web analytics

Voorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw huis

Voorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw huis
Koolmonoxidevergiftiging komt minder dan vroeger voor. Toch belanden jaarlijks 200 personen via de spoedeisende hulp in het ziekenhuis, waarvan 11 mensen aan de gevolgen van dit zeer giftige gas sterven. Koolmonoxide, ook wel kolendamp genoemd, is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding vanwege te weinig zuurstof in CV-ketels, kachels, schoorstenen etc. Meestal door te weinig ventilatie of slecht onderhoud. In vrijwel iedere woning kan dit gas ontstaan.

Verschil koolmonoxide en kooldioxide

Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide of kolendamp genoemd, is het product van onvolledige verbranding van koolstof. Koolstof komt voor in brandstoffen als steenkool, aardolie en aardgas. Het scheikundige symbool van het element koolstof is de letter C. Als een atoom koolstof volledig wordt verbrand verbindt het zich met twee atomen zuurstof en ontstaat het molecuul CO2, ook wel kooldioxide genoemd. Kooldioxide wordt ook in ons lichaam gevormd bij de spijsvertering (verbranding) van ons voedsel dat eveneens voornamelijk bestaat uit koolstof (koolhydraten). Die verbranding in ons lichaam is mogelijk door de inademing van lucht waarin zich de zuurstof bevindt. Datgene wat we vervolgens uitademen bevat naast water (H2O) ook het verbrandingsgas CO2. Kooldioxide wordt ook wel koolzuur genoemd, is ongevaarlijk, en wordt o.a. toegevoegd aan frisdranken vanwege het sprankelende effect.

Maar als er aan een brandende kachel, geiser of CV-ketel onvoldoende zuurstof voor de verbranding wordt toegevoerd, zal het atoom koolstof (C) zich niet met twee atomen zuurstof (O) verbinden doch met slechts een atoom, waardoor het zeer giftige molecuul CO ontstaat, dat we koolmonoxide c.q. koolstofmonoxide noemen, een volkomen reukloos en onzichtbaar gas.

Lees ook:   Why new diseases keep appearing in China

Vroeger haalden de toenmalige kachels en gasgeisers de voor de verbranding noodzakelijke zuurstof uit de omgevingslucht in woonkamer, zolder en keuken. Als er dan tijdens vorst volop gestookt werd, en anderzijds niet voldoende geventileerd werd, bijvoorbeeld doordat alle ramen en deuren potdicht gehouden werden, ontstond er onvolledige verbranding in de kolenkachel en daardoor het giftige koolmonoxide. Als er dan bovendien onvoldoende trek in de schoorsteen was, kon dat gas in de woonruimte terecht komen, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.
Moderne CV-ketels

Maar ook de vroegere gasgestookte CV-ketels haalden de verbrandingslucht uit het huis ook al was het de zolder. Een moderne CV-ketel haalt de benodigde zuurstof rechtstreeks uit de buitenlucht, aangezien die lucht wordt aangezogen door een ventilator in de ketel. Die zelfde ventilator blaast de verbrandingsgassen ook weer naar buiten door de alom zichtbare dubbelwandige dakdoorvoerenen of geveldoorvoeren, die we in de winter overal hun waterdampen zien uitblazen en waarin zich dus ook het onzichtbare, ongevaarlijke kooldioxide bevindt. Mocht er door een defect aan de ketel of door slecht onderhoud toch koolmonoxide geproduceerd worden, dan komt dit gelukkig ook meestal in de buitenlucht terecht i.p.v. in de woning.
Gevolgen van koolmonoxide vergiftiging

Zoals gezegd kunnen de gevolgen dramatisch zijn indien de koolmonoxide in de woning terecht komt, vooral omdat het gas reukloos, smaakloos en onzichtbaar is, en dus een ware sluipmoordenaar kan zijn. Onder andere kunnen geisers, sfeerkachels en open haarden zonder goede schoorsteen gevaarlijk zijn, vooral indien er onvoldoende geventileerd wordt. En dat geldt ook voor slecht onderhouden cv-ketels.

Lees ook:   De schaduw van de thalidomide-tragedie

Koolmonoxide komt bij inademing in ons bloed terecht waar het in de rode bloedcellen de zuurstof verdringt. De eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn slaperigheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, moeite met zicht. In tweede instantie bij langduriger blootstelling treden misselijkheid en bewusteloosheid op, en uiteindelijk treedt de dood in. Het zal duidelijk zijn dat vooral in het verleden menigeen in de slaap is overvallen, en nooit meer is wakker geworden.

https://www.vitaminesd.nl/voorkom-dodelijke-koolmonoxidevergiftiging-in-uw-huis/

Gerelateerde artikelen

Back to top button