...

16 juni 2021

 

Waarom hoogsensitieve personen narcisten en moeilijke relaties aantrekken

Waarom hoogsensitieve personen narcisten en moeilijke relaties aantrekken

(via mail kreeg ik dit artikel toegezonden!)

Hoogsensitieve personen

Als je met een hoogsensitieve persoon gaat praten over hun liefdesleven, zullen de meesten je vertellen dat ze op een bepaald punt in hun leven een relatie hebben gehad met een narcist. De meesten waren zich er op die moment niet bewust van, maar gingen stilaan gaan beseffen dat er misbruik van hen gemaakt werd.

Wat is een narcist? Het heel moeilijk om een narcist te herkennen, omdat ze het heel erg goed kunnen wegstoppen. In het begin lijken ze erg charmant, lief, grappig, zorgzaam en iemand die je sensitiviteit en zorgzaamheid apprecieert en al wat je maar wilt.

Maar eens je echt in een relatie verwikkeld bent met hun, komt hun ware aard stilaan naar boven. Soms kan je je vinger er niet direct opzetten, maar je voelt dat het plaatje niet helemaal klopt. Een narcist gebruikt zijn charme om hun ware intenties te verbergen. Ze zullen je misleiden, ze oefenen controle uit, zijn manipulatief en passief-agressief.

Een narcist voelt zich superieur ten opzichte van anderen. Het is voor hen vooral belangrijk om succesvol te zijn. Macht, schoonheid, faam, en rijkdom staan allemaal op hun lijstje van hun prioriteiten en wat ze ook doen om dat te bekomen, het is nooit genoeg. Ze zijn totaal niet empathisch, zelfs ten opzichte van hun familie, vrienden en partner niet. Ze zullen misbruik maken van al deze mensen om dat te bereiken wat ze willen. Om hun eigen behoeften te bevredigen, ook al wordt een ander daardoor gekwetst.
Spijtig genoeg
Spijtig genoeg zijn Hsp’ers vaak hun doelwit door hun empathische en zorgzame aard. Doordat de narcist een relatie aangaat met een hoogsensitieve persoon, kan hij zich van hun goedheid gaan voeden om zijn honger naar achting, aandacht en macht te stillen. Hierdoor wordt de hoogsensitieve persoon emotioneel uitgeput, doodmoe en gaat deze zich zonder kracht voelen.
Deze situatie maakt het voor een Hsp’er erg moeilijk om te vertrekken. Ze zijn erg bewust en hardwerkend en gaan altijd denken dat als ze net nog iets harder proberen, nog een beetje begripvoller, liefdevoller, etc. zijn , dat de dingen in de relatie dan wel in orde zullen komen. Spijtig genoeg zal de narcist hier nog meer misbruik van gaan maken, waardoor de Hsp’er zich nog machtelozer gaat voelen.

Lees ook:   Jezelf zijn

Voor buitenstaanders is het vaak wel zichtbaar dat er misbruik wordt gemaakt van de Hsp’er en er wordt vaak met de vinger gewezen naar de Hsp’er dat deze er zelf voor kiest om in deze moeilijke relatie te blijven. Maar dit is een vicieuze cirkel waar men moeilijk uit geraakt.
Terwijl het heel moeilijk kan zijn om narcisten helemaal te ontwijken, zijn er wel manieren voor hoogsensitieve mensen om zich hier tegen te beschermen.

Omdat je hoogsensitief bent, ben je kwetsbaarder dan anderen, maar daarom ben je niet zwak. Je mag je gevoeligheid niet als een probleem zien, maar juist als je kracht. Je hebt een enorme intuïtie en kan de dingen dus heel erg goed aanvoelen. Daardoor mag je vertrouwen op wat je zelf voelt en wat je voelt bij de ander. Het is belangrijk dat je elke dag een moment neemt om alleen te zijn om stil te staan bij je gevoel.

Vooral wanneer het je allemaal teveel wordt en je jezelf niet goed in je vel voelt. Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en vraag aan jezelf wat je voelt. Probeer niet te denken, maar luister. Vertrouw op je instinct. Je zal een antwoord krijgen in de vorm van een beeld, gedachte, woord of gevoel. Daar mag je op vertrouwen in plaats van wat een ander je vertelt.
Het is belangrijk om te weten wie je bent en wat je zelf nodig hebt, hierdoor zal je de narcist makkelijker doorzien en moest je toch in dergelijke relatie terecht komen, zal het makkelijker zijn om te vertrekken. Het is niet jouw taak om de problemen van ander op te lossen. Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf zorgt.

Gerelateerde berichten