web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

B-vitamines vertragen dementie’

B-vitamines vertragen dementie’

Patiënten die klachten hebben met hun geheugen of een andere cognitieve functie zijn gebaat bij een hoge dosis B-vitamines. Dit gaat de afbraak van grijze stof in de hersenen tegen.

Onderzoekers van de University of Oxford komen tot deze conclusie. Het gaat om patiënten met Mild Cognitive Impairment (MCI). Deze mensen hebben al wel problemen met cognitie en geheugen, maar er is nog geen sprake van dementie.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Grijze stof

Wetenschapper David Smith keek samen met zijn collega’s of B-vitamines de kans op de ziekte van Alzheimer kunnen verkleinen. Daarvoor bestudeerden zij 156 70-plusses met MCI. De deelnemers kregen een placebo of een vitamine B-cocktail. Gedurende de twee jaar van het onderzoek verloren alle deelnemers grijze stof in de temporaal-, pariëtaal en achterhoofdkwab en de voorste en achterste gordelwinding.

De B-vitaminegroep had echter beduidend minder atrofie in de hersengebieden die worden aangedaan bij patiënten met Alzheimer. De placebogroep had een verlies van 3,7 procent in vergelijking met 0,5 procent bij de patiënten die vitamines slikten.

De onderzoekers vonden ook een verband tussen verlies aan grijze stof en verslechterde scores bij cognitietesten.

Lees ook:   Wat vrouwen onzeker maakt: Onzinnige kledingmaten
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken