27 november 2020

 

“Niet regels zelf, maar hoe ouders ermee omgaan leidt tot verzet”

“Niet regels zelf, maar hoe ouders ermee omgaan leidt tot verzet”

 photo IBelieveinMagic.jpg
Niet zozeer regels op zich veroorzaken protest, maar wel de manier waarop ouders met regels omgaan en hoe ze die communiceren. Dat blijkt uit onderzoek aan de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie van Gentse Universiteit.

Het onderzoek vertrok vanuit de theorie van de ‘psychologische reactantie’ uit de jaren zestig. Wanneer mensen zich bedreigd voelen in hun vrijheid, worden ze aangezet om die vrijheid te heroveren door net het tegenovergestelde te doen dan wat van hen verwacht wordt, zelfs als dat ten koste gaat van hun persoonlijke voorkeuren.

Introductie
“Uit één van de studies bleek dat wanneer jongeren slechte punten hebben, een dwingende reactie om meer te studeren een averechts effect zou hebben; de kans verkleinde dat de jongere een volgende keer effectief meer zou studeren”, verduidelijkt doctoraatsstudent Stijn Van Petegem. Tijdens het onderzoek werden ongeveer 1.500 jongeren en 500 ouders bevraagd én er werd ook een experiment uitgevoerd. Daaruit bleek dat het cruciaal is hoe een regel of verzoek geïntroduceerd wordt.

“Wanneer je die op een dwingende en dreigende wijze communiceert, is de kans inderdaad groot dat de jongere zich bedreigd zal voelen in zijn vrijheid en het omgekeerde zal doen.” Een positief alternatief kan de “autonomie ondersteunende communicatie” zijn, waarbij rekening gehouden wordt met behoeftes en het perspectief van een jongere.

Nina.be

 

~*~

Gewoon normaal communiceren kan toch ook?
Het respect hebben voor kinderen zoals je dat ook hebt voor andere (volwassen) mensen is een pre en goed voor de verstandhouding.
Je kinderen serieus nemen, naar ze luisteren en geen houding aannemen van : En ik ben hier de baas want ik ben toevallig je ouder!
Respect krijg je pas als je het ook kunt tonen.
Als jij netjes en fatsoenlijk omgaat met je kinderen, krijg je eenzelfde houding terug.

Lees ook:   Boek Children of the Matrix - David Icke

Als jij iets voor je kinderen over hebt, hebben zij iets over voor jou.
En zeg nu zelf.

Stel je voor, je wilt iets heel graag en vraagt dit vriendelijk, je krijgt een grote mond terug. Wat denk je dan?
Onrecht, waarom doet iemand zo tegen mij?
Dus diegene vraagt dit niet meer netjes en vriendelijk.

Als jij grof bent, krijg je dat gedrag net zo hard terug.
Als jij onredelijk bent krijg je dit ook terug.
Als je boos wordt, heeft de ander het recht om boos te zijn.

Alles is gelijk een spiegel. Dus probeer verstandig te reageren.

En een kind net zo netjes te behandelen als je baas!
😉

 

 

Gerelateerde berichten