web analytics
11:11 Dubbele getallen

Rapport zegt dat 5G het stroomverbruik tussen 2020 en 2030 met 61 keer kan verhogen

Steden EN hele landen hebben actie ondernomen om 5G-installaties te verbieden, uit te stellen, stop te zetten en te beperken EVENALS geven moratoria uit vanwege economische, milieu-, gezondheids- en openbare veiligheidsrisico’s.

Een hoger energieverbruik is zowel een economische als een ecologische kwestie. 5G vereist miljoenen kleine cellen en / of antennes om te werken. Onlangs heeft China aangekondigd bijna 800.000 5G-torens in bedrijf te hebben.  Frankrijk kondigde aan dat het 22.000+ heeft.  170 steden en gemeenten in Duitsland hebben 5G. Dat zijn natuurlijk niet de enige locaties waar 5G is ingezet ). Het punt is dat experts erop blijven wijzen dat 5G veel meer energie nodig heeft om te functioneren. Sommige mensen maken zich daar grote zorgen over.

ABI Research White Paper: 5G en energieverbruik

In een whitepaper van het ABI Research DataCenter Forum uit 2020 Milieuvriendelijke duurzame 5G-implementatie meldt dat 5G het stroomverbruik tussen 2020 en 2030 met 61 keer zou kunnen verhogen. Dit is een van de vele  brancherapporten waarin wordt gesteld dat 5G en de fenomenale groei van het energieverbruik drastisch verhogen.

Environmental Health Trust heeft een lijst samengesteld met White papers en onderzoeksrapporten waarin het toegenomen energieverbruik van 5G en draadloze netwerken wordt gedocumenteerd. Download de EHT-lijst met onderzoeken naar 5G en verhoogd energieverbruik en de EHT-factsheet over 5G en klimaatverandering

Fragmenten uit het witboek:

“Aangezien 5G LTE overneemt, zal het energieverbruik tussen 2020 en 2030 naar verwachting 61x toenemen als gevolg van de energiebehoefte van krachtige netwerkelementen zoals enorme MIMO- en edge-servers, de toename van het aantal 5G-celsites en de flexibiliteit van de 5G-netwerken bij zowel en zakelijke gebruiksscenario’s “

“Het stroomverbruik van het 5G-netwerk zal naar verwachting stijgen als gevolg van actieve netwerkelementen zoals energie-hongerige basisbandeenheden, externe radiokoppen, kleine cellen en kernnetwerken”

“Naarmate de 5G-implementatie in een stroomversnelling blijft, zal het energieverbruik van een mobiel netwerk de groei van het energieverbruik in veel landen overtreffen. Het mobiele netwerk groeit met 9% CAGR en zal naar verwachting in hetzelfde tempo groeien als vooraanstaande opkomende economieën in de wereld, zoals Vietnam en Bangladesh. Tegen 2030 zal het wereldwijde mobiele netwerk doorbreken in de top 20 van de ranglijst van het wereldwijde energieverbruik van huishoudens of huishoudens per land, met een verbruik van 51,3 Mtoe per jaar, of ongeveer evenveel energie als alle huishoudens in Australië en het Verenigd Koninkrijk. “

Lees ook:   Verbazing over 'mongool-uitspraak' Jorritsma

“Eindapparaten die tegen 2030 37% van het totale energieverbruik van het mobiele netwerk uitmaken”

Environmental Health Trust werkt eraan om ervoor te zorgen dat de ecologische voetafdruk van 5G en toekomstige netwerken in aanmerking wordt genomen.  Streaming met draadloze leidt tot een hogere uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met veiliger, sneller en veiliger met snoer / bedraad glasvezelverbindingen. De oplossing is tweeledig. Bedrijven moeten hun CO2-uitstoot niet alleen actief beheren en verminderen met energie-efficiëntere netwerken, veranderingen in hardware / software van apparaten, groenere datacenters en ecologisch duurzame productieprocessen. Wat nog belangrijker is, gemeenschappen moeten prioriteit geven aan bekabelde verbindingen in huizen en gebouwen, evenals apparaten voor eindgebruikers ontwerpen met gebruiksvriendelijke plug-and-play bekabelde mogelijkheden.


