web analytics
11:11 Dubbele getallen

Veel misstanden bij werken met behoud van uitkering

Veel misstanden bij werken met behoud van uitkering
13-02-2013
Bijstandsgerechtigden werken steeds vaker met behoud van uitkering. Maar daarbij gaat een hoop mis. Dat blijkt uit het zwartboek ‘Werken in de bijstand: allesbehalve gewoon goed werk’ van de FNV.

De vakbond constateert dat er sprake is van verdringing van regulier werk, dat mensen slecht behandeld worden en dat bijna niemand van de bijstandsgerechtigden normaal loon voor reguliere werkzaamheden krijgt.

Werken zonder loon, kansen en begeleiding

(Zg werkervaring opdoen noemt men dit)
De FNV ontving meer dan honderd verhalen van bijstandsgerechtigden die werken met behoud van uitkering. In het zwartboek zijn tien verhalen gebundeld. Verhalen die vertellen over de uitzichtloze situatie van mensen, zonder loon, zonder kans op regulier werk en zonder begeleiding.

Voorbeelden: Iemand krijgt een baan aangeboden voor 3 dagen, meer uren wil men diegene niet geven, wat dus inhoud dat diegene nooit meer kan verdienen dan de uitkering.
Na 2 jaar misbruik schopt men diegene de laan uit, weer werkeloos, voor jou tig anderen die het overnemen, terwijl jij de wonden nog likt van dit misbruik in de maatschappij.

Dit geldt in principe ook voor vrijwilligerswerk.
Dat is misbruik van de maatschappij van mensen die eigenlijk betaald zouden moeten worden voor hun goede werken.
Juist omdat er vrijwilligers zijn die dit doen zijn betaalde krachten ook niet meer nodig!

Een alleenstaande ouder krijgt bv een baan aangeboden en moet deze aannemen.
Als na korte tijd blijkt, of na een jaar bv, dat diegene er uit moet, heeft de alleenstaande ouder geen keus, 3 maand wachten op een uitkering, dus 3 maanden geen inkomsten, wie betaald dan de huur voor de woning? Of zorgt voor voedsel e.d? Hoe kan men dit verantwoorden naar de kinderen toe?

Lees ook:   Betasting dieren bij shows?

Plus het feit dat alle kwijtscheldingen, huursubsidie bv weer aangevraagd moeten worden waar weer maanden over heen gaan. Een risico dat je niet kunt riskeren, omdat je het niet ruim hebt met een uitkering.
Dus alles wat je teveel betalen moet, gaat af van je voeding. Want veel meer is er niet mogelijk met een uitkering in Nederland. Overleven dus.
Roeien met de riemen die je hebt!

Dat is een idioot groot risico, wat velen niet durven te nemen.

Twee citaten uit zwartboek:
‘De baan die ik nu met behoud van uitkering moet/mag doen, daar ben ik een week eerder voor afgewezen. Het betrof een reguliere vacature met normaal loon.’
‘Ik ging ervan uit dat het een betaalde baan zou zijn. Maar het is een participatieplaats. Twintig uur werk ik voor mijn uitkering en de andere twintig uur krijg ik door een uitzendbureau betaald. Ik kan hier echter nauwelijks van rondkomen, dus ik heb gevraagd of ik niet veertig uur aan de slag kan voor het uitzendbureau. Maar dat kan niet, omdat dat niet volgens de afspraak met de gemeente zou zijn.’
Gemeenten profiteren
Leo Hartveld, vicevoorzitter FNV In Beweging: ‘Uit de verhalen die bij ons binnenkwamen, blijkt dat meerdere gemeenten profiteren van goedkope arbeidskrachten, die geen loon ontvangen, maar werk moeten doen dat bij de gemeenten blijft liggen.

Terwijl werk moet lonen. Deze mensen zijn vaak radeloos en voelen zich in een hoek gezet. De FNV staat voor gewoon goed werk, dus werk met een fatsoenlijk loon en een goede begeleiding naar regulier werk, daar moeten gemeenten op inzetten.’
Begeleiding in plaats van dwang
De FNV wil dat mensen niet afhankelijk worden van een uitkering. Daarom luistert de begeleiding naar regulier werk nauw. De vakbond ziet dat zij vaak voor langere tijd in werktrajecten worden gehouden die hen niet richting de reguliere arbeidsmarkt begeleiden. Dit levert zowel de bijstandsgerechtigden als de gemeenten uiteindelijk niets op.
Hartveld: ‘Nu wordt er vaak gedreigd met het korten op hun uitkering als ze het aangeboden werk niet doen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld, ze zouden juist begeleid moeten worden richting een reguliere baan, in plaats van onder dwang productie te draaien.’
De FNV gaat via de Lokaalgroepen van de vakbond door met het verzamelen van verhalen over werken met behoud van uitkering.
https://www.fnv.nl/nieuwsberichten/veel-misstanden-bij-werken-met-behoud-van-uitkering/

Lees ook:   Stout versus fout
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button