web analytics

Wanneer het dragen van een masker regeert tijdens de Spaanse griep in 191

(Herhaling?)

De meeste mensen gehoorzaamden, maar sommigen verzetten zich (of prikten gaten in hun maskers om te roken).

4c6fd4800f9c289737af4fadc5db19bd AnGel-WinGs.nl

De grieppandemie van 1918 en 1919 was de meest dodelijke griepuitbraak in de geschiedenis, waarbij wereldwijd wel 50 miljoen mensen om het leven kwamen. In de Verenigde Staten, waar het uiteindelijk ongeveer 675.000 mensen heeft gedood, hebben lokale overheden initiatieven genomen om te proberen de verspreiding ervan te stoppen. Deze varieerden per regio, en omvatten het sluiten van scholen en openbare uitgaansgelegenheden, het afdwingen van verordeningen die niet spuwen, het aanmoedigen van mensen om zakdoeken of wegwerptissues te gebruiken en het verplichten van mensen om in het openbaar maskers te dragen.

Verordeningen voor het dragen van maskers doken voornamelijk op in de westelijke staten, en het lijkt erop dat de meeste mensen zich eraan hielden. De natie vocht nog steeds in de Eerste Wereldoorlog en ambtenaren bedachten anti-griepmaatregelen als een manier om de troepen te beschermen tegen de dodelijke uitbraak.

BEKIJK: De Spaanse griep was dodelijker dan WOI

De eerste geregistreerde infectie vond plaats in een privé-leger van het Amerikaanse leger dat op 4 maart 1918 in Fort Riley, Kansas was gestationeerd. Hoewel de Verenigde Staten en de andere oorlogvoerende naties aanvankelijk het nieuws over de griep onderdrukten (neutraal Spanje meldde het vrijelijk, vandaar de verkeerde benaming ‘Spaans griep ”), was er een gevoel dat het opvolgen van deze nieuwe gezondheidsvoorzorgsmaatregelen patriottisch was.

Zoals een Rode Kruis-PSA het uitdrukte: “de man, de vrouw of het kind die nu geen masker zal dragen, is een gevaarlijke slapper.” Dit gevoel van plicht in oorlogstijd – en de angst om als een “slapper” gezien te worden – kan degenen hebben gemotiveerd die gehoor gaven aan de bevelen van een masker in steden als San Francisco, Seattle, Denver en Phoenix.

Maar hoewel de naleving hoog was, klaagden sommigen dat de maskers ongemakkelijk, ondoelmatig of slecht voor de zaken waren. Ambtenaren werden in het openbaar betrapt zonder maskers. En nadat de oorlog voorbij was, en het gevoel niet langer bestond dat mensen maskers moesten dragen om de troepen te beschermen, vormden sommige andersdenkenden zelfs een “Anti-Mask League” in San Francisco.

2c1ff58bcf2b2fc4fb53d3b42c37ee08 AnGel-WinGs.nl

Maskers waren gemaakt van gaas of zelfs meer poreus materiaal

4163352073a96878d555e9051e51cb85 AnGel-WinGs.nl

In 1918 waren geavanceerde maskers zoals de N95’s die gezondheidswerkers tegenwoordig gebruiken nog ver weg. Chirurgische maskers waren gemaakt van gaas, en de griepmaskers van veel mensen waren ook gemaakt van gaas. Veel van deze werden gemaakt en verspreid door vrijwilligers van het Rode Kruis, en in de kranten stonden instructies voor degenen die misschien een masker voor zichzelf wilden maken of een deel aan de troepen wilden schenken. Toch gebruikte niet iedereen het standaard chirurgische ontwerp of materiaal.

“Om mensen te verleiden om ze te laten dragen, [steden] waren behoorlijk laks in termen van wat mensen konden dragen”, zegt J. Alex Navarro, assistent-directeur van het Centrum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde aan de Universiteit van Michigan en een van de hoofdredacteur van The American Influenza Epidemic of 1918-1919: A Digital Encyclopedia .

In oktober 1918 droeg de Seattle Daily Times de kop “Influenza Veils Set New Fashion: Seattle Women Wearing Fine Mesh With Chiffon Border to Ward Malady.” Deze ‘modieuze’ maskers en andere gemaakt van twijfelachtig materiaal hielpen waarschijnlijk niet veel. Toch was er ook discussie binnen de medische en wetenschappelijke gemeenschap over de vraag of meerlagige gaasmaskers ook effectief waren.

