...

22 juni 2021

 

Blanken net zo vaak slachtoffer dodelijk politiegeweld VS

Blanken net zo vaak slachtoffer dodelijk politiegeweld VS

If and when I ever barrel race, I'll paint his face like this!:

Ps don’t do this @ home als je een horse hebt enzo… dus

De politie in de Verenigde Staten schiet net zo vaak blanke verdachten dood als zwarte. Dat is de verrassende uitkomst van Amerikaans onderzoek. Wel blijkt dat zwarte verdachten veel vaker te maken krijgen met andere vormen van politiegeweld. De politie trekt ook sneller het vuurwapen bij een donkere verdachte.
Onderzoeker Roland Fryer (Harvard) bekeek 1300 fatale schietincidenten in Texas, Florida en Californië in de periode 2000 tot 2015 en analyseerde daarnaast nog eens duizend confrontaties waarbij de politie het vuurwapen had mogen gebruiken. Uiteindelijk blijkt volgens Fryer dat een blanke tijdens een aanhouding net zo veel kans loopt om doodgeschoten te worden als een zwarte verdachte.

Uit cijfers in de regio Houston blijkt zelfs dat agenten beduidend minder vaak dodelijk vuurwapengeweld gebruiken als het gaat om donkere verdachten.

Geweld
Op alle andere fronten blijkt echter dat zwarte verdachten veel grover worden behandeld. Zo lopen ze 18% meer kans om tegen een muur geduwd te worden, 16% meer om in de handboeien geslagen te worden en maar liefst 25% meer kans om geslagen te worden of met pepperspray te worden bewerkt. Ook trekt de politie vaker het vuurwapen bij een aanhouding van een zwarte verdachte.

Kritiek
Het onderzoek van Fryer heeft in de Verenigde Staten voor een fel debat gezorgd. Criticasters menen dat Fryer mogelijk niet goed onderscheid heeft gemaakt in de mate van agressie van de slachtoffers. Zo zouden de in het onderzoek genoemde blanke verdachten agressiever zijn geweest, waardoor dodelijk geweld legitiemer was. Anderen wijzen op het gegeven dat het onderzoek slechts iets zegt over 4% van de totale bevolking van de Verenigde Staten. Ook stellen zij dat in het onderzoek niet duidelijk naar voren komt dat zwarte Amerikanen nu eenmaal eerder worden aangehouden.

Lees ook:   Mobiel verbieden op scholen!

Fryer zelf pareert de kritiek door te stellen dat het onderzoek daar ook niet over gaat, de resultaten geven wat hem betreft slechts weer hoe zaken lopen als er eenmaal een aanhouding gaande is. Fryer erkent wel dat meer onderzoek nodig is om een beter en vollediger beeld te krijgen.

https://www.ad.nl/nieuws/blanken-net-zo-vaak-slachtoffer-dodelijk-politiegeweld-vs~acfe4b7f/

Dat dacht ik laatst dus ook al.
In principe is dit dus het verhaal…
KIJK racisme…maar is dat wel zo?
Niet dus.
Alleen als een blanke neergeschoten wordt ziet men dit niet zo uitgebreid in het nieuws.
Dus ziet men enkel de berichten over mensen met een andere huidskleur dan blank.

Jammer is wel dat de mensheid racisme verkeerd bekijkt.
Bv bij humor, dat moet kunnen, als dat al niet meer kan…?
Is het einde wel zoek.
Wat is er leuker dan lachen om moppen, over wie het ook gaat?
Een Jood, een Neger, een Marokkaan, een Turk, een Belg, een Mof, een kaaskop, nou én?
Als je kunt lachen en foute mopjes kunt maken betekend dit juist dat het geaccepteerd is onderling als bij een soort binding, contact.
Ik mag bv best grapjes maken over mensen met een andere culturele achtergrond toch?
Ik heb Italiaanse voorouders, zelfs 2 maal in de stamboom, Joods ook waarschijnlijk, volgens mij nog het Zwitserleven gevoel ergens…whatever…?
Zijn wij niet allen een mengeling?
Ik denk juist als je niet langer een grap mag maken over een bepaalde groep, dat je dan haat gaat creeren.
Nee, gewoon doorgaan met flauwe grappen, dat is gezonder.
En diegenen die zeuren moeten niet zulke lange teennagels hebben. Knip ze eens, je hoeft toch niet meer in een boom te klimmen of wel soms?
Nou dan.

Gerelateerde berichten