07 mei 2021

 

Relatie kind proof maken voor je begint aan kinderen

Vind ik wel verstandig eigenlijk

https://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4159637/2015/10/09/Maak-je-relatie-eerst-babyproof-voor-de-kleine-komt.dhtml

Bezint eer gij met elkaar begint!
🙂

 

Ouderschapsbelofte: een soort eed voor vaders en moeders

De Ouderschapsbelofte is bedacht door de Belgische hoogleraar pedagogische wetenschappen Hans van Crombrugge. Tot nu heeft één echtpaar zo’n gelofte afgelegd ten overstaan van een lokaal bestuurder en twee getuigen. Haverkort en Kooistra geven in hun boek ‘Liever liefde dan de beste buggy’, een voorzet voor een praktischer en minder formele belofte, met vijf punten die de ouders aan hun kind beloven.

1. Wij beloven dat je in een liefdevol gezin opgroeit, en besteden aandacht aan jou, onze relatie en de sfeer in huis.

2. We zetten ons actief in voor jouw opvoeding. Begeleiding en zorg voor jou staat voorop.

3. We houden rekening met je ontwikkeling en talenten. We zorgen voor een school en hobby’s die bij jou passen.

4. We zullen geen geweld gebruiken en je niet betrekken in conflicten en erop toezien dat anderen dat ook niet doen.

5. We blijven allebei betrokken bij jouw leven en geven elkaar als ouder daarin de ruimte, ook als we gaan scheiden.

‘Weg met die roze wolk’
Het gros van de jonge ouders maakt een relatiecrisis door. Is een kind daarmee een aanslag op je relatie? Zo ver wil psycholoog en systeemtherapeut Maarten van der Linde niet gaan. “Maar het legt wel verschillen tussen partners bloot. Zodra je een gezamenlijke rekening hebt, moet je het eens worden over de uitgaven en de spaarcenten. Nu moet je samenwerken op veel meer vlakken en misschien wel vanuit een andere achtergrond en opvoeding.” Neem het moment dat een blèrende baby je wakker houdt, na weken van slecht slapen. Troosten? Of even wachten?

Lees ook:   Fake beelden in de lucht

Een crisis hoeft niet erg te zijn, zegt de psycholoog. “Ruzie hoort erbij, een relatie onderhouden is soms moeilijk. Maar je kunt er allebei van groeien, andere opvattingen kunnen je leven verrijken, misschien word je wel gewezen op blinde vlekken.”

Van der Linde – mede-ondertekenaar van de brandbrief aan gemeenten – kan aanstaande ouders twee tips meegeven: “Zorg dat je verwachtingen over het ouderschap realistisch zijn, weg met de roze wolk. Je krijgt een andere rol en je verhouding tot ieder ander verandert, niet alleen tegenover je partner, maar ook je eigen ouders en je vrienden.”

Tip twee: “Leer samenwerken in de opvoeding. Durf moeilijke gesprekken aan te gaan en luister naar elkaar. Weet dat je elkaar steunt, ondanks eventuele verschillen.”

Gerelateerde berichten