26 februari 2021

 

Bestaan-werken wij voor de banken, of bestaan de banken dankzij ons?

Donderdag, 21 maart 2013 14:00

De regering in Nieuw Zeeland heeft vergevorderde plannen waarbij spaarders gaan meebetalen in het geval een bank omvalt.
Als Bill English, Minister van Financiën, zijn zin krijgt wordt Nieuw Zeeland het eerste land ter wereld waar men dit wettelijk invoert.

Volgens een politieke partij in Nieuw Zeeland, The Green Party, is de overheid in Nieuw Zeeland bezig met de voorbereiding van plannen waarbij spaarders bij een bank gaan meebetalen als deze een bailout nodig heeft.

Het plan heet Open Bank Resolution (OBR) en de Minister van Financiën, Bill English, wil dit maar al te graag implementeren. Wanneer een bank onder de OBR gaat vallen omdat deze hulp nodig heeft om overeind te blijven, dan zullen alle rekeninghouders bij die bank een deel van hun saldo dienen af te staan.

Als dit gebeurt, dan zal dit uitgevoerd worden zonder enige waarschuwing vooraf. Mensen zullen ’s morgens wakker worden en zien dat een deel van hun saldo is verdwenen. De Centrale (Rothschild) Bank is bezig met de voorbereiding en implementatie van het OBR systeem. Wanneer dit een feit is, dan kan iemand op ieder moment een deel van zijn geld kwijtraken.

Uiteraard is de Green Party tegen de plannen en zij hebben dan ook bij monde van Dr. Russel Norman zware kritiek op de regering, “Bill English zit helemaal fout binnen zijn bendadering om maar aan te nemen dat rekeninghouders, doodgewone mensen meestal, in staat zijn om te kunnen bepalen of een bank gezond en sterk is of niet. Zelfs professionele investeerders zoals Merryl Lynch zagen de wereldwijde financiële crisis niet aankomen”.

Zo gaat Dr. Norman nog even verder met uiteraard een aantal zeer goede argumenten om dit plan niet in te voeren. Waar hij ook gelijk in heeft is dat op dit moment nog niet één land een dergelijk plan vrijwillig heeft ingevoerd.

Lees ook:   Aarde uur...?

Wat hier in feite gebeurt is hetzelfde wat men in Cyprus probeerde, een “rijkdom” belasting. De bankiers hebben dit bedacht om een acceptabele manier te vinden om de mensheid nog meer geld afhandig te maken. Wat men in Nieuw Zeeland wil doen en wat men geprobeerd heeft in Cyprus is niets meer dan in een verkapte vorm een nieuwe belasting invoeren.

Die zes miljard steun voor Cyprus was een peulenschil voor de EU. Vergelijk dit met al die miljarden die probleemloos in landen als Griekenland en Spanje zijn gepompt. Cyprus (half Grieks, half Turks!) echter was om meerdere redenen een heel geschikt land om uit te testen hoe men zou reageren op het invoeren van deze nieuwe belasting.

De eerste poging mag dan op het eerste gezicht mislukt zijn, maar schijn bedriegt. De wereldwijde bevolking heeft kennis kunnen nemen van het fenomeen “spaarders kunnen een deel van hun geld kwijtraken”. Natuurlijk is dit schrikken, de eerste keer dat men dit hoort. Er is immers niets gebeurd?

Er is echter wel degelijk iets gebeurd, want voor de bankiers is deze test een geweldig succes geweest. Het publiek heeft de eerste kennismaking met de nieuwe “rijkdom” belasting doorstaan, zonder dat er revoluties zijn uitgebroken en zonder dat er bankiers aan lantaarnpalen zijn opgehangen.

Het fenomeen “geld afpakken” in de vorm van deze nieuwe “rijkdom” belasting zal door overheden wereldwijd vroeger of later worden ingevoerd. Daarover bestaat geen enkele twijfel. De volgende keer dat dit zich voordoet schrikt er eigenlijk niemand meer van, behalve dan de slachtoffers.

Bronnen:

Scoop New Zealand
The Economic Collapse Blog

Gerelateerde berichten