web analytics

Gezondheidstips reumatiek slijmbeursonsteking etc etc

Reumatiek, gewrichtsreuma, reumatiche koorts, slijmbeursontsteking, artritis

Artritis treft de gewrichten en botten en kan een zeer pijnlijke en verzwakkende aandoening zijn. Osteoatritis is een degeneratieve aandoening die meestal optreedt in de gewrichten die gewicht dragen. Zoals de heupen, knieën en ruggengraat. Het kraakbeen begint te verslijten, waardoor het onderliggende bot dik en vervormd raakt. Bij tussenpozen is het gewricht pijnlijk, gezwollen en stijf. De aandoening kan ernstig genoeg zijn om het normale leven te verstoren. Reuma is een algemene term die gebruikt wordt voor pijn en stijfheid van de botten en de spieren. Deze ziekte kan worden veroorzaakt door langdurige wrijving, virusinfectie, stress, voedingsallergieën of omgevingsfactoren, zoals koude en vocht. Bij reumatiek gaat het om gezwollen, gevoelige, stijve en pijnlijke gewrichten, ook reumatische koorts en slijmbeursontsteking worden ertoe gerekend, een zeer pijnlijke aandoening als gevolg van ontstoken slijmbeurzen, de met vocht gevulde zakjes waar de gewrichten mee bekleed zijn. Gewrichtsreuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het synoviaal vlies dat rond een gewricht ligt, raakt ontstoken en gezwollen, waardoor het gewricht pijn gaat doen en stijf wordt. Dit gebeurt vooral bij de kleine gewrichten van de handen en voeten, maar gewirchtsreuma kan ook andere gewrichten aantasten, zoals die van de polsen, knieën en enkels.

Tegen reumatiek:
– Pepers en paprika’s zijn rijk aan capsaïcine, een chemische stof die zenuwen verdoofd en pijn bestrijdt. De Mayna Jivaro-stam uit Peru legt nog steeds pepers op tanden en kiezen, een praktijk die ertoe heeft geleid dat westerse artsen nu proeven doen om te zien of capsaïcine mogelijkheden biedt als pijnstiller bij reumatische aandoeningen.
– Indianen uit Noord-Amerika zochten hun toevlucht tegen reumatische pijn in een omslag van salie, tabak, engelwortel en balsem.
– Een minder aansprekende remedie is epsomzout in een heet bad om de pijn te verlichten, of een dessertlepel mosterdpoeder of cayennepeper in het badwater.
– Eet volop uien en knoflook, u kunt zelfs een heerlijke uiendrank maken van 3 ongeschilde uien die u zachtjes kookt in 6 dl water.
– Gepreste knoflook in olijfolie met peterselie op grof volkorenbrood is een ander middel, en een ontbijt van geraspte appel met ongekookte havermout en yoghurt is ook goed.
– Veel reumapatiënten reageren goed op een verandering van het voedingspatroon. Aangeraden wordt de volgende voedingsmiddelen zo vaak mogelijk te eten om spier- en gewrichtsontsteking te voorkomen: kool, selderij, raap, paardebloem en vette vis.
– Drink veel water, want dat spoelt het lichaam schoon en ontgift.
– Vermijd groeten die tot de nachtschadefamilie behoren, want ze kunnen gewrichtsproblemen geven, zoals paprika’s, aardappelen, pepers, tomaten en aubergines.
– Teunisbloemolie bevat veel gammalinoleenzuur en dat is nodig voor de aanmaak van prostaglandines, die ontstekingsremmend kunnen werken.
– Anti-oxidanten helpen degeneratie voorkomen, die de aandoening kan veroorzaken of verergeren. Neem een goed supplement dat vitamine A,C en E bevat en het mineraal selenium. Ook zink kan nuttig zijn.

Reumatiek thee:
– aardbeienblad
– brandnetelblad
– duizendblad
– frambozenblad
– hysop
– St. Janskruid
– kamille
– meekrapwortel
– sarsaparillawortel
– sassafras
3X daags een kopje van drinken.
Tegen gewrichtsreuma:
– Voor de vorming van het synoviaal vlies rond het gewricht is magnesium nodig, neem er voldoende van.
– Grote doses visolie blijken goed te werken tegen gewrichtsreuma. Eet daarnaast ook veel vette vis.
– Zink- (30 mg per dag) en seleniumsupplementen (circa 250 mcg per dag) hebben veel patiënten geholpen.
– Ook calcium (2 gr per dag kan soms helpen).
– Koper kan de symptomen van gewrichtsreuma verlichten. daarom dragen veel patiëten een koperen armband.

