web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorGezondheid & Uiterlijk

Dagelijks kopje groene thee veroorzaakt leverafwijking

Dagelijks kopje groene thee veroorzaakt leverafwijking (Free Radic Biol Med. 2007 Aug 1;43(3):474.)

Je hebt mensen die doodziek worden van een pinda, bodybuilders die doordraaien na welgeteld één injectie Deca – en je hebt ook mensen die beter geen groene thee kunnen drinken.

Dat blijkt uit een ingezonden brief van Italiaanse artsen, verbonden aan de Second University of Naples, die is gepubliceerd in Free Radical Biology & Medicine. De artsen beschrijven het geval van een 51-jarige vrouw die al vijf jaar last had van een met een factor vijf verhoogde waarde van het lever-enzym gamma-glutamyltranspeptidase.
Nou ja, last. De vrouw had nergens last van, al ontdekten de artsen dat haar lever moeilijk gal kon afvoeren.

De afwijking was per toeval ontdekt toen artsen haar bloed onderzochten in verband met haar hormoontherapie. Maar ze waren de vrouw blijven volgen. Min of meer per toeval ontdekten ze de oorzaak: de vrouw dronk dagelijks groene thee – nee, ze gebruikte geen supplementen. Toen ze daarmee stopte verbeterde haar conditie. Toen ze weer groene thee ging drinken, begon haar lever weer te haperen.

Dat er sprake is van erfelijke factoren werd duidelijk toen artsen de twintigjarige dochter van de vrouw onderzochten. Ze voelde zich overigens prima, en dronk ook groene thee. Toen de artsen haar leverwaarden checkten, bleek dat die ook bij haar waren verhoogd. Toen de dochter de groene thee liet staan, normaliseerde de situatie.
Er zijn enkele tientallen gevallen van leverproblemen bij gebruikers van supplementen met groene thee gemeld. De bevatten meer actieve stoffen dan gewone groene thee, en vaak ook allerlei andere verbindingen dan de catechines in groene thee.
Verleden jaar verscheen in Liver Transplant een gevalsstudie door Canadese artsen, over een 51-jarige vrouw die een nieuwe lever nodig had na een afslankkuur met een groene thee-product. [Liver Transpl. 2006 Dec;12(12):1892-5.]

Lees ook eens:  Een endocrinoloog sprak over ‘genetisch geprogrammeerde’ diabetes mellitus

De artsen voegden aan hun gevalsstudie een literatuuronderzoek toe. Die suggereert dat de gevallen van leverschade door supplementen met groene thee worden veroorzaakt door enkele specifieke producten, en niet door producten met groene thee in het algemeen.

In Europa hebben artsen de laatste jaren gevallen van leverbeschadiging gerapporteerd die opvallend vaak werden veroorzaakt door het supplement Exolise. Het ging om enkele incidenten, maar de Franse en Spaanse overheid vonden ze ernstig genoeg om Exolise in 2003 van de markt te halen. Daarna hoorde je ineens niet zoveel meer over leverproblemen door groene thee.

Naast een zeldzame erfelijke kwetsbaarheid voor groene thee zou er wel eens een andere factor in het spel kunnen zijn: individuele producten met groene thee waarmee iets aan de hand is.
Welk product de Canadese vrouw gebruikte die een levertransplantatie onderging kunnen we niet uit het artikel opmaken.

Bron 

Interessante website trouwens met veel informatie over gezondheid en sport

Bizar idee hoeveel mensen wel niet groene thee nemen op dagelijkse basis want het zou zo gezond zijn,… en soms dus niet…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