26 februari 2021

 

Kokos is gezond en erg lekker!

Kokosnoot kaars van soja was

Kokosolie is een gezond vet. Je lijf kan kokosolie niet opslaan als vet. Het zet je lijf aan tot onmiddellijke verbranding. Kokosolie helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren omdat het de opname van suikers in je voeding vertraagt, waardoor je je langer verzadigd voelt. Het is een van de meest geconcentreerde bronnen van energie: uit 1 gram vet haal je tweemaal zoveel energie als uit een gram opgeslagen eiwitten of suikers. Kokosolie bestaat voor 90% uit middenketen vetzuren (moedermelk bestaat voor 30% uit het middenketen vetzuren). Dit biedt weerstand tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Kokos helpt zo bij het doden van slechte schimmels in je darmen (oa candida) en de opbouw van een gezonde darmflora. Verder ondersteunt het de aanmaak van je hormonen en ondersteunt het een goede hormonen balans, een gezonde huid en schildklier, en bevordert het de opname van omega 3 & 6, calcium en magnesium met 50%.

Wat wij ervan vinden: Eigenlijk zou de naam kokosboter beter van toepassing zijn: kokos olie is smeerbaar, wit van kleur en wordt pas bij 25 graden vloeibaar. En het smaakt naar kokos (natuurlijk). Jeroen vind kokos olie `zo van het lepeltje` super lekker. Rika gooit het vaak met wat rijstmelk & fruit in de blender en maakt zo de basis voor lekkere smoothies. We hebben verschillende merken geprobeerd en die van Aman Prana vinden we de lekkerste. Koop nooit kokosolie in een plastic pot. Het plastic reageert met de olie en zorgt dat er xeno-oestrogenen in de kokos terecht komen. Niet zo gezond dus…! Nefast voor je homonen balans zelfs. Omdat kokosolie supergezond is om in te bakken zijn er ook ontgeurde versies op de markt, maar deze zijn dan weer bewerkt en wij zijn voorstander van raw & onbewerkt… Als je gaat bakken en je houdt niet van een kokossmaakje bak dan je groentes en vlees in verzadigde vetten als roomboter of ghee. (Roomboter mag dus wel! Yihaa!). Verhit olijfolie NOOIT boven 170 graden. (Als je ziet dat het gaat rimpelen is het aan het oxideren, en verandert het van gezond voor je in ZEER ongezond.) O, en gebruik altijd koudgeperste olijfolie (andere versies zijn verhit) in een glazen fles (jawel, wederom het xeno-oestrogenen verhaal). Andere olien zoals zonnebloemolie en sojaolie of maisolie? Afblijven. Die worden omgezet naar linolzuur in je lichaam en gaan stapelen. Linolzuur is zeer onstekingsbevorderend.

Hoeveel neem je?Je kan een eetlepel (of meer) kokos in de blender bij je smoothie gooien, zo bevorder je de opname van je eventueel toegevoegde smoothie ingrediënten: omega 3 & 6 uit hennepzaden; vitamines A, D & K uit je 4 greens, bijenpollen & fruit/groentes en magnesium uit de rauwe cacao. Volgens Dr. Mary Enig zou een volwassen mens om therapeutische doeleinden dagelijks 24 gram laurinezuur moeten consumeren. Dit komt neer op 3,5 eetlepels kokosolie per dag.

Drie eetlepels per dag, telkens één bij of voor de maaltijd, doden slechte darm schimmels zoals candida. Hierdoor kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree krijgen (de reactie van Herxheimer): door het snel doden van micro-organismen komen toxische stoffen vrij uit de schimmels.