gewrichtsreumatiek thee:
– akkerberm
– alsemkruid
– berkeblad
– brandnetelblad
– bijvoetkruid
– duizendblad
– wilgenbast
3X daags een kopje van drinken.
Tegen artritis:
– Neem anti-oxidanten zoals vitamine A,C, en E en bètacaroteen, om de aandoening te voorkomen.
– Zorg ervoor dat u voldoende magnesium en kalium binnenkrijgt. Een tekort kan leiden tot spierzwakte en – krampen.
– U kunt ook een tekort hebben aan vitamine D, mogelijk door onvoldoende blootstelling aan zonlicht.
– Het lichaam heeft meer zink en selenium nodig, wat u in de vorm van supplementen moet nemen.
– Kurkuma (geelwortel) is een bekend middel tegen artritis, dus gebruik hem volop door uw eten. Drink 3X daags warme melk met twee theelepels kurkuma erdoor.
– Een middel van een dessertlepel cayennepeper in een kop olijfolie waarmee de ontstoken gewrichten worden ingewreven, zorgt voor een verzachtende warmte. Kook een dessertlepel cayennepeper in 6 dl appelazijn, laat de vloeistof afkoelen en gebruik hem als kompres op de pijnlijke delen. Cayenne kan huidirritatie veroorzaken, dus zorg ervoor dat het de huid wel kan verwarmen, maar niet kan vebranden.
– Een goed preventief middel is een theelepel appelazijn en honing te mengen met heet water en dat ’s ochtends op de nuchtere maag te drinken.
– Of drink het sap van een citroen en heet water, gezoet met honing.
– Brandnetelsoep gemaakt van verse toppen, gesnipperde ui en knoflook of gewone brandnetelthee zijn beide beproefde middeltjes tegen artritis.
– Aardappels hebben goede ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen pijn verlichten. Kook voor een aardappelomslag 450 gr aardappelen in de schil gaar. Leg ze op een stuk kaasdoek en prak ze fijn. Vouw de doek dicht en leg hem op de aangedane plek. Verwijder hem pas als de aardappels helemaal afgekoeld zijn.
Tegen slijmbeursontsteking:
– Maak een omslag van fijngeprakte, gekookte koolbladeren tussen enkele lagen gaas of kaasdoek.
– Andere verzachtende kruiden om als voedingssupplement in te nemen zijn: lijnzaad, heemst en de iep.
– Kook appelazijn in met cayennepeper en breng hem aan als kompres, net als bij artritis.

zenuw-reumatiek thee:
aardbeiblad
– brandnetelblad
– duizendblad
– frambozeblad
– hysop
– St.Janskruid
– kamille
– meerkrapwortel
– sarsaparillawortel
– sassafras
– valeriaanwortel
3X daags een kopje van drinken.
Hooikoorts en astma.

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel dat grassen, bloemen en bomen in het voorjaar en de zomer verspreiden. Het stuifmeel prikkeld cellen tot de aanmaak van histamine, wat leidt tot tranende ogen, een loopneus, niezen en een pijnlijke, kriebelende keel. Ook huismijt, de vacht van dieren en de veren van vogels kunnen allergische reacties oproepen. Astma neemt toe in het Westen, hoe dat komt, weten we nog niet, maar veel mensen denken dat luchtvervuiling een belangrijke oorzaak is. De belangrijkste symptomen van astma zijn ademgebrek, een piepende ademhaling en benauwdheid op de borst. Tijdens een astma-aanval raken de brochiën gedeeltelijk verstopt, waardoor ademhalen moeilijk is. Aanvallen kunnen ook veroorzaak worden door een allergeen, zoals pollen of dierenharen, maar ook door infecties van het ademhalingskanaal, overmatige inspanning of angst. Astma begint meestal in de kindertijd en verdwijnt vaak in de pubberteit.

Tegen hooikoorts:
-Vroeger kauwden mensen op een stukje honingraat,,wat bescherming zou bieden tegen allerlei allergieën Sommige natuurvoedingswinkels verkopen honingraat en het loont de moeite om hier eens mee te experimenteren.
– Ook veel knoflook eten wordt beschouwd als een middel tegen allergische reacties.
– Kamillethee is een natuurlijk antihistaminicum, doe er honing in om uw weerstand tegen pollen te verhogen.
– U zou wat mierikswortel kunnen raspen en opsnuiven om de bijholten vrij te maken en het ademen te vergemakkelijken.
– Of probeer een theelepel mosterd met een theelepel melasse, ’s ochtends op de nuchtere maag en ’s avonds voor het slapen gaan.
– Warme vlierbloesemthee of -siroop tegen bedtijd houdt het sniffen bij hooikoorts binnen de perken. Maak zelf siroop van vlierbloesemschermen, 450gr bruine suiker, 3 citroenen en 2 sinaasappels in schijfjes. Schenk hier 1.7 liter water bij en 55 gr cremortart. Laat het mengsel 24 uur staan in een afgedekte kom voor u het zeeft boven een pan, aan de kook brengt en doorkookt tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en bottel hem of vries hem in. Drink naar behoefte.

Anti-hooikoorts thee:
– alantswortel
– alsemkruid
– duizendguldenkruid
– gentiaanwortel
– genezende distelkruid
– heemstwortel
– heemstblad
– hoefblad
– hysop
– kalmoeswortel
– klaprozen
– malva-blad
– bittere oranjeschil
– rhamnusbast
– weegbree
– zoethout
3X daags een kopje van drinken.
Tegen astma:
– Men denkt dat voedselallergieën of -intolerantie, een magnesiumtekort, vervuiling en een tekort aan selenium en vitamine B6 oorzaken van astma kunnen zijn.
– Rook niet en vermijd vervuilende stoffen en gassen.
– Neem twee keer per dag 1 gr vitamine C, die een antihistaminicum is.
– Magnesium helpt bij de uitzetting van de brochiën, voorkomt verkramping en bevordert een normale reactie op allergenen. Een dagelijks supplement van 300 tot 400 mg wordt aanbevolen.
– Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B6 het aantal astma-aanvallen bij een groep patiënten veminderde.
– Selenimum en de anti-oxidanten vitamine A (als bètacaroteen), C en E bevorderen herstel en helpen aanvallen te voorkomen.
– Ginko biloba wordt al duizenden jaren gebruikt tegen astma en allergieën. Neem 60mg per dag.