Het rapport documenteert “belangrijke stappen om 5G groener te maken” en stelt dat “Telefonica beweert dat ze sinds 2015 een wereldwijde vermindering van bijna 50% van hun CO2-uitstoot hebben bereikt. Andere grote CSP’s, zoals BT Group, Deutsche Telecom, Orange, Verizon en Vodafone heeft soortgelijke toezeggingen gedaan om hun CO2-uitstoot actief te beheren en te verminderen. ” In het rapport staat dat er momenteel onder meer stappen worden ondernomen:

 • opkomen voor de adoptie van hernieuwbare energie
 • verbetering van de energie-efficiëntie van netwerkelementen en gebruikersapparaten door verbetering van de datatransmissie, vermindering van overhead voor besturingssignalering en verbetering van linkaanpassing
 • vergroening van datacenters met efficiënte koeling met betrekking tot ontwerp en beheer van luchtstromen
 • het beïnvloeden van belanghebbenden in de waardeketen van de industrie om soortgelijke normen toe te passen en de algehele koolstofvoetafdruk te helpen verkleinen.
Deze stappen zijn echter niet voldoende. Het rapport stelt dat “naarmate er meer en meer 5G-netwerkinfrastructuur wordt geïmplementeerd, er agressievere methoden en technologieën voor energieoptimalisatie moeten worden ontwikkeld om de toename van de koolstofvoetafdruk aan te pakken.” ABI beveelt de volgende acties aan:
 • energiezuinigere basisbandeenheden en antennes met selectieve uitschakeling van bepaalde actieve RAN-componenten. Basisstations en kleine cellen kunnen dynamisch in de slaapstand worden gebracht als er geen verkeer is.
 • de integratie van AI-algoritmen te versnellen om onnodige energieverbruikende apparatuur te helpen verminderen die niet wordt gebruikt tijdens scenario’s met weinig verkeer.
 • het gebruik van hernieuwbare energie en passieve koeling van apparatuur versnellen.
 • real-time monitoring van de sitestatus helpt de onderhoudswerklast in afgelegen landelijke gebieden te verminderen.
Aanbevelingen voor fabrikanten van apparaten om de ecologische voetafdruk te verkleinen zijn onder meer:
 • Beheer het energieverbruik door verschillende hardware- en softwarecomponenten in een apparaat.
 • Maak energie-efficiëntie tot de belangrijkste vereiste bij de aanschaf van displays en displayverwerkingseenheden.
 • Meer energie-efficiënte videotransmissie
 • Betere batterijtechnologie
“We moeten rekening houden met de ecologische voetafdruk, naast de technologische impact, om ervoor te zorgen dat 5G en toekomstige generaties draadloze technologieën bestaan ​​en gedijen in een verantwoordelijke en energie-stabiele wereld.” – Henry Tirri, Chief Technology Officer, InterDigital.

Environmental Health Trust heeft een lijst samengesteld met White papers en onderzoeksrapporten waarin het toegenomen energieverbruik van 5G en draadloze netwerken wordt gedocumenteerd. Download de EHT-lijst met onderzoeken naar 5G en verhoogd energieverbruik en de EHT-factsheet over 5G en klimaatverandering

Lees ook:   Wat doet Klausje Schwabber op Antartica?

