04 mei 2021

 

Verzet tegen TTIP en CETA

Verzet tegen TTIP en CETA
Lieve foodwatcher,

Het spijt mij, ik heb slecht nieuws voor u. Dit is misschien wel één van de meest trieste wereldvoedseldagen ooit.
De houding van Eurocommissaris voor handel Malmström tegen het steeds luidere verzet tegen de omstreden vrijhandelsverdragen TTIP en CETA is glashard:
“Ik krijg mijn mandaat niet van de Europese bevolking.”
Ondanks de overhandiging van 3,25 miljoen handtekeningen van Europese burgers tegen TTIP en CETA, gaan de onderhandelingen gewoon onveranderd door. In plaats van naar burgers en consumenten te luisteren proberen de Europese Commissie en zelfs onze eigen volksvertegenwoordigers ons te sussen met halve waarheden en betekenisloze kreten. Wij worden voorgelogen zodat zij de handelsverdragen er doorheen kunnen drukken. Dat vind ik erg kwalijk, en neem ik heel serieus!

Over de reactie van Minister Ploumen op de ruim 110.000 handtekeningen die foodwatch haar op woensdag 7 oktober namens de Nederlandse Stop-TTIP coalitie overhandigde, maak ik mij ernstige zorgen. Stellig zei Ploumen: “ISDS is dood en begraven.”

Lieve foodwatchers, niets is minder waar!

4 Bewijzen: ISDS is noch dood, noch begraven
1. De Europese inzet in TTIP is niet géén ISDS, maar een iets aangepaste ISDS met een andere naam, waartegen alle bezwaren blijven gelden.
2. De Europese inzet, die op zich al te zwak is, geeft uberhaupt geen garantie; het is slechts een inzet. De Amerikanen willen ISDS in onveranderde vorm.
3. CETA, het vrijhandelsverdag met Canada dat de Europese Commissie vorig jaar in achterkamertjes uitonderhandelde, bevat gewoon ISDS, en Malmström heeft al gezegd dat zij deze niet wil wijzigen. En met de ISDS in CETA kunnen Amerikaanse bedrijven ons via brievenbus firma’s of kantoren in Canada gewoon aanklagen.
4. Als CETA al in 2016 van kracht gaat, wat de Europese Commissie graag wil, dan krijgen we dus misschien al heel snel met ISDS te maken!

Dat mag absoluut niet gebeuren, we moeten het tegenhouden! Sluit u aan bij de beweging tegen TTIP en CETA! Als een referendum, misschien dus al zo vroeg als 2016, het laatste redmiddel blijkt dan willen we met minstens 300,000 man klaar staan. Daarom is foodwatch samen met Meer Democratie in Nederland het Platform TTIP Referendum gestart. In één week hebben al bijna 35,000 mensen zich aangesloten, maar die getallen moeten minstens 10 keer hoger. En daarvoor hebben wij meer nodig dan de 4,1 FTE waarmee we nu alles doen. Help ons dit te halen, word donateur van foodwatch zodat we nog een TTIP kracht kunnen aannemen!
Ook uit Brussel komen de loze kreten. Daar probeert de Europese Commissie ons steeds gerust te stellen met dezelfde holle belofte: “Onze normen zullen nooit omlaag gaan met TTIP.”

Gelooft u het? Wij niet! Niet alleen zullen onze huidige standaarden onder zware druk komen te staan als producten op de Europese markt moeten concurreren tegen Amerikaanse importproducten die aan lagere of andere standaarden mogen voldoen. Oók de mogelijkheid Europese en nationale regels in de toekomst nog te verbeteren staat op het spel! Twee voorbeelden, die nu al laten zien wat we straks op alle vlakken kunnen verwachten.:

Voorbeeld 1: Verbod op chemische hormoonverstorende stoffen? Vergeet het maar!
Hormoonverstorende stoffen: ze worden gevonden in duizenden producten waaronder bijvoorbeeld flessen water of yoghurt. Deze chemische stoffen worden ervan verdacht het menselijke hormoonsysteem te beschadigen, en worden gezien als mogelijke oorzaak van prostaat-, testiculaire-, borst- en schildklierkanker.