Lees ook:   Vitamine D belangrijker dan vaccins

antie-astma thee:
– anijszaad
– salie
– tijm
– venkelzaad
– driekleurig viooltje
– heemstblad
– kaarsjeskruid
– kamille
– longkruid
– malva-blad
– pepermunt
– weegbree
3X daags een kopje van drinken.

-Brandnetels en uien kunnen beschermen tegen astma. Doe een handvol jonge brandnetels in 3dl kokend water. Zeven en opdrinken.
– Men raadt aan minstens één gekookte ui per dag te eten.
– Week een vers koolblad een tijdje in heet water en drink de vloeistof op.
– Kauw dagelijks twee teentjes knoflook of maak een drankje van 3 bollen knoflook, 6dl water, 3dl appelazijn en een lepel honing. Laat de knoflook een half uur zachtjes koken, voeg azijn en honing toe en laat de vloeistof zachtjes koken tot hij stroperig is. Drink elke dag een sherryglas vol.
– Drink dagelijks een klein glas wortelsap om de kans op een astma-aanval te verminderen.
– Iers mos (een zeewier) is een gelei die bij sommige natuurvoedingswinkels te krijgen is. Maak er samen met een halve ui, twee teentjes knoflook en een half kopje honing een siroop van. Neem die om de paar uur of naar behoefte.

 

Griep, verkoudheid en hoest

De gewone verkoudheid wordt veroorzaakt door een aantal virussen. De symptomen zijn niezen, een zere keel, hoesten en een loopneus. Ook griep wordt door een virus veroorzaakt en komt meestal in de vorm van een epidemie. De symptomen zijn koorts, spierpijn en hoofdpijn. De koorts verdwijnt na enkele dagen, waarna de patiënt zich zwak voelt en weinig energie heeft. Als u vermoeid bent, bent u er gevoeliger voor. Hebt u hem toch te pakken, maak dan bij de eerste signalen van verkoudheid en koorts een mosterdvoetbad van één lepel mosterdpoeder in een kom met gloeiendheet water. Mosterd heeft een verwarmend effect en een stoombadje van een aftreksel is slijmoplossend en maak de luchtwegen vrij van infecties en verstopping.

– Zink en vitamine A en C helpen verkoudheid en griep te voorkomen. In de wintermaanden wordt dan ook aangeraden van al deze middelen het dubbele van de aanbevolen doses te nemen. Als u verkouden bent of griep hebt, neem dan drie keer per dag 1 gr vitamine C en zuig elke twee uur, maximaal zes keer per dag, een zinktablet op.
– Gebruik twee tot drie keer per dag echinacea om het immunsysteem te versterken. Neem telkens 25 druppels tinctuur (kinderen de helft).
– Neem elke dag knoflookcapsules of verse knoflook.
– Drink veel water om het lichaam te reinigen en drink heet water met citroensap om de ademhalingswegen te reinigen.

Tegen griep:
– Citroen en honing zijn van oudsher de redmiddelen bij griep en verkoudheid, citroen van wegen het hoge vitamine C-gehalte en het prikkelen van het gifuitscheidend vermogen van het lichaam en honing omdat hij verzachtend werkt bij keelpijn. Voor een verwarmend huismiddeltje kunt u een warme drank maken van 2-4 citroenen met een dessertlepel honing erdoor.
– Doe verse gember of pepermunt, of de etherische oliën ervan in het badwater of in een voetbad. Beide bevorderen de transpiratie, waarmee gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Ook stroomt door een gembervoetbad bloed uit het hoofd naar de voeten, waardoor de ophoping van warmte waar het lichaam bij griep of verkoudheid zo vaak last van heeft vermindert.
– Knoflook is een natuurlijk antibioticum en werkt goed bij alle problemen aan de bronchiën en longen. Als u onverdunde knoflook eet, kauw dan daarna op een takje peterselie of een paardebloembald om de adem fris te maken.
– Uien zijn uitstekend tegen verkoudheid. Leg er ’s nachts ééntje opengeneden op uw nachttafel. Of leg een dikke plak ui in kokend water en voeg een halve theelepel cayennepeper toe. Zeef de vloeistof en drink hem het voor naar bed te gaan.
– Giet 6 dl heet water over een handvol verse dennennaalden, doe een handdoek over uw hoofd en inhaleer de dampen diep in. Dit maakt de luchtwegen vrij. U kunt zelfs wat citroen en honing aan het overgebleven water toevoegen en opdrinken om uw vitamine A en C-gehalte te verhogen, wat het herstel kan versnellen.
– Eet volop yoghurt, die op zich al bacteriedodend is. Yoghurt helpt het lichaam om meer antilichamen te produceren, die zullen afrekenen met de binnendringende organismen.