Bijvoorbeeld, Detroit gezondheidscommissaris JW Inches zei dat gaasmaskers te poreus waren om de verspreiding van de griep onder het publiek te voorkomen. Maskers zijn ook het meest effectief als ze op de juiste manier worden gedragen, wat niet altijd is gebeurd. In Phoenix, waar de meeste mensen blijkbaar voldeden aan de maskerbevel van de stad, prikten sommigen toch gaten in hun maskers om te roken – wat hun doeltreffendheid sterk verminderde.

859a7b42f7123caff3ef29e0c5c9a61a AnGel-WinGs.nl

‘Mask Slackers’ geconfronteerd met handhaving, straf
Toch suggereren rapporten voor het kleine percentage mensen dat volledig zonder masker ging dat hun probleem minder te maken had met de wetenschap erachter, en meer met persoonlijk comfort.

“Je leest routinematig over mensen die ze niet willen dragen omdat ze warm en benauwd zijn”, zegt Nancy Bristow , voorzitter van de afdeling geschiedenis aan de Universiteit van Puget Sound en auteur van American Pandemic: The Lost Worlds of the 1918 Influenza Epidemic . “Sommige mensen maken bezwaar tegen hen omdat ze zeggen dat ze angst creëren bij het publiek en dat we mensen kalm willen houden; waarvan ik denk dat het echt een excuus is om ze te bekritiseren omdat iemand ze niet wil dragen. ”

a02142db68884155882b58ade4a9f64e AnGel-WinGs.nl

Sommige bedrijven waren bang dat klanten minder zouden winkelen als ze een masker moesten dragen als ze naar buiten gingen, en sommige mensen beweerden dat maskerverordeningen een inbreuk op de burgerlijke vrijheden waren. Maar “belangrijker in termen van kritiek”, zegt Bristow, “is dit idee dat we vandaag ook hebben gehoord dat het mensen een vals gevoel van veiligheid geeft.” Zoals ze opmerkt, is het dragen van een masker minder effectief als mensen ook andere gezondheidsrichtlijnen niet volgen (en vooral als sommigen gaten in hun masker steken om te roken).

Steden die in de herfst van 1918 maskerende verordeningen hebben aangenomen, hadden moeite om ze af te dwingen onder het kleine deel van de mensen dat in opstand kwam. Veel voorkomende straffen waren boetes, gevangenisstraffen en het laten drukken van uw naam in de krant. Bij een gruwelijk incident in San Francisco schoot een speciale officier van de gezondheidsraad een man neer die weigerde een masker te dragen en ook twee omstanders.

Dit was heel anders dan de behandeling die de leiders van San Francisco kregen toen ze niet gehoorzaamden. Bij een bokswedstrijd maakte een politiefotograaf foto’s van verschillende toezichthouders, een congreslid, een justitie, een schout bij de marine, de gezondheidsofficier van de stad en zelfs de burgemeester, allemaal zonder maskers. De gezondheidsfunctionaris betaalde een boete van $ 5 en de burgemeester betaalde later een boete van $ 50, maar in tegenstelling tot andere ” maskerslappers” kregen ze geen gevangenisstraf (om nog maar te zwijgen van het feit dat niemand op hen schoot).

Het dragen van een masker neemt af na de oorlog

7faed56c643a478b5db4906dee9c3468 AnGel-WinGs.nl

De eerste maskeeropdracht van San Francisco begon in oktober en eindigde in november na de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. In januari, toen de griepgevallen in San Francisco opnieuw begonnen te stijgen, voerde de stad een tweede maskerbestelling in. Dit keer was het verzet veel intenser. Een groep andersdenkenden, waaronder een paar artsen en een lid van de Raad van Toezicht, vormden de “Anti-Mask League”, die een openbare bijeenkomst hield met meer dan 2000 aanwezigen.

Navarro speculeert dat het verzet tegen San Francisco’s tweede maskerbevel misschien heviger was omdat het land niet langer in oorlog was en sommige inwoners niet hetzelfde gevoel van patriottische plicht hadden als voorheen. De stad was in ieder geval een uitbijter. Het lijkt er niet op dat er vergelijkbare competities of protesten waren in andere steden.