https://www.yogafood.nl/c-1586179/kokosolie/

Kokos – Kokosnoten
kokosKokos is super gezond. De kokosnoot is een vrucht die je mag rekenen tot supervoedsel vanwege de positieve aspecten. Ondanks dat het een tropische steenvrucht is kun je het gemakkelijk verkrijgen en zit het in veel producten verwerkt. Je kunt tegenwoordig zelfs al vers kokoswater vinden in de supermarkt.
De gezondheidsvoordelen van kokos
Kokos is vezelrijk, ontstekingsremmend, het bevat veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het is ook gemakkelijk opneembaar in je lichaam en verteerd dus snel.
In kokos zit een behoorlijke hoeveelheid laurinezuur. Het helpt om je afweersysteem in balans te houden. Laurinezuur zit bijvoorbeeld ook in moedermelk.
De anti-oxidanten in kokos kunnen helpen om vrije radicalen in je lichaam tegen te gaan. Met het eten van kokos kun je dus misschien minder snel een vervelende ziekte zoals kanker of hart- en vaatziekte oplopen.
Kokosvlees en kokosolie kunnen een gunstige werking hebben op je darmen. De ontstekingsremmende werking van kokos kan helpen bij tijdelijke ziektes zoals voedselvergiftiging, bacteriën, virussen en wormen.
Voedsel wordt beter opgenomen in je darmen als je ook kokosolie gebruikt, zelfs als je darmen ziek zijn. De vezels van kokos hebben sowieso een gunstige werking op je darmstelsel. Het kan mogelijk helpen bij darmkrampen, diarree, en gasvorming.
Kokos kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De kokosolie zorgt namelijk voor een betere insulinewerking.
Je wordt niet dik van kokos ondanks het vet wat er in zit. Dit komt door de samenstelling van de vetzuurketens in de kokos. Dit zijn middellange ketens van vetzuren die gemakkelijk in je lichaam worden opgenomen en worden omgezet in energie. Ze worden niet opgeslagen als vet maar meteen gebruikt.
Je schildklier wordt gestimuleerd door het nuttigen van kokosproducten. De verbranding gaat sneller en je lichaamstemperatuur kan ook iets stijgen. (Misschien helpt het wel goed bij mensen die het vaak koud hebben ;-)) Een dagelijkse inname van kleine eetlepel kokosolie is voldoende voor de positieve uitwerking in je lichaam.
Verschil kokosolie en kokosvet
Er is geen verschil tussen kokosolie en kokosvet. Kokosolie verkrijg je door kokosvet te verwarmen. Onder de 25 graden Celsius zal de kokosolie weer stollen tot een vette witte substantie die we kokosvet noemen.
Vroeger was de benaming eigenlijk gewoon kokosvet maar omdat vet ongezond klinkt hebben ze er de naam kokosboter of gestolde kokosolie van gemaakt.
Kokosolie
Met kokosolie kun je prima bakken of braden. Zelfs in je frituurpan kan het heel goed werken als je de temperatuur maar niet hoger doet dan 175 graden Celsius. Anders gaat het walmen omdat de grens ligt bij 177 graden. Je frituurvet gaat ook veel langer mee als je een lagere temperatuur aanhoudt en dat geldt voor kokosolie helemaal volgens de gebruikers.
Probeer zo mogelijk extra vierge kokosolie te verkrijgen omdat hier alle gezonde stoffen nog in zitten. Als de kokosolie ontgeurd en ontkleurd is kunnen belangrijke stofjes zijn verwijdert.
De middellange vetzuurketens waar kokosolie uit bestaat worden snel in je lichaam gebruikt en eigenlijk niet opgeslagen als vet. Het smeltpunt van extra vierge kokosolie ligt ook al op 25 graden Celsius.
Omdat kokosolie niet kan worden omgezet naar hormonen heb je wel andere vetten nodig. Vervang dus niet alle vetten door de gezonde vetten van kokos. Kokosolie kan een gunstige invloed hebben op je slechte cholesterol.
Kokosolie voor de huid
