25 januari 2022

 

Verwijdering uit Google: vijf vragen

Verwijdering uit Google: vijf vragen
dinsdag 13 mei 2014, 15:50 (Update: 13-05-14, 15:57)

Het Europese Hof zegt dat je het recht hebt om ‘vergeten’ te worden. Dat betekent dat Google zoekresultaten moet aanpassen of verwijderen als je bepaalde privégegevens over jezelf tegenkomt, zo oordeelde het Hof vandaag. Vijf vragen aan NOS-techexpert Rachid Finge over de gevolgen van de uitspraak.

Hoe krijg ik mijn gevoelige zoekresultaten uit Google?
Volgens het Europese Hof van Justitie moet je een verzoek indienen bij Google en daarin aangeven dat een bepaald zoekresultaat moet worden verwijderd. Dat kan trouwens al langer, alleen zijn er tot nu toe maar weinig situaties waarin Google bereid is informatie te verwijderen.

In de nieuwe situatie zul je moeten aantonen dat de informatie die je verwijderd wil hebben verouderd of irrelevant is. Dat betekent automatisch dat de informatie niet van publiek belang mag zijn. Google is degene die in eerste instantie oordeelt of er aan je verzoek gehoor wordt gegeven.

Wat als Google zegt, doen we niet?
Dan kun je naar de rechter stappen om aan te voeren dat Google volgens jou de verkeerde beslissing heeft genomen. De vraag is hoeveel mensen zo ver willen gaan. De uitspraak van het Europese Hof kwam aan het rollen door een Spanjaard die zoekresultaten over zichzelf tegenkwam die hij het liefst verwijderd zag en bleef vechten tot de hoogste rechter in Europa. Niet iedereen heeft zo’n lange adem.

Geldt dat ook voor andere zoekmachines?
Ja, de verschillende juristen en advocaten die we hebben gesproken zeggen dat dit ook geldt voor andere zoekmachines dan Google. Als je echt wil dat bepaalde zoekresultaten over jezelf voorgoed verdwijnen, dan zul je dus meerdere zoekmachines langs moeten om je verzoek kenbaar te maken. Met andere woorden: je hebt zeeën van tijd nodig.

Lees ook:   Stel dat het coronavirus nonsens is

Wat zijn de reacties op de uitspraak?
Google is teleurgesteld. Het bedrijf is bang overspoeld te worden met verzoeken om zoekresultaten aan te passen. Het zal veel geld en menskracht kosten om al die verzoeken te beoordelen en te verwerken. Verder vindt Google dat het verwijderen of aanpassen van zoekresultaten riekt naar censuur. Een aantal juristen sluit zich hierbij aan en zegt dat de uitspraak vergaande gevolgen kan hebben voor de vrijheid van informatie.

Anderen zijn positiever, zoals de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Die is blij dat burgers meer mogelijkheden krijgen om hun privacy te beschermen. Tegelijkertijd zien ook zij de gevaren voor vrijheid van informatie en meningsuiting.

We hebben ook een reactie gevraagd aan Microsoft, het bedrijf achter de zoekmachine Bing, die ook te maken krijgt met deze uitspraak, maar het bedrijf wil nog niet reageren. Microsoft bestudeert de uitspraak nog.

En wat als ik bijvoorbeeld iets bij NOS.nl wil aanvechten?
Daar zijn de gevolgen een stuk kleiner. Dat komt door een juridische nuance. Op NOS.nl is er in feite ook een zoekmachine, maar die kun je beschouwen als onderdeel van ons archief. De zoekmachine Google is een apart product dat, juridisch gezien, nieuwe informatie creëert, die daarbij privégegevens verwerkt.

https://nos.nl/artikel/647338-verwijdering-uit-google-vijf-vragen.html

Gerelateerde berichten