Tegen hoest:
– Leg bij hardnekkigen hoest een omslag van gebakken ui op de borst, die u elke twee uur ververst. Ui kan ook als warme bouillon worden gedronken om de luchtwegen te reinigen en vrij te maken.
– Probeer tegen een diepe hoest eens een aftreksel van geraspte verse gemberwortel met specerijen als kruidnagel en kaneel.
– Een omslag van koolbladeren helpt goed wanneer de borst samenkrimpt van het hoesten. Kool heeft de buitengewone eigenschap gifstoffen uit te drijven. Kneus de bladeren met een deegrol tot er sap verschijnt. Leg drie tot vier koolbladeren op de borst en dek ze af met een gaas. Houd alles dan met een warm deken op zijn plaats. U kunt ook het sap van de kool drinken, gezoet met een theelepel honing.

borst en hoestkruiden thee:
– heemstblad
– heemstwortel
– hoefblad
– hysop
– kaarsjeskruid
– klaprozen
– weegbree
– zoethout
3x daags een kopje van drinken.

anti-griep thee:
– hoefblad
– hysop
– kamille
– lindebloesem
– pepermunt
– vlierbloesem
3X daags een kopje van drinken.

kriebelhoest thee:
– zwart bessenblad
– hoefblad
3X daags een kopje van drinken.

verkoudheid thee:
– salie
– blauwe bosbessen
– leverkruid
– lindebloesem
– ogentroost
3X daags een kopje van drinken.

stoombadje:
– pepermunt
– kamille
– eucalypthus
– salie
Een handvol van dit kruidenmengsel overgieten met een liter kokend water. De opstijgende dampen inademen met een handdoek over het hoofd.
Keelpijn, koorts, koortsuitslag.

Neem bij de eerste tekenen van koorts citroensap met honing of appelazijn en honing verdund met volop warm water. Koude drankjes van citroensap, gerstewater met citroen of verse, ongezoete vruchtensappen zijn stuk voor stuk prima en helpen mee de temperatuur omlaag te brengen.

Tegen keelpijn:
– Maak als de keelpijn heel erg is een gorgeldrank van zout of citroensap of appelazijn verdund met warm water. Het zout helpt de bacteriën te vernietigen die keelpijn veroorzaken en gaat het brandige gevoel tegen.
– Doordrenk een schoone doek met de uit een héél bolletje knoflook geperste olie vermengd met cayennepeper en warm gezouten water.
– Knoflook samen met ui gaan infecties tegen en maken de luchtwegen vrij door de hoeveelheden slijm in de neusholte te reduceren.
– Ook gorgelen met doodgewoon zout water kan verzachtend werken.
– Ook zwarte bessen gaan infectie en ontstekingen tegen. Laat eens een lepel gekneusde bessen tien minuten in een kop kokend water trekken, drink het drankje langzaam op en kauw de bessen fijn.
– Salie is het bekendste middeltje tegen keelpijn. Een van dit kruid getrokken thee met een scheutje appelazijn erdoor doet wonderen.
– Echinacea fungeert als natuurlijk antibioticum door het afweersysteem van het lichaam op te peppen en infecties en ziekten te bestrijden.
– Als u een sterke maag hebt, kunt u een keelontsteking bestrijden met een siroop van geraspte mierikswortel, citroensap en honing, enige tijd getrokken in warme melk of water en daarna gezeefd.
Tegen koorts:
-U kunt koorts temperen met koudwaterkompressen op benen en voeten. Druppel er wat etherische lavendel- of pepermuntolie op. Verwijder de kompressen zodra ze warm worden.
– Tegen infectie zou u een afgekoeld aftreksel van rozemarijn kunnen nemen in plaats van koud water.
– Een aftreksel van engelwortel in gekookt water helpt mee de koorts omlaag te brengen. Voeg het sap van 2 citroenen, wat honing en een drupje cognac toe om de drank wat smakelijker te maken.
– Een oud middeltje tegen koorts was kruidnagel, cremortart en wat kaneelstokjes samen met wat honing in een kopje thee doen.

Koortsuitslag (koortsblaasjes):
Koortsuitslag wordt veroorzaakt door het virus herpes simplex. Deze pijnlijke, met pus gevulde blaadjes verschijnen meestal rond de mond. Het virus kan latent in het lichaam aanwezig zijn en opvlammen wanneer het immunsysteem onder druk staat. Koortsuitslag is zéér besmettelijk. Wees daarom voorzichtig en vermijd dat het virus zich naar andere lichaamsdelen of mensen verspreidt. Koortsblaadjes worden meestal voorafgegaan door stress, vermoeidheid, een slecht voedingspatroon, ziekte en menstruatie.
– Gebruiik meer vitamine C en knoflook om uw immunsysteem te versterken en aanvallen te voorkomen.
– Zink helpt bij de genezing.
– Neem een goede vitamine- en mineralensupplement en extra acidophilus om de groei van gezonde bacteriën in het lichaam te stimuleren.

