web analytics

Ouderen krijgen geen AstraZeneca-prik in Polen, zegt chef vaccin, omdat bezorgdheid blijft bestaan ​​over gebrek aan onderzoeksgegevens

Polen heeft zich aangesloten bij een lijst van landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, die de werkzaamheid van het AstraZeneca Covid-19-vaccin bij ouderen in twijfel hebben getrokken en daarbij te weinig onderzoek noemden onder 55-plussers.

“Als we het hebben over de beslissing van de [Poolse] medische raad, dan verwachten we die in de komende dagen of mogelijk uren, maar het is duidelijk dat ouderen niet met deze injectie zullen worden gevaccineerd”, zei Michal Dworczyk, de premier. topassistent, die de leiding heeft gekregen over vaccinaties.

Hij voegde eraan toe dat een definitief besluit over de kwestie zou worden genomen nadat de medische raad zijn eigen aanbevelingen duidelijk had gemaakt.

Dworczyk erkende dat het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin heeft goedgekeurd voor mensen ouder dan 18 jaar, maar merkte op dat er nog niet genoeg resultaten waren voor het gebruik ervan bij 55-plussers om te bepalen hoe goed het vaccin zal werken voor dat cohort van de bevolking.

 

De verhuizing volgt op een soortgelijk besluit in Duitsland, waar ambtenaren vorige week zeiden dat het AstraZeneca coronavirusvaccin niet mag worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, wederom verwijzend naar een gebrek aan gegevens. 

Vrijdag beweerde de Franse president Emmanuel Macron dat AstraZeneca’s Covid-19-vaccin “quasi-ineffectief was voor mensen ouder dan 65”. Zijn opmerkingen zijn vervolgens afgewezen door vooraanstaande Britse regeringswetenschappers. 

“Naar mijn mening moeten de politici de wetenschap begrijpen voordat ze zulke uitspraken doen”, zei professor Anthony Harnden van het Gemengd Comité voor Vaccinatie en Immunisatie (JCVI) maandag tegen Good Morning Britain.

“Dit vaccin [AstraZeneca’s Covid-19-prik] is, op basis van de gegevens, zeer effectief tegen ziekenhuisopnames en sterfgevallen en eigenlijk bijna 100% effectief” , voegde hij eraan toe.

Lees ook:   We worden steeds dommer

Vrijdag adviseerde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin en de Europese Commissie gaf haar definitieve goedkeuring voor de prik.

De EMA voegde eraan toe dat er niet genoeg bewijs was om te weten hoe goed de prik zal werken bij 55-plussers, maar zei dat bescherming “verwacht” wordt, gezien de immuunrespons die bij deze leeftijdsgroep wordt waargenomen door andere vaccins.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button