web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Bloedzaken | Nieuw kannibalisme | Plasma-industrie | Onderzoeksdocumentaire

Bloedhandel – De film werpt licht op de ondoorzichtige handel in de bloedplasma-industrie. Van de verpauperde straten van Cleveland Ohio tot de gouden oevers van het Zwitserse Meer van Zürich, de film verkent de fijne kneepjes van bloedhandel.

 

Plasma, een bloedbestanddeel waar veel vraag naar is, kost nu meer liter per liter dan benzine. Gebruikt door farmaceutische bedrijven om dure medicijnen te maken, is deze kostbare vloeistof een lucratieve handelswaar geworden.

De film onderzoekt een van de grootste bedrijven in deze bloeiende markt, met een winst van meer dan een miljard euro. Hun donatiecentra bevinden zich meestal in arme buurten in de VS en ze betalen donoren voor hun bloed, een praktijk die in Europa verboden is.

Voor verarmde Amerikanen zijn bloeddonaties een bron van inkomsten geworden en vormen ze een reëel risico voor hun gezondheid, aangezien ze liegen over hun gezondheidstoestand en herhaaldelijk doneren om de eindjes aan elkaar te knopen.

Andere donoren geven hun bloed in de hoop anderen te helpen, maar de realiteit van waar hun donaties eigenlijk naartoe gaan, kan iets anders zijn. We onderzoeken de wereldwijde handel in bloed- en plasmadonaties.

 

Lees ook:   Het IQ van de regering
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