28 januari 2021

 

Verrot voedsel in de mode?

Steeds meer klachten kreeg ze binnen over de voedselbank, met name over bedorven voedsel. De Zwolse Eline Reiger, die zelf via Facebook ook voedselpakketten uitdeelt, wilde daarom iets doen. Samen met Dick Meester richtte ze de Facebook-pagina ‘Meldpunt Misstanden Voedselbank‘ op, om zo verandering te brengen in de voedselbankcultuur.

Reiger verzorgt sinds september 2014 voedselpakketten voor de minima in Zwolle en omgeving. “Op die manier hoorde ik steeds vaker klachten over de voedselbank.” Mensen klaagden over beschimmelde producten, verzonnen wachtlijsten en voedselbankmedewerkers die producten zelf mee naar huis nemen.

“Ik ben daarop een paar keer mee geweest met iemand die lid is van de voedselbank in Zwolle, om te kijken of het waar was wat ik telkens hoorde. Toen zag ik met eigen ogen dat mensen bederfelijke producten zoals vlees en melk meekrijgen, waarvan de Tenminste Goed Tot-datum al verstreken is.”

Wel regels, maar geen controle

Reiger sloeg de handen ineen met Dick Meester, met wie ze samen al een Facebook-pagina beheerde om Zwollenaren die onder de armoedegrens leven te helpen. Samen zochten ze contact met de voorzitter van Voedselbank Nederland en is er een afspraak gemaakt om te praten over mogelijke oplossingen. Uit de klachten blijkt namelijk dat het landelijke problemen zijn.

“Laten we voorop stellen dat het heel goed is dat de voedselbanken er zijn, dat ze nodig zijn en dat ze goed werk verrichten”, benadrukt Meester. Maar de laatste tijd steken er steeds meer problemen de kop op. Reiger: “Eigenlijk is elke voedselbank een eilandje. Er zijn wel regels, maar die worden niet gecontroleerd. Daardoor ontstaan dit soort situaties. En daar willen wij nu verandering in brengen.”

Lees ook:   Burgemeester Keulen heeft oplossing voor aanrandingen vrouwen

‘Oplossingsgericht handelen’

Mensen die een klacht hebben over de voedselbank kunnen die op de Facebook-pagina melden. “We proberen zoveel mogelijk klachten te verzamelen en uiteindelijk te bundelen”, vertelt Reiger. “Deze leggen we dan in het gesprek voor aan Voedselbank Nederland.” Het duo probeert zoveel mogelijk klachten te controleren. “We willen voorkomen dat mensen alleen maar met verkeerde bedoelingen dingen over de voedselbank zeggen.”

Reiger en Meester zijn in ieder geval blij dat Voedselbank Nederland met ze om tafel wil. “Het is absoluut niet de bedoeling om met deze pagina de voedselbanken tegen te werken. We willen graag samenwerken en oplossingsgericht handelen. We zijn blij dat de deur open staat.”

https://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=222520

Tjah men wilde zo graag bedorven voedsel eten, alles moest immers kunnen?
Sheeples liepen stoer mee in de maat, en aten insecten, wormen en maden en bloembollen op de bbq.
Melk over de datum waarom niet, je ogen dicht en het was karnemelk immers!
En kijk, waar het ons brengt, een regering die zich suf lacht, want het volk slikt immers alles…dus nou?
Waarom moeite doen voor die sukkels, die het dus prima vinden?

Voor je iets accepteert, denk na over de gevolgen aub!
Het is als ”the butterfly effect”.

Gerelateerde berichten