...
Gezondheid & Uiterlijk

Kan je ziek worden van… je wasmachine en koelkast?

Kan je ziek worden van… je wasmachine en koelkast?

Het is al langer gekend dat ‘schoongemaakte’ oppervlakken verbazingwekkend veel bacteriën kunnen bevatten. Doordat de spons waarmee je alles schoonveegt een broeihaard is bijvoorbeeld. Maar dat ook de wasmachine en koelkast je ziek kunnen maken is minder gekend. De grote schuldige voor de wasmachine is wassen op te lage temperatuur, voor de koelkast is dat simpelweg te weinig schoonmaken waardoor de bacteriën zich lustig kunnen vermenigvuldigen.
Dat leidt tot hallucinante cijfers. De vuilste plaats in de koelkast is de groentenbak. Bij een test in 30 huishoudkoelkasten, bleek die plek gemiddeld 7.850 bacteriën te bevatten per vierkante centimeter. Ter vergelijking: een schone eetomgeving heeft tussen de nul en 10 bacteriënkolonies per vierkante centimeter.

Maar het kon nog erger: sommige staaltjes bevatten een waanzinnige 129.000 bacteriën per vierkante centimeter. In de bacteriënkolonies werden potentiële ziektemakers als E.coli, salmonella en listeria gevonden.

Bacteriën zijn dol op warmte en zullen zich bij goed weer gemakkelijk vermenigvuldigen. Doel van een koelkast is voedsel fris te houden, en (de groei van) bacteriën en schimmels tegen te houden. Waarom is de koelkast zelf dan toch een broeihaard voor bacteriën?

“Een koelkast kan alleen bacteriën tegenhouden als ze regelmatig en grondig schoongemaakt wordt. Eens bacteriën een toegang vinden tot de koelkast, dan zullen ze zich vermenigvuldigen, ook al gaat het trager”, legt de Brit Paul McDonnell van Microban Europe uit. Hoe vaak en hoe een koelkast best wordt schoongemaakt, werd er niet bijgezegd.

Propere was… of toch niet?
Ook de wasmachine is een gezondheidsgevaar. Je was lijkt proper als hij eruit komt, maar is hij dat ook echt? Niet bepaald: ook hier werden gevaarlijke bacteriën als E.Coli aangetroffen (83 procent van de stalen) en ook het norovirus (dat braken veroorzaakt) en bacteriën die huid- en urineweginfecties of longonstekingen veroorzaken, kunnen worden verspreid.

De meeste mensen hebben voldoende weerstand, maar ouderen of zwakkeren kunnen wel sneller ziek worden hierdoor.

Lees ook:   Bloeddruk waarden per leeftijd

Te lage wastemperaturen
De schuldige hier zijn te lage wastemperaturen, zo zegt een rapport door het International Scientific Forum on Home Hygiene gepubliceerd in april 2011. 89 procent wast op 40 graden of minder, al wordt er niet bijgezegd of dit voor alle wasbeurten zo is. Zo is wassen op 15 graden niet voldoende is om de bacteriën te doden.

40 of 60 graden
Vanaf 40 graden lukt dit meestal wel, vooral als het wasmiddel ook bleekmiddel bevat. Uitzondering is huisstofmijt: wassen op 30 of 40 graden doodt maar zes procent van de huisstofmijten in bijvoorbeeld lakens, wassen op 60 graden doodt zowat 100 procent. Ook bij ziekte in huis, wordt er best gewassen op 60 graden.

Wie werkt met voeding, wast best de uniformen apart en zeker niet in combinatie met vuil ondergoed. Ondergoed, linnen, handdoeken, washandjes en keukendoeken worden liefst apart en minimaal op 60 graden gewassen om urine- en resten uitwerpselen volledig te verwijderen en opgestapelde bacteriën te doden.

Soort wasmiddel
Ook het soort wasmiddel dat je kiest heeft impact. Niet-biologische wasmiddelen bevatten meestal bleekmiddel, biologische bevatten enzymes die proteïnes en vuil op kledij verteren en wegwassen. Deze zijn zeer effectief op lage temperaturen en minder schadelijk voor de kledij. Vloeibaar wasmiddel bevat dan weer geen bleekmiddel, poeder meestal wel. De ecologische wasballen zijn vooral geschikt voor alledaagse, licht vervuilde kledij.

Als er toch op lage temperatuur moet worden gewassen, bijvoorbeeld voor kinderkleren, rokken of broeken, kan er desinfecterend middel aan het waspoeder worden toegevoegd. Hou kinderkledij altijd gescheiden van ‘risico-items’, zoals vuil ondergoed, keukenhanddoeken en afwasvodden, zeker als er gewassen wordt op lage temperaturen.

Tot slot moet ook de wasmachine zelf regelmatig aan een schoonmaakbeurt worden onderworpen door een hete, lege wasbeurt (90 of 95 graden) te laten draaien om zo de bacteriën te doden. Afhankelijk van je wasmachinegebruik moet dit één keer per week tot één keer per maand. (edp)

https://www.goedgevoel.be/

Gerelateerde artikelen

Back to top button