Lees ook:   Makaken krijgen autisme van bmr vaccin

keelontstekings thee:
– ooievaarsbek
– leverkruid
– frambozeblad
– basilicum
– salie
3Xdaags een kopje van drinken.
klieren thee: (tegen opgezete klieren)
– salie
– noteblad
– sleutelbloemen
– vlierbloesem
3X daags een kopje van drinken.

anti-koorts thee:
– alantswortel
– alsemkruid
– drieblad
– duizendguldenkruid
– gentiaanwortel
– gezegende distelkruid
– kalmoeswortel
– bittere oranjewortel
3X daags een kopje van drinken.
Opvliegers en overgangsklachten

Opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen zijn allemaal symptomen van de overgang, die weliswaar géén ziekte is maar talloze vrouwen enorm veel ellende bezorgt. De menopauze markeert het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw en kan gepaard gaan met een aantal ongemakkelijke emotionele en lichamelijke problemen, waaronder ook hoofdpijn, zware menstruatie, lichtgeraaktheid en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap (vanwege een droge vagina) De meeste klachten worden veroorzaakt door hormonale veranderingen (afname van oestrogeen en progesteron) in het lichaam. Cafeïne schrappen is zeer effectief tegen de meeste overgangsklachten en verder zijn er allerlei theesoorten die de symptomen actief helpen verlichten.

Tegen opvliegers:
– Munt is bekend om zijn verkoelende effect, dus doe waar het even kan verse munt door salades. Drink pepermuntthee of doe wat etherische pepermuntolie in het badwater.
– Salie staat bekend als het kruid van de ouderdom. Maak een versterkende saliewijn van een handvol vers salieblad dat u minstens twee weken in een fles goede witte wijn laat trekken. Zoet hem met honig en laat hem nog een week staan. Zeef de wijn door een doek en giet hem in flessen. Een glas voor de lunch en het avondeten werkt uiterst heilzaam.
– Een ander goed tonicum voor de menopauze bestaat uit bladeren van komkomerkruid, citroenmelisse, framboos en weegbree en zuringwortel. Week de kruiden in heet water en drink de vloeistof verspreid over de dag om u helemaal op te peppen.
– Selenium, als onderdeel van een goed anti-oxidantensupplement, kan opvliegers en nachtelijk zweten verminderen, net als vitamine C.

Tegen nachtzweten:
– Drink dagelijks twee koppen saliethee. Doe een eetlepel salie in een pan en giet er twee kopjes kokend water bij. Laat de vloeistof vijf minuten zachtjes koken. Maak de thee ’s morgens, doe hem in een thermosfles en drink hem gedurende de dag.
– Ginsingthee wordt vaak aangeraden vanwege het hoge gehalte aan vitamine B en mineralen. Deze thee pept ook een ingedut libido op!!!!
– Drink goudsbloemthee van een aftreksel van de bloemen in 1 liter kokend water dat u tien minuten laat trekken. Drink drie of vier keer per dag een kop.
– Leg ’s nachts bladeren van citroenmelisse onder uw kussen of drink een kop kalmerende en verkwikkende citroenmelissethee.

Tegen algemene symptomen:
– Agnus castus, drie keer per dag 25 druppels tinctuur, reguleert de hormoonbalans en verlicht de symptomen van de menopauze.
– Calendula, hop, ginsing, salie en yam hebben allemaal een oestrogene werking waar u van kunt profiteren, gebruik ze als thee of als supplement.
– Neem magnesium en vitamine B-complex bij onrust en lichtgeraaktheid.
– Eet volop rabarber, granen en bleekselder, die vergelijkbare oestrogeenopwekkende stoffen bevatten.
– Vitamine E, lijnzaadolie en vitamine B- complex helpen bij gevoelige borsten.
– Vitamine C (500 tot 1000 mg per dag) kan nuttig zijn bij verstopping.
– Co-enzym Q10 is nuttig bij energiegebrek en vermoeidheid, controleer wel of u geen bloedarmoede hebt.
– Quercitine kan helpen bij migraine en hoofdpijn die veroorzaakt worden door de menopauze, hetzelfde geldt voor vitamine C en E.
– Vitamine C kan in combinatie met bioflavonoïden, helpen tegen zware bloeding. Ook vitamine A (circa 1000 IE), zink, ijzer en de vitaminen van het B-complex kunnen in zo’n geval helpen.
– Zink, vitamine C (500 mg per dag) vitamine E (200 IE per dag) en magnesium verlichten pijnlijke menstruatie.
– Een capsule vitamine E kan in de vagina worden aangebracht om deze minder droog te maken.
– Bepaalde voedingsmiddelen bevatten veel ‘fyto-oestrogene’ (natuurlijke plantenoestrogenen) En deze kunnen een heilzame uitwerking hebben op overgangsklachten. Deze stoffen, de zogenaamde isoflavonen en ligninen, zitten in sojabonen, lijnzaad, visoliesupplemeten en bepaalde kruiden. Vrouwen in Azië, waar het eetpatroon doorgaans rijk is aan soja, hebben meestal minder overgangsklachten, ook borstkanker komt er minder voor. Proeven hebben uitgewezen dat een dieet dat rijk is aan soja het optreden van opvliegers vermindert. Andere producten die fyto-oestrogenen bevatten zijn: mungbonen, pompoenpitten, tofu en tempeh, dus probeer deze in uw voeding op te nemen!!
– Eet volop brandnetels, paardebloemen en weegbree, u kunt ze allemaal aan een salade toevoegen.
– Als algemene lichaamsversterking kunt u een heet bad nemen met etherische olie van rozemarijn of lavendel, zo’n bad kalmeert en verfrist.
– U kunt een thee maken van: – brandnetelblad
– herderstasje
– schaafstro
– valeriaanwortel
Drink 3X daags een kopje.
Darmproblemen

