uit het verdrag en in 2019 wachten we op de inzet van middellange afstandsraketten waar Trump wil. Dit is een kwestie van korte tijd, zowel technisch als organisatorisch. En niet alleen in Azië om China te beheersen, maar ook in Europa – om Rusland in te dammen . En terwijl de Europeanen ertegen zijn, heeft Trump veel macht over hen, minstens dezelfde handelsrechten of sancties.

Dus wachten we in 2019 op een toename van onzekerheid en instabiliteit, hoewel er bijvoorbeeld in Syrië een proces van politieke regeling zal zijn. Zeven jaar oorlog is zeven jaar oorlog. Syriërs leden vrede. Veel ander lijden is nog steeds voor de boeg.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/30-12-2018/1403883-risk-0/

Gerelateerde berichten