Kokosolie is ook goed voor de huid. Het werkt enigszins ontstekingsremmend. Kokosolie trekt snel in de huid en heeft een verzachtende werking. De geur laat mensen meestal wegdromen naar tropische stranden.
Kokosboter of vet kun je ook gewoon op je huid smeren en je zult merken dat het door je lichaamstemperatuur al snel smelt.
Kokosolie voor de huid kan ook worden gebruikt als massage olie. Omdat het snel intrekt wordt je huid lekker soepel en glad.
Aangezien kokosolie helpt bij het doden van bacteriën kun je het prima gebruiken als deodorant om lichaamsgeuren te verwijderen.
Het vettige laagje wat kokosolie achterlaat op je huid blijft maar kort zitten omdat het snel intrekt. Het is goed voor je hele lichaam dus ook voor je lippen, handen en voeten, gezicht en je haar.
Kokosolie is niet PH-neutraal maar juist licht zuur. Dit helpt om de bacteriën te doden bij bijvoorbeeld schimmelinfecties,
Kokoswater
Kokoswater is een goede dorstlesser. Je kan veel beter een glas kokoswater nemen na het sporten dan een sportdrankje. Kokoswater en sportdrankjes behoren allebei tot de isotone dranken. Isotoon wil zeggen dat het aantal oplosbare deeltjes gelijk ligt aan dat van het menselijk lichaam. Je neemt dus heel snel dit vocht op in je lichaam.
Alleen is kokoswater gezonder. Dat heeft te maken met het suikergehalte dat bij sportdrankjes juist is aangevuld met niet natuurlijke suikers en eventueel chemische kleur- en smaakstoffen. Let wel op dat je kokoswater niet de vervanger van gewoon water laat zijn. Je kunt het er gewoon bij nemen als dorstlesser.
Kokosbrood
Het lijkt wel weer helemaal in te zijn om kokosbrood te eten. Kokosbrood wordt veel gebruikt als beleg op je boterham. Maar pas met kokosbrood. Ondanks dat er kokos in gebruikt wordt is het toch niet zo gezond als dat het lijkt.
Voor de binding wordt er tarwezetmeel en gelatine gebruikt en voor de smaak worden er suikers aan toegevoegd. De kleurstoffen die er soms inzitten zijn meestal van natuurlijke aard. Per 100 gram heeft het dan ook een caloriegehalte van 413. (Jungle Kokosbrood)
Toepassingen voor kokosolie
Je kunt de kokosolie dus prima gebruiken om in te bakken of te braden. Maar wist je dat je het ook kunt gebruiken in je soep, jus, saus of in de smoothie!
Bij alle warme maaltijden die je bijvoorbeeld gegrild hebt kun je een eetlepel kokosolie laten smelten om het drogere van je product af te halen.
Je kunt het kokosvet ook als boter op je boterham of cracker smeren. Het lijkt dan net een beetje of je kokosbrood zit te eten maar dan veel gezonder!
Als lippenbalsem werkt de kokosboter perfect! Je zult misschien merken dat je steeds minder vaak lippenbalsem nodig hebt als je regelmatig kokos in je voeding gebruikt.
Probeer eens je verse groenten te wokken met kokosolie. Misschien in eerste instantie in de wokolie bakken en daarna als smaakversterker een eetlepel kokos toevoegen.
Openmaken van een hele kokosnoot
Een hele kokosnoot is gemakkelijk te openen met de achterkant van een mes. Sla met de achterkant van een mes al draaiend met kokosnoot het dakje van de noot. Je hoort hem kraken terwijl je stevig met het mes tikt op de schaal. Als je geen knoeiboel wilt kun je eerst een gaatje prikken in de schaal met een scherpe punt om het kokoswater er uit te laten lopen. Dit smaakt al heel verfrissend, dus niet weggooien dat kostelijke vocht.
Het vezelige kapje kun je er met een mes zo vanaf krijgen door tussen de schaal en de bruine binnenschil te wrikken. Die bruine binnenschil kun je gewoon opeten samen met de vlezige witte kokos.
– See more at: https://www.gezondetips.nl/kokos#sthash.KYayiIw9.dpuf

Lees ook:   Alzheimer dodelijker dan gedacht

https://www.gezondetips.nl/kokos

Gerelateerde berichten