Constipatie, diaree, spastische colon en aambeien zijn vier van de vervelendste aandoeningen die de mens kent en des te vervelender omdat niemand erover wil praten. Constipatie heeft vele oorzaken, waarvan verkeerd aangeleerd stoelganggedrag in de jeugd de belangrijkste is, die bovendien kan leiden tot aambeien. Ook antidepressiva kunnen constipatie veroorzaken. Diaree is vaak het gevolg van voedselvergiftiging, zowel constipatie als diaree kunnen symptomen zijn van een spastisch colon.

Waarom zijn vezels belangrijk voor onze darmen????
Voedingsvezels zijn het onverteerbare deel van plantaardig voedsel, het “geraamte” dat de planten bijeenhoudt. Ze hebben geen voedingswaarde, maar zijn toch essentieel!!! Ze vullen de maag, bewegen de darminhoud voort en bevorderen tegelijkertijd de opname van voedingsstoffen. Een teveel kan echter de beweging van de darmen slapper en sneller maken en de opname van de voedingsstoffen belemmeren.
Hun belangrijkste troeven zijn:
– Ze verlagen de productie van cholesterol.
– Ze kunnen tegen sommige hartziekten beschermen.
– Ze helpen suikerziekte te controleren.
– Ze helpen de darmen om hun werk beter te kunnen doen.
– Ze beschermen tegen darmkanker.
Voedingsvezels zijn een onontbeerlijk bestanddeel van ons voedingspatroon. Ze bestaan uit cellulose en andere onverteerbare stoffen en uit pectine en gom. Het kauwen op de vezels stimuleert de speekselproductie en de massa waarmee ze maag en darm vullen, vertraagt de spijsvertering, waardoor er meer tijd is voor de opname van voedingsstoffen. Een vezelrijk voedingspatroon bevordert de stoelgang. Vezels reguleren de darmactiviteit en voorkomen verstopping en aandoeningen als diverticulitis (uitstulping van de darmwand). Een voedingspatroon dat veel vezels bevat, verminderd het risico op kanker in de kartel- en endeldarm, en waarschijnlijk ook in de borst en prostaat, omdat vezels mogelijke kankerverwekkende stoffen sneller het lichaam “uitwerken”. Een hoger vezelconsumptie kan ook bepaalde vrije radicalen terugdringen. De beste bronnen van voedingsvezels zijn fruit, groenten, volkorenproducten en producten gemaakt van noten en peulvruchten. Een consumptie van 20 tot 60 gr per dag is ideaal.

Waarom zijn levende bacteriën belangrijk voor onze darmen????
Er zijn “gezonde”bacteriën (melkbacteriën) die de zuurtegraat (pH) van de darmen reguleren en zorgen voor het juiste evenwicht van micro-organismen. Ze bevorderen ook een gezonde balans van micro-organismen in de vagina. De meest voorkomende soorten goede bacteriën zijn lactobacillus acidophilus en bifidobacteria bifidum, ook bekend als acidophilus en bifidus. Er is een term bedacht om de goede bacteriën te onderscheiden van de schadelijke, die het doelwit zijn van antibiotica: naar producten als acidophilus en bifidus wordt nu verwezen met de term “probiotica”. Alle producten die levende bacteriën bevatten , zijn niet schadelijk. Voor een gezonde darmflora kunt u dagelijks supplementen nemen die twee tot drie milijard organismen bevatten.
ACIDOPHILUS:
– Houdt de darmen schoon en gezond.
– Voorkomt schimmelinfecties in de vagina.
– Stimuleert de opname van voedingsstoffen.
– Kan helpen tegen een slechte adem.
– Kan verstopping en winderigheid verlichten.
– Kan bij de behandeling van acne en andere huidproblemen helpen.
Acidophilus is een bron van goede darmbacteriën. Gezonde bacteriën spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Als ze niet voortdurend voorzien worden van een of ander melkzuur kunnen ze sterven, wat allerlei gezondheidsproblemen geeft. Veel artsen en andere deskundigen raden aan om naast orale antibiotica acidophilus te nemen, omdat de antibiotica diaree kunnen veroorzaken, de darmflora kunnen vernietigen en schimmelinfecties kunnen veroorzaken. De beste bron is natuurlijke ‘levende’ yoghurt, verder is de sof verkrijgbaar in de vorm van kauwtabletten met vanillesmaak. Bewaar de tabletten in de koelkast. Acidophilus is niet schadelijk, veilig voor kinderen en kan, met voedsel, in ongelimiteerde hoeveelheden ingenomen worden. Veel deskundigen raden aan acidophilus als een dagelijks supplement te gebruiken.
BIFIDUS:
– Velaagt het cholesterolgehalte.
– Nodig voor het maken van vitamine B.
– Voorkomt schadelijks organismen in het lichaam.
– Zorgt voor gezonde darmen.
Producten die als acidophilus verkocht worden, kunnen ook bifidus bevatten. Samen met andere gezonde bacteriën zorgt bifidus voor een gezond darmmilieu. Bifidobacteria worden gevonden in menselijke moedermelk. Binnen enkele dagen vestigen ze zich in de darmen van een pasgeborene. In tegenstelling tot acidophilus, die veel in voeding voorkomt, zijn bifidobacteria moeilijker in grote hoeveelheden via voedsel binnen te krijgen. Ze zijn de belanrijkste goede bacteriën van de dikke darm. In de juiste verhouding met andere goede bacteriën helpen ze schadelijke organismen voorkomen, verlagen ze de cholsterolspiegel en zorgen ze voor een omgeving die nodig is voor de synthese van B-vitaminen.

