web analytics

Meisje uit Goude (18) overleden aan meningokokken

https://www.ad.nl/gouda/goudse-scholiere-18-overleden-aan-meningokokken~ad59610f/

Vreselijk zoiets.
Door een virus nb.

Je moet er niet aan denken…

Even een stom simpel advies… Was je handen aub vaker, hoest met de hand voor de mond, en hou je huis schoon.
Zo goed als je kunt, je voorkomt er misschien niet alles mee, maar wel veel.

De Meningokok is een bacterie die erg besmettelijk is. Iedereen kan ziek worden door meningokokken, maar het komt het meeste voor bij jonge kinderen en bij tieners. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt, nadat hij is besmet. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot tien dagen. Lang niet iedereen wordt ziek. Wanneer dat wel gebeurt, kan het snel erger worden.

Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Intensief contact is langer dan vier uur achtereenvolgend intensief contact hebben in hetzelfde huishouden en/of zeer kleine ruimtes, voorbeelden hiervan zijn oppas, logerende vriend(innet)jes, in dezelfde tent slapen en een lange autoreis maken. Een klaslokaal valt hier niet onder.

Klachten bij meningokokken kunnen zijn: plotseling hoge koorts, sufheid, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijkheid, braken, een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt en soms hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/187033-meningokokken-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html

Verspreiding naar anderen

(Ken de symptomen en onthoud ze)

Mensen verspreiden de meningokok naar andere mensen door respiratoire en keelsecreties (speeksel of spuug) door het inademen van kleine druppeltjes (bijvoorbeeld door hoesten), of via direct contact zoals zoenen. Gelukkig zijn ze niet zo besmettelijk als ziektekiemen die verkoudheid of griep veroorzaken.

Lees ook:   Waarom vet en cholesterol gezond zijn

Hersenvliesontsteking door meningokok
Hersenvliesontsteking of meningitis die wordt veroorzaakt door de Neisseria meningitidis wordt meningokokkenmeningitis genoemd. Wanneer iemand meningokokkenmeningitis heeft, infecteren de bacteriën de beschermende membranen die de hersenen en ruggenmerg bedekken, wat zwelling veroorzaakt. De meest voorkomende symptomen zijn:

Koorts
Hoofdpijn
Stijve nek
Misselijkheid en braken
Fotofobie (ogen gevoeliger voor licht)
Verwardheid

Pasgeborenen en baby’s hebben misschien niet de klassieke symptomen, of het kan moeilijk zijn om de klassieke symptomen van koorts, hoofdpijn en nekstijfheid op te merken. In plaats daarvan kunnen baby’s suf of inactief zijn, geïrriteerd zijn, moet de baby overgeven of eet hij slecht. Bij jonge kinderen kunnen artsen de reflexen van het kind beoordelen op tekenen van meningitis.

Bloedvergiftiging door meningokokken
Een bloedvergiftiging die wordt veroorzaakt door Neisseria meningitidis wordt meningokokkensepticemie genoemd. Wanneer iemand meningokokkensepticemie heeft, komen de bacteriën in de bloedbaan en vermenigvuldigen ze, en beschadigen ze de wanden van de bloedvaten. Dit veroorzaakt bloedingen in de huid en organen. Symptomen kunnen bestaan uit:

Koorts
Vermoeidheid
Braken
Koude handen en voeten
Koude rillingen
Ernstige pijnen of pijn in de spieren (spierpijn), gewrichten (gewrichtspijn), borst of buik
Snel ademhalen
Diarree
In de latere stadia een donkerpaarse uitslag

Gerelateerde artikelen

Back to top button