web analytics
11:11

Tandarts: ‘De zorgverzekeraar vertelde mij dat het geld niet naar de patiënten terug gaat’

Tandarts: ‘De zorgverzekeraar vertelde mij dat het geld niet naar de patiënten terug gaat’

We doen een oproep voor ons dossier Dokters in de Knel. Ons verhaal begint met een tipgever die ons erop wijst dat zorgverzekeraars veel geld terughalen dat foutief gedeclareerd is door tandartsen. Deels heeft de patiënt zélf voor die zorg betaald. Maar het bij tandartsen teruggehaalde geld zou lang niet altijd bij de patiënt terecht komen. Is dat waar? We willen hier meer informatie over en vragen aan patiënten en zorgverleners om tips.

Een tandarts ziet deze oproep en stuurt ons daarop een mail. Daarin schrijft hij: ‘Als tandarts heb ik te maken gehad met een materiële controle. Ik moest terugbetalen.’

We bellen de tandarts op omdat we meer willen weten over deze situatie. Hij vertelt ons dat de zorgverzekeraar na een zogenaamde ‘materiële controle’ van zijn praktijk de conclusie trok dat hij een bepaalde behandeling bovengemiddeld vaak declareerde. De zorgverzekeraar wil daarom een deel van het uitgekeerde geld terug van de tandarts. De tandarts is het daar niet mee eens, om meerdere redenen. Eén van die redenen is dat hij van de zorgverzekeraar hoort dat het geld dat wordt teruggehaald, niet naar de patiënten terugkeert. De tandarts schrijft een brief aan de zorgverzekeraar: ‘Er zijn genoeg redenen waarom ik de plicht tot terugbetaling betwijfel. (..) Er is in ons laatste gesprek bevestigd dat het terug te betalen bedrag niet wordt verrekend met de patiënt maar bij de zorgverzekeraar blijft.’

Hoe zit dat precies? Wat heeft de zorgverzekeraar in het gesprek met de tandarts gezegd? En waarom wordt het geld dat wordt teruggehaald, niet teruggestort op de rekening van de patiënt?

Lees ook:   Het is maar een olifant... Heb jij dit vaccin ook gehad? En over Rutte en Kaag enzo

We vervolgen ons onderzoek en gaan langs bij de tandarts. Heeft u een tip voor ons over onterecht gedeclareerd geld dat wordt teruggehaald door zorgverzekeraars? Tip de redactie!

Van Stephanie Sint Nicolaas – 20 oktober 2015

Gerelateerde artikelen

Back to top button