web analytics
...
Maatschappij & Psyche

De eenzame hel met een narcistische ouder

https://kd.nl/2015/09/07/de-eenzame-hel-met-een-narcistische-ouder/

 

Ik werd geremd in het ontwikkelen van mijn interesses en talenten. Want alles wat ik deed, zei of vond, werd afgekraakt. Ik kreeg nooit een compliment of iets positiefs te horen. Dat maakte mij onzeker en neerslachtig. Ik begon te geloven dat ik inderdaad niks waard was en niemand van mij hield. Doordat mijn moeder geregeld zonder aanleiding woede-uitbarstingen had, liep ik voortdurend op eieren. Ik werd iemand die zich liever op de achtergrond hield. Naast haar woedeaanvallen kon mijn moeder mij ook dagenlang negeren.

“Als je steeds afgekraakt wordt, durf je op den duur geen nieuwe dingen meer uit te proberen. Mijn moeder hoefde op een gegeven moment niet eens meer te zeggen dat iets mij toch niet zou lukken, omdat ik dat zelf al was gaan denken. Dat er maar iemand was die echt om mij gaf, geloofde ik ook niet meer.

Gedrag dat ik nu nog steeds af en toe vertoon. Te timide zijn, eerst de kat uit de boom kijken, denken dat niemand wil dat je erbij bent et cetera.

 

Een zeer goed en duidelijk artikel.

https://narcismeinrelaties.nl/herkennen-en-hanteren-narcisten/?preview=true

 

En narcistische politici

https://narcismeinrelaties.nl/50-tinten-narcistische-politici/

Feestdagen verpesten

Narcisten zijn er zeer bedreven in om de stemming te bederven door met Oud en Nieuw ruzie te maken met vrienden, een vakantie te verpesten door te wijzen op van alles wat er mis is, om te gaan zitten mokken met je verjaardag of om met driftbuien aan het kerstdiner met je familie te zitten.

Dit leidt naar de ultieme vraag: ‘Doen ze dit met opzet?’

Lees ook:   De bloem en de bij

Helaas, het antwoord op die vraag is ‘ja.’

Zij weten wat ze doen. Ze beïnvloeden bewust andermans gevoelens van geluk, warmte of tevredenheid tijdens het vieren van een vakantie, verjaardag, mijlpaal of feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar.

https://narcismeinrelaties.nl/waarom-narcisten-feestdagen-en-verjaardagen-verpesten/#more-3500

een-boodschap-voor-de-niet-zo-aardige-mensen-van-deze-wereld-net-zoals-iedereen-heb-ik-in-mijn-leven-te-maken-met-mensen-die:

https://narcismeinrelaties.nl/volwassen-kinderen-met-narcistische-ouders/#more-2158

Je kunt nog een paar gemeenschappelijke dingen zeggen over volwassen kinderen met een narcistische ouder. Een ervan is dat deze kinderen vaak heel sterk zijn, ondanks hun beschadigde zelfvertrouwen. Ze zijn vaak volwassener dan veel andere mensen en bezitten een enorme drive.

Aan de andere kant hebben kinderen van narcisten vaak ook een geweldig aanpassingsvermogen. Dat is een sterke en ook meteen een kwetsbare eigenschap. Door het geweldige aanpassingsvermogen zijn ze wat te snel geneigd zich compleet in een relatie te verliezen. Ze zijn gewend om narcisme te tolereren. Ze zijn erin opgegroeid, getraind en het is hen bekend.  Ze weten niet beter, dus voor hen is het normaal. Dit maakt hen kwetsbaar om zelf te verzeilen in een narcistische (werk)relatie. Niet omdat ze direct vallen op een narcist, maar meer omdat de narcist op hen valt. Ze hebben namelijk exact de tolerantie die een narcist zoekt.

Zelf slachtoffer

Het gebeurt regelmatig dat volwassen kinderen zelf slachtoffers worden van narcisme in een relatie. Als dit zo is, dan is er in elk geval een simpele verklaring waarom ze ‘in de ban van de narcist’ zijn geraakt. Ze accepteerden het omdat het hen bekend voorkwam. Ze zijn er mee opgevoed en dus konden ze niet beter weten, dan dat het alles behalve normaal gedrag is. Ze herkenden het en het moeilijke daaraan is dat het dan niet wordt herkend als onveilig, maar juist als iets vertrouwds.

Lees ook:   De televisie tegenwoordig.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept