web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Samenleving vol met stille psychopaten

Samenleving vol met stille psychopaten

Een op de twintig mensen is een stille huis-tuin-en keukenpsychopaat. Deze enorme groep van geesteszieke mensen trekt een spoor van vernieling in persoonlijke relaties en op het werk, aldus Jan Storms, schrijver en bewustzijnsdeskundige. “We zouden veel meer kennis over hen moeten krijgen, en meer persoonlijkheidstesten moeten uitvoeren op werkplekken waar met kwetsbare mensen gewerkt wordt”, zegt hij.

Storms bestudeerde het fenomeen, en schreef het boek ‘Destructieve relaties op de schop’ dat dit jaar de achtste druk beleeft. “De grootste misvatting is dat psychopaten gekken zijn die met bebloed mes tussen de tanden rondlopen. Dat is een grote uitzondering. De grootste groep zijn mensen die geen of een nauwelijks ontwikkeld geweten hebben, sociaal wenselijk gedrag imiteren en zelfs heel warm en prettig kunnen overkomen.” Storms geeft naast lezingen ook behandelingen aan slachtoffers van deze destructieve mensen. “Psychopaten hebben geen empathie (doen alsof), zijn meestal manipulatief en egoïstisch, en hebben nauwelijks zelfreflectie.”

Toch worden ze nauwelijks herkend, zelfs niet door hulpverleners, betoogt Storms. “Als je opmerkzaam bent, kun je zo iemand herkennen door je intuïtie. Je kunt het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Een psychopaat spreekt zichzelf ook tegen in zijn verhalen, zijn feiten kloppen niet.”

Op de werkvloer en in persoonlijke relaties richt een dergelijk persoon enorme schade aan, hoort Storms van slachtoffers in zijn spreekkamer en in vele mails. “Uit onderzoek blijkt dat onder topmanagers psychopathie nog eens vier maal vaker voorkomt dan in de gewone populatie. Dat zijn mensen die over grote groepen mensen beslissingen nemen.”

Lees ook:   Cito NIO test

“Oorzaken voor psychopathie zijn overerving, maar ook grote trauma’s als zware mishandeling, ernstige verwaarlozing”, zegt Storms, die niet gelooft dat er veel aan te doen valt. “Vaak stopt de ontwikkeling nog voor de 4-jarige leeftijd. Het is, denk ik een misvatting dat het onder mannen meer voorkomt. Ik denk dat het onder mannen en vrouwen ongeveer evenveel voorkomt.”

Volgens Storms is psychopathie voor een normaal persoon nauwelijks te vatten. “Je kunt iets wat er niet is (geweten) niet begrijpen. Het beste kun je afstand houden, oppervlakkig blijven in het contact met psychopaten. Je moet weten hoe jezelf te beschermen.”

https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/02/samenleving-vol-met-stille-psychopaten

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken