web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorMaatschappij & Psyche

Een katje of een pleegkind…

Een katje of een pleegkind…
https://krant.spitsnieuws.nl/spits/_main_/2013/08/07/004/

DOOR GRIETEKE MEERMAN

Voor sommige kinderen zonder geschikte opvoeders is het erg lastig om de juiste pleegouders te vinden. Een nieuwe aanpak in de pleegzorg is het kindgerichte werven.

This will be our "can I has money?" kitty. Everyone upon entering the zoo will be given one of these with a little sign around its neck that says "Can I Has Money?" in order to raise money for the ridiculous expenditures of the zoo. Cute kittens must be returned at the end of the visit.

„Voor Dylan (5), een vrolijk, aandoenlijk jongetje, zoeken wij een geduldig en actief pleeggezin, waar hij langdurig kan opgroeien. #Zoekmee RT.”

Dat klinkt alsof er een katje wordt aangeboden op Marktplaats, maar het gaat toch echt om een kind. Het plaatsen van oproepjes op Twitter is onderdeel van een nieuwe manier om pleegouders te vinden voor kinderen die lastig te plaatsen zijn.

De Haagse pleegzorgorganisatie Jeugdformaat doet het al drie jaar en heeft via deze weg inmiddels 27 gezinnen gevonden. Sinds kort is ook de Amsterdamse organisatie Spirit aan het ’kindgericht werven’ geslagen, zoals dat heet.

In de hoofdstad zijn momenteel 25 kinderen die al lang op een pleeggezin wachten.

„Dylan is een gefingeerde naam, maar het is wel daadwerkelijk een jongetje”, aldus ’kindgericht werver’ Sylvia Huisman van Spirit over het oproepje dat binnen no-time dertig keer werd geretweet. Ook het meisje op de voorpagina van deze krant betreft niet echt een kind dat pleegouders zoekt. Het is een onconventionele aanpak, geeft Huisman toe, ‘maar dit is nu eenmaal de realiteit’. Bijkomend voordeel is dat het aandacht genereert. „Het spreekt aan. Jullie hebben het er op de redactie ook over.” nooo

Uiteraard behelst het kindgericht werven veel meer dan af en toe een tweet. De kinderen die niet te matchen zijn aan de 150 ouders die Spirit  jaarlijks aan haar bestand toevoegt, probeert Huisman met creatief maatwerk verder te helpen.

„Ik duik in het dossier van een kind, maak een afspraak met ouders en praat met mensen door wie het tijdelijk wordt opgevangen. Ik ga op zoek naar alle mogelijke aanknopingspunten in de directe omgeving van het kind, zoals op school of bij de sportclub”, zegt Huisman. „Daar kom ik bijvoorbeeld langs op vergaderingen. Via via kom je een heel eind, want soms kennen mensen in hun privékring wel iemand die pleegouder wil worden.”nooo

Het voordeel van een pleegouder uit de omgeving is dat het kind geen afscheid hoeft te nemen van zijn schoolvriendjes en dierbaren. Om die reden wordt er in eerste instantie altijd binnen het netwerk van het kind gezocht. Maar als er geen sprake is van een oom, tante of familievriend, dan wordt dat lastig. Huisman: „Dit zijn kinderen voor wie we een nieuw netwerk aanboren.” (En geld ontvangen, veel geld)

Huisman vraagt overigens ook aan de kinderen zelf hoe hun ideale gezin eruit ziet. „Zo was er een jongetje dat buiten wilde spelen. Hij wilde graag een gezin met biggetjes en niet te strenge ouders. Die mochten best homo zijn.” 🙄

Als er eenmaal een geschikt gezin gevonden is, wordt er snel maar zorgvuldig gescreend. „We zoeken dan naar dingen die ze aangeven nodig te hebben, zoals een gesprek met ervaren pleegouders.”

Natuurlijk komt niet iedereen zomaar in aanmerking voor een pleegkind. „Als pleegouder moet je veiligheid kunnen bieden en de goede motivatie hebben. Je moet een kind echt willen helpen. Het werkt het beste als je erin staat met een houding van: kom maar met je hele hebben en houden, en we zien wel hoe het loopt, zonder te veel verwachtingen. Je moet een kind niet willen redden.”

Jeugdzorg Dark horse: hier zijn geen woorden voor, hoe diep kun je als land zinken!

https://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/

Nu ik zou zeggen in de afgrond zinkt dit land toch al…wat een verschrikking dit.

Alsof kinderen handelswaar is, en dit vrouwmens vind zichzelf nog tof ook! Dat is pas eng!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