Lees ook:   Trump noemt Coronavirus The Democrats '' New Hoax 'As Potential' Community Spread 'Cases Rise

In 2012 noemde de Wereld-(c) artfocus, Fotoliagezondheidsorganisatie deze stoffen een “mondiale bedreiging,” en de Europese Commissie beloofde voor eind 2013 een verbod. In de VS worden deze stoffen niet als bijzonder gevaarlijk beoordeeld. In Europa moet het voorzorgsbeginsel er voor zorgen dat stoffen worden verboden niet, na-, maar vóórdat iemand er ziek van wordt of overlijdt – maar het Europese voorzorgsbeginsel wordt niet overeind gehouden in CETA of TTIP. De uiteenlopende benaderingen van de VS en Europa zullen ertoe leiden dat een verbod op hormoonverstorende stoffen niet alleen nog verder vertraagd wordt, maar er waarschijnlijk niet komt. Zo worden we allemaal blootgesteld aan onnodige gezondheidsrisico’s!

Voorbeeld 2: Zeggenschap over GM etikettering? Verhuisd… naar de VS!
In de VS hoeven bedrijven het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) in voedselproducten niet op etiketten te vermelden. In Europa wel, maar dat geldt nog niet voor alles: op etiketten van dierlijke producten hoeft bijvoorbeeld niet te staan of er GM-feed is gebruikt. Als consument tast je dus in het duister: of GGO-feed is gebruikt of niet, je weet het niet.

Verschillende partijen proberen deze mazen in de wet nu te sluiten. Het probleem: Met TTIP zullen de huidige Europese normen voor de GGO-etikettering worden vastgelegd, waarna wij in Europa niet meer kunnen kiezen voor betere etikettering. Dat zou alleen kunnen met toestemming van de Amerikanen,en die is onwaarschijnlijk. En als Europa strengere GGO-etikettering verplicht wel stelt, kunnen bedrijven via ISDS gigantische schadevergoedingen eisent. Voor consumenten een lose-lose situatie.

Dit vinden wij schandalig, en daarom vragen wij uw steun in onze strijd tegen TTIP. Word foodwatcher, en help ons druk op de overheid uit te oefenen met een steeds groter achterban van betrokken burgers en consumenten! Steun foodwatch!

De TTIP onderhandelingen baren ons grote zorg. Ze laten zien dat we worden voorgelogen, en niet alleen door de Brusselse bureaucratie. Nee, ook onze eigen volksvertegenwoordigers komen met lege zoethoudertjes, halve waarheden. Pardon, handel dus boven de bevolking?

Vrije handel:

Ja. Afbreuk van de democratie: Nee! Het kan niet zo zijn dat we geen vooruitgang meer kunnen boeken op de bescherming van de consument, of dat die bescherming afhankelijk zal zijn van de goedkeuring van een handelspartner! Dan kunnen we onze volksvertegenwoordigers net zo goed met pensioen sturen, het parlement sluiten en overdragen aan bedrijven zoals Coca-Cola, Volkswagen en Monsanto. Dit moeten we voorkomen.

Niet alleen in Nederland, maar ook met onze foodwatch kantoren in Duitsland en Frankrijk verdedigen wij ons tegen TTIP. De politiek kan ons niet eindeloos blijven negeren. foodwatch zal deze aanval op onze consumentenrechten niet accepteren, en eist dat TTIP en CETA van tafel gaan. Wij zijn al begonnen met de voorbereidende stappen voor een referendum. Luisteren ze niet naar ons, dan zullen wij klaar staan om TTIP en CETA aan te vechten.

Als zwaard van Damocles zullen wij boven onze volksvertegenwoordigers hangen: stop met deze ondoorzichtige onderhandelingen, of er komt een referendum – daar zullen wij voor zorgen.

Maar daar is nog veel meer voor nodig. Help ons, vecht samen met foodwatch tegen de pogingen om jou buitenspel te zetten. Steun foodwatch als donateur!

Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,
Ilse Griek
Directeur
Stichting foodwatch Nederland

https://8965.cleverreach.de/m/9486560

Gerelateerde berichten