Lees ook:   Tarot over Corona

Tegen constipatie:
– Zowel pruimen als vijgen zijn bekend als uitstekend laxeermiddel.
– Ook het drinken van het kookvocht van kool of wortelsap kan constipatie verlichten.
– U kunt rauwe abrikozen met wat honig fijnmalen in een schaaltje yoghurt.
– Gekookte rabarber met honing heeft ook het gewenste effect.
– Aardbeien hebben een licht laxerende werking en zijn erg nuttig als de constipatie wordt veroorzaakt door een eetpatroon met te veel vlees of vet.

Tegen diaree:
– Rijstpudding is een van de oudste remedies tegen diaree. Maak die zelf van anderhalve kop melk, een snuifje zout, zes eetlepels bruine suiker, twee theelepels vanille-essence, twee tot vier eieren, geraspte citroenschil en twee koppen gekookte witte rijst. Meng alle ingrediënten in een kom. Doe het over een beboterd bakblik en bak het een half uur. Strooi er kaneel op.
– Kook voor een geprikkelde darm rijst anderhalf uur in water. Zeef de vloeistof en drink hem op.
– U zou ook een dikke havermoutdrank kunnen maken door een kopje havermout vijf minuten te koken in 1.2 liter water. Zeef het vocht en neem er vaak een slokje van. Haver kalmeert de darmen, zetmeelhoudende dranken maken een eind aan braakneigingen en reduceren vochtverlies.
– Voeg twee theelepels maïzena toe aan een glas water op kamertemperatuur, het smakt afgrijselijk, dus drink het snel op en herhaal de procedure elke drie tot vier uur.
– Eet een paar brokje kuzu (verkrijgbaar in de natuurwinkel) heeft hetzelfde effect als de maïzena.
– Blauwe bessen bevatten anthocyanen. Dat zijn stoffen die diaree tegengaan, dus doe ze door uw ontbijtgranen.
– Eet eens een geraspte appel die u bruin hebt laten worden. de pectine oxideert en doet hetzelfde als veel pillen tegen diaree uit de winkel, iets onrijpe bananen hebben hetzelfde effect.

Tegen darmkrampen:
– Pepermunt heeft een bewezen krampstillend effect op de gladde spieren van de ingewanden, drink pepermuntthee of, als u munt in de tuin hebt staan, kauw op de verse blaadjes of strooi ze over een salade.
– Aardappels helpen tegen maagzuur, want ze bevatten kleine hoeveelheden atropine, die een krampstillend effect heeft. Was een grote aardappel, snijd hem in blokjes en laat die een nacht in koud water met zout staan. Zeef de vloeistof en drink hem elke ochtend op de nuchtere maag. Een tweedaags dieet van aardappels spoelt giftstoffen en afalstoffen uit het lichaam en helpt het bloed te zuiveren.

Ziekte van Crohn:
Bij deze ziekte raakt een deel van het spijsverteringskanaal ontstoken. De symptomen zijn buikpijn, diaree, gewichtsverlies en gebrek aan eetlust. De oorzaak is onbekend.Veel mensen die aan deze ziekte lijden, hebben een hoger dan gemiddeld suikergehalte in hun voedingspatroon, waardoor de aandoening wordt verergerd. Daarnaast lijken de darmen onvoldoende voedingsstoffen te absorberen, waardoor er grotere hoeveelheden nodig zijn. Ook voedingsallergieën en -intoleranties kunnen een rol spelen en er wordt wel gedacht dat het immunsysteem overactief is geworden.
– Selenium, koninginnengelei, zink en vitamine A, C en E versterken en reguleren het immunsysteem.
– Als er sprake is van diaree, moet u oplasbare supplementen gebruiken, want deze hebben meer kans opgenomen te worden voor ze de darmen bereiken.
– IJzer kan nodig zijn als er sprake is van zwaar bloedverlies, als u antibioitca gebruikt, zorg er dan voor dat u dagelijks een acidophilus-tablet slikt.
– Bij een beperkt dieet is selenium bijzonder nuttig, terwijl ernstige of langdurige aandoeningen goed kunnen reageren op vitamine A.

