...

04 december 2021

 

Facebook wil paspoort copy?

Facebookers met korte achternamen als Fu, Ab of Eg worden sinds kort geblokkeerd op het sociale netwerk. Facebook hoopt hiermee de strijd aan te gaan met valse profielen.

Dit meldt Metro vandaag. Facebook hanteert het beleid van ‘echte mensen, echte namen’ al veel langer, maar is de laatste tijd strikter gaan controleren. Volgens de Nederlandse Facebookwoordvoerder Damaris Beems worden er automatische controlechecks uitgevoerd, waarbij nu dus de korte achternamen worden meegenomen.

Bij het vermoeden van een valse naam wordt het account geblokkeerd en wordt verzocht om een kopie van het paspoort om de echtheid van de naam te verifiëren. Wie dit weigert, wordt afgesloten.

Facebooker Sem Eg – echte naam – is één van de getroffen gebruikers. ‘Afgelopen vrijdag kon ik opeens niet meer inloggen’, zegt Eg tegen Metro. ‘Toegang tot mijn account krijg ik alleen door een kopie van mijn paspoort op te sturen.’ Eg voldeed aan het verzoek, maar plakte behalve naam en afgiftedatum alle gegevens af. Zijn broer had hetzelfde probleem, maar veranderde zijn naam in een verzonnen, langere achternaam.

Internetjurist Axel Arnbak van de Universiteit van Amsterdam raadt het af om een kopie van een paspoort naar de VS te sturen. ‘Het privacy-beleid is daar heel anders en paspoortgegevens kunnen misbruikt worden.’ Volgens Arnbak ontfutselt Facebook steeds meer gegevens van gebruikers.

https://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3283919/2012/07/09/Facebook-blokkeert-gebruikers-met-korte-achternaam.dhtml

Deel & let's open the minds!

Lees ook:   Men kan wel miljoenen geven aan kerken maar...

Gerelateerde berichten