16 januari 2021

 

Listeria in filé Americain van de AH!!!

AH roept filet americain terug

Listeria is gevaarlijker dan wij vaak denken!

Albert Heijn haalt een deel van zijn verpakkingen AH filet americain naturel van 160 gram terug uit de winkels.

De verpakkingen met een prijssticker van 2 euro en met de houdbaarheidsdatum 26 maart zijn besmet met de listeria-bacterie. Het eten van dit product kan schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus het concern. Kopers wordt dringend verzocht het product niet te consumeren, aldus Albert Heijn.

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De gevolgen kunnen ernstig zijn, aldus het Voedingscentrum. Vooral zwangere vrouwen moeten ervoor oppassen; een infectie met listeria kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem zijn eveneens extra vatbaar.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/25400942/__AH_roept_filet_americain_terug__.html

Listeriose in het kort
Wat is listeriose?
Listeriose is een infectie die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Deze bacterie kan vooral in voedsel voorkomen, maar ook in dieren, grond, water en op gewassen. De infectie gaat meestal met weinig of geen ziekteverschijnselen gepaard, maar kan ook ernstige ziektebeelden veroorzaken zoals een hersen(vlies)ontsteking of een bloedvergiftiging . Besmetting met de listeriabacterie is vooral gevaarlijk voor (de ongeboren vrucht van) zwangeren, voor pasgeborenen en voor mensen met een verminderde afweer. In Nederland komt de ziekte weinig voor.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van listeriose?
Besmetting leidt bij gezonde mensen vaak niet tot ziekte. Mensen die wel ziek worden krijgen enkele dagen tot enkele weken (meestal 2 tot 4 weken) na de besmetting ziekteverschijnselen. De verschijnselen zijn vrij algemeen: een licht griepachtig gevoel, maagdarmklachten als misselijkheid en diarree. Bij mensen met een verminderde afweer (zie volgende paragraaf) verloopt de infectie vaak ernstiger met hersen(vlies)ontsteking (meningo-encephalitis) of bloedvergiftiging (sepsis). Men kan overlijden aan de ziekte.
Wanneer een vrouw, met name in de tweede helft van de zwangerschap, listeriose doormaakt kan een vroeggeboorte of miskraam optreden. Ook kan zij de baby voor of tijdens de geboorte besmetten, waardoor deze ernstig ziek kan worden.

Hoe kun je listeriose krijgen en hoe kun je anderen besmetten?
Infecties ontstaan vooral via het eten van voedsel dat besmet is met listeria. De bacterie wordt in de ontlasting uitgescheiden, maar mens-op-mens besmetting via geïnfecteerde ontlasting komt in de praktijk nauwelijks voor.
Wanneer een zwangere besmet is kan tijdens de zwangerschap en de geboorte haar kind besmet raken.

Wie kan listeriose krijgen en wie loopt extra risico?
Iedereen die met listeria besmet voedsel eet kan listeriose krijgen. Extra risico lopen mensen met een sterk verminderde weerstand zoals patiënten die chemotherapie of een orgaantransplantatie hebben gehad en mensen bij wie door ziekte (zoals aids), ouderdom of alcoholmisbruik de afweer verminderd is.
Zwangeren en mensen met immuunproblemen hebben meer kans om ziek te worden.

Hoe kan listeriose voorkomen worden?
De belangrijkste manier om besmetting te voorkomen is het vermijden van voedsel dat mogelijk besmet is met listeria. Vooral zwangeren en mensen met verminderde afweer wordt afgeraden risicovolle producten te eten. Er is geen vaccin tegen de ziekte.
Algemene adviezen om besmetting te voorkomen zijn:

Lees ook:   Ziekte van Lyme oorlogswapen

Vermijd risicovolle producten zoals zachte (rauwmelkse) kazen, rauwe vleeswaren zoals paté, carpaccio, filet américain, tartaar en rosbief, gerookte of gemarineerde vis, gerookte mosselen, ongepasteuriseerde melk, kant-en-klare pannenkoeken en softijs.
Rauwe groenten goed wassen voor consumptie.
Vlees en vis goed doorbakken.
Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel.
Restanten zeer snel koelen en korte tijd bewaren.
Let op de uiterste consumptiedatum en hanteer de aanbevolen bewaartemperatuur van producten.
Gebruik schone keukenmaterialen en was handen vóór het aanraken van voedsel.
Was handen en keukenmaterialen na het bereiden van voedsel.
Verschoon vaatdoekjes dagelijks. Gebruik bij voorkeur een keukenrol.
Verschoon regelmatig de handdoek in de keuken, minimaal twee maal in de week.
Is listeriose te behandelen?
Wanneer de arts listeriose heeft vastgesteld kan behandeling met antibiotica plaatsvinden, wat met name tijdens de zwangerschap belangrijk is.

Kan iemand met listeriose naar kindercentrum, school of werk?
Mensen met listeriose kunnen als zij zich niet te ziek voelen gewoon naar hun werk, kindercentrum of school. Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan is thuisblijven of het thuishouden van andere kinderen niet zinvol omdat de ziekte doorgaans niet van mens op mens overgaat.

Wat doet de GGD?
De GGD zal proberen te achterhalen waardoor de besmetting heeft plaatsgevonden om te voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden.

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Listeriose

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/122655-listerialisteriose-symptomen-diagnose-en-behandeling.html

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/eten-drinken-roken/dossier/listeria-monocytogenes/wat-is-het-gevaar-van-listeria-monocytogenes

https://www.kiza.nl/book/export/html/772

2.3 Incubatieperiode
Meestal 2 tot 4 weken, maar varieert van enkele dagen tot enkele maanden.

2.4 Ziekteverschijnselen
Bij personen met een normale afweer kan de infectie asymptomatisch verlopen of als een mild ziektebeeld met griepachtige verschijnselen (koorts, spierpijn, maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree). Bij immuno-incompetente personen verloopt de infectie ernstiger, meestal als een gegeneraliseerde infectie met bacteriëmie, meningo-encefalitis of endocarditis en soms met pukkelige/puistachtige huidlaesies. Cerebritis is een bijzondere vorm van infectie, die waarschijnlijk regelmatig voorkomt maar bij ouderen moeilijk herkend wordt. Patiënten klagen over hoofdpijn en koorts en hebben tekenen van paralyse die kunnen lijken op een cerebrovasculair accident. Voorbijgaande bewustzijnsdalingen met cerebellaire symptomen kunnen het ziektebeeld compliceren. Infectie bij zwangeren, met name in de tweede helft van de zwangerschap, kan leiden tot intrauteriene vruchtdood en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen kan het sepsis veroorzaken (‘early onset’, besmetting waarschijnlijk in utero) en meningo-encefalitis (‘late onset’, besmetting waarschijnlijk tijdens of na de geboorte). De letaliteit van klinische gevallen is hoog: algemeen 19-35% (hoe hoger de leeftijd, hoe groter de letaliteit), pasgeborenen (0-4 dagen) tot 50% (de letaliteit hangt sterk af van de termijn van de pasgeborenen: zeer hoog bij prematuren, veel lager na 37 weken zwangerschap), overige zuigelingen tot 30%, ouderen (>70 jaar) 60%, immunocompetenten die toch ziek worden 11%.

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Listeriose

Gerelateerde berichten