Tegen prikkelbare-darmsyndroom:
Dit syndroom wordt gekenmerkt door het afwisselend voorkomen van diaree en verstopping, buikpijn en winderigheid. Veel mensen voelen zich ook vermoeid en zwak. De ziekte kan veroorzaakt worden door sterss, voedselintolerantie en onvoldoende vezels. Tot de meest voorkomende oorzaken behoren verstopping en ook voedselallergieën of -intolerantie, veel mensen die aan deze ziekte lijden hebben een Candida-infectie, waardoor de aandoening verergert.

– Drink véél water, minstens zes tot acht glazen per dag, maar niet tijdens de maaltijden, want dan wordt het maagzuur verdund.
– Zorg voor voldoende oplasbare vezels in de voeding. Deze kunnen een eind maken aan zowel de verstopping als de diaree en werken bovendien ontgiftend en verlichtend. Neem dagelijks een acidophilus-tablet, dat een gezond darmflora bevordent.
– Zoutzuur en pepsine, die vaak gecombineerd worden, zijn spijsverteringsenzymen die u kunt innemen om een aantal symptomen van deze aandoening te verlichten.
– Neem een supplement B-complex, zodat u beter kunt omgaan met stress; tevens reguleert het de functie van zenuwen en spieren.
– Magnesium ontspant de zenuwen en gaat sterke spiersamentrekkingen tegen.
– Anti-oxidanten kunnen de ontsteking en schade aan het bindweefsel in de darmwanden verminderen. Vitamine C werkt genezend en licht ontstekingsremmend. Dat doet ook vitamine E en deze geneest ook beschadigd weefsel. Selenium vult de werking van vitamine E aan en helpt het lichaam ontgiften.

Laxeerthee:
– venkelzaad
– alantswortel
– galangawortel
– gentiaanwortel
– kalmoeswortel
– kinabast
– rhamni purshiani cortex
– senneblad
3X daags een kopje van drinken.

Thee tegen darmgassen:
– venkelzaad
– anijszaad
3X daags een kopje van drinken.

Diareethee:
– salie
– venkelzaad
– alsemkruid
– duizendguldenkruid
– eikebast
3X daags een kopje van drinken.

Dikke darm thee:
– alsemkruid
– duizendguldenkruid
– gezegende distelkruid
– hondsdraf
– myrthe-blad

Laxeerthee:
– anijszaad
– venkelzaad
– berkeblad
– senneblad
– sennepeulen
– vlierbloesem
– zouthout
3X daags een kopje van drinken.

Stoelgangthee:
– jeneverbessen
– selderijblad
– berkeblad
– driekleurig viooltje
– esseblad
– klitwortel
– pepermunt
– rhamnusbast
– schaafstro
– heermoes
Brandwonden en zonnebrand

Hoewel tweede- en derdegraadsverbrandeingen in het ziekenhuis thuishoren, zijn lichte eerstegraadsverbrandingen vaak oppervlakkig, deze kunt u dan ook thuis behandelen. Elke brandwond moet worden afgekoeld, dus houd de verbrande plek meteen vijf minuten onder lauw stromend water om de brand eruit te halen en de pijn te verlichten. Bij verbranding door chemicaliën is het essentieel dat u de huid nog een tijd met koud water blijft spoelen nadat de pijn is weggetrokken. Ontdoe de pijnlijke plek voorzichtig van vuil of steentjes en pas op dat u de huid of blaren niet stukmaakt.
Tegen brandwonden:
– Gewone yoghurt opverbrande huid geeft verkoeling, maar u kunt ook een verzachtende kompres maken van honing en yoghurt.
– Gekneusde vlierbessen erbij werkt nog beter, of u kunt vlierbladeren met wat boter vermalen tot een milde crèmeen die op de brandplek aanbrengen.
– Gepureerde komkommer vermengd met glycerine is een bijzonder lekkere, vochtinbrengende lotion.
– Overgiet verbrande huid met appelazijn om hem te verkoelen en geef de persoon die zich verbrand heeft voldoende te drinken.
– Maak een thee van citroenmelisse, dat zowel de patiënt als de pijn verder wegneemt.
– Olijfolie kan de pijn van een brandwond door kokend water of stoom meteen verminderen en vergroot de kans op genezing zonder blaren of littekens.
– Meng etherische olie van lavendel of pepermunt door olijolie om het prikken rond de wond te verminderen.
Tegen zonnebrand:
– Haal er de brand eruit door de huid te deppen met een beetje citroensap of doordrenk een theedoek met koude thee en leg die op de verbrande huid.
– Voor het soort zonnebrand dat u ’s nachts wakker houdt, kunt u twee eetlepels zuiveringszout in een koel bad doen en uw lichaam hierin dompelen.
– Ook kunt u een rijpe avocado pureren en hier de verbrande delen ter verzachting mee insmeren.
– Dep karnemelk op uw gezicht of rasp enkele aardappelen en breng het raspsel aan op de huid. Het zetmeel zal de huid verkoelen en verzachten.
– Bet de huid met koude pepermuntthee om de brand eruit te halen.

Which tea for which ailment #drink #glup #beverage:

Gerelateerde artikelen

Back to top button