Rapporten en witboeken: 5G, energieverbruik en klimaat

Witboek datacenterforum, (2020) ecologisch duurzame 5G-implementatie 

Duitse milieuagentschap en Duitse federale milieuministerie (2020) “Videotransmissie via glasvezel is bijna 50 keer efficiënter dan UMTS”

Hoge Raad voor het Klimaatrapport (2020) ” Controlling the carbon impact of 5G”

Huawei (2020) 5G Power: een groen netwerk creëren dat kosten, emissies en energieverbruik verlaagt ,

Mills, Mark P., National Mining Association / American Coalition for Clean Coal Electricity (2013), “The Cloud Begins with Coal – Big Data, Big Networks, Big Infrastructure, and Big Power. Een overzicht van het elektriciteitsverbruik van het wereldwijde digitale ecosysteem. “

National Resources Defense Council, 2014 ” Data Center Efficiency Assessment “

Shehabi et al., Berkeley Laboratory (2016) ” United States Data Center Energy Usage Report ” PDF

Timothy Schoechle, National Institute for Science, Law & Public Policy, Washington, DC (2018) Wires opnieuw uitvinden: de toekomst van vaste lijnen en netwerken

The Center for Energy Efficient Telecommunications (2013) “The Power of Wireless Cloud: An analysis of the energy consumptie of wireless cloud” ,

The Shift Project (2019) ” LEAN ICT: TOWARDS DIGITAL SOBRIETY”: ONS NIEUWE RAPPORT OVER DE MILIEU-IMPACT VAN ICT “ ,   PDF-samenvatting

Vertiv 5G (2019) Telco-industrie hoopt en vreest VAN ENERGIEKOSTEN TOT RAND COMPUTINGTRANSFORMATIE

Katie Singer,  Letters to Greta: Our Web of Inconvenient Truths 

Wetenschappelijke publicaties over 5G, energieverbruik en klimaat

Andrae, ASG; Edler  , T.Over het wereldwijde elektriciteitsverbruik van communicatietechnologie: trends tot 2030- uitdagingen 2015, 6, 117-157.

Baliga, Jayant, Ayre, Robert, Hinton, Kerry, Tucker, Rodney S. “ Energieverbruik in bekabelde en draadloze toegangsnetwerken in IEEE Communications Magazine, vol. 49, nee. 6, blz. 70-77, juni 2011, doi: 10.1109 / MCOM.2011.5783987.

Lees ook:   Zeuren en klagen

Belkhir, Lotfi en Elmeligi, Ahmed. Beoordeling van de wereldwijde voetafdruk van ICT-emissies: Trends to 2040 & aanbevelingen , Journal of Cleaner Production, Volume 177, 2018, pagina’s 448-463, ISSN 0959-6526, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.12.239 .

Corcoran, Peter en Andrae, Anders. (2013). Opkomende trends in elektriciteitsverbruik voor consumenten-ICT, wereldwijde voorspelling van ICT-voetafdrukken,

Li, C., Zhang, J., en Letaief, KB  Energy Efficiency Analysis of Small Cell Networks , ”2013 IEEE International Conference on Communications (ICC), 2013, pp. 4404-4408

Morley, Janine, Widdicks, Kelly, Hazas, Mike. ” Digitalisering, energie- en datavraag: de impact van internetverkeer op het totale elektriciteitsverbruik en het piekverbruik” Energy Research & Social Science, Volume 38, 2018, Pages 128-137, ISSN 2214-6296

Shehabi, Arman, Walker, Ben, Masanet Eric. (2014) ” De gevolgen voor energie en broeikasgassen van internetvideostreaming in de Verenigde Staten” Environmental Research Letters

Sikdar, B. “Een onderzoek naar de milieu-impact van bekabelde en draadloze lokale netwerktoegang”, in IEEE Transactions on Consumer Electronics, vol. 59, nee. 1, pp. 85-92, februari 2013

 


Sinds 2017 vragen artsen en wetenschappers om 5G-moratoria op aarde en in de ruimte. Sinds 2018 zijn er meldingen van mensen en dieren die symptomen en ziekten ervaren na installatie (zie 1 , 2 , 3 , 4) . De meerderheid van de wetenschappers wereldwijd is tegen inzet. Artsen, wetenschappers en telecomklokkenluiders hebben ook een boycot van 5G-telefoons goedgekeurd .

Activist Post rapporteert regelmatig over 5G en andere onveilige technologie. Bezoek voor meer informatie onze archieven en de volgende websites.

Report Says 5G Could Increase Power Consumption by 61 Times from 2020 to 2030

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button