Nancy Tomes , een vooraanstaand hoogleraar geschiedenis aan de Stony Brook University die heeft geschreven over volksgezondheidsmaatregelen tijdens de grieppandemie van 1918-1919, zegt dat hoewel er in 1918 en 1919 verzet was tegen het dragen van een masker, het niet wijdverspreid was.

35b58f5a450339bedb7246ec8014676f AnGel-WinGs.nl

En, in tegenstelling tot zakdoeken en papieren zakdoekjes, waarvan Tomes zegt dat ze vaker begonnen te gebruiken vanwege de pandemie, sloeg het dragen van maskers niet aan in de Verenigde Staten nadat de verordeningen waren geëindigd. Het is nog steeds moeilijk te zeggen hoe effectief het dragen van een masker op zich was in 1918 en 1919. Wat duidelijk is, is dat gemeenschappen die strengere gezondheidsmaatregelen implementeerden het over het algemeen beter deden dan degenen die dat niet deden.

“Vandaag kunnen we terugkijken en zien dat ze de curve afvlakken en dat de gemeenschappen die veel strengere regels handhaafden en voor een langere periode en eerder begonnen, lagere sterftecijfers hadden”, zegt Bristow. “Maar ze hadden die gegevens nog niet in tabelvorm, dus ik denk dat het in de nasleep niet zo duidelijk was dat wat ze hadden gedaan, effectief was geweest.”

https://www.history.com/news/1918-spanish-flu-mask-wearing-resistance

2e696cebd817506561e40567b652d4d8 AnGel-WinGs.nl

En de mensen met de meeste paniek, hebben zij misschien een vorig leven meegemaakt tijdens de Spaanse griep?
f70ae5e918bfd0c129bba7b29e526b3e AnGel-WinGs.nl

Waarom de grieppandemie van 1918 nooit echt eindigde
Na miljoenen mensen over de hele wereld te hebben besmet, veranderde de griepstam uit 1918 – en bleef daarna hangen.
DAVE ROOS

Een ondenkbare 50 tot 100 miljoen mensen stierven wereldwijd aan de grieppandemie van 1918-1919, algemeen bekend als de “Spaanse griep”. Het was de dodelijkste wereldwijde pandemie sinds de Zwarte Dood en zeldzaam onder griepvirussen voor het neerslaan van jonge en gezonde mensen, vaak binnen enkele dagen na het vertonen van de eerste symptomen. In de Verenigde Staten verlaagde de grieppandemie van 1918 de gemiddelde levensverwachting met 12 jaar.

Wat nog opmerkelijker is aan de griep van 1918, zeggen deskundigen op het gebied van infectieziekten, is dat het nooit echt is verdwenen. Na het infecteren van naar schatting 500 miljoen mensen wereldwijd in 1918 en 1919 (een derde van de wereldbevolking), verdween de H1N1-stam die de Spaanse griep veroorzaakte naar de achtergrond en bleef hangen als de reguliere seizoensgriep.

 

314effd25ba622c5ca4773fc21fd67be AnGel-WinGs.nl

Maar af en toe creëerden directe afstammelingen van de griep van 1918 in combinatie met vogelgriep of varkensgriep krachtige nieuwe pandemische stammen, wat precies is wat er gebeurde in 1957, 1968 en 2009. Die latere griepuitbraken, allemaal gedeeltelijk veroorzaakt door het virus uit 1918 , eiste miljoenen extra levens en verdiende de griep van 1918 de verfoeilijke titel van “ de moeder van alle pandemieën”. ​

LUISTER: GESCHIEDENIS Deze week: de dodelijkste pandemie in de moderne geschiedenis

Dodelijk virus toegeslagen in drie golven
BEKIJK: De griep van 1918 was dodelijker dan WOI

Jeffrey Taubenberger maakte deel uit van het baanbrekende wetenschappelijke team dat eind jaren negentig voor het eerst het genoom van het griepvirus uit 1918 isoleerde en de sequentie ervan bepaald. Het moeizame proces omvatte het extraheren van viraal RNA uit autopsie van longmonsters van Amerikaanse soldaten die stierven aan de griep van 1918, plus een zieke long die bijna 100 jaar in de permafrost in Alaska bewaard is gebleven.

a1c31e7a78170bbe4f80040b2790d95c AnGel-WinGs.nl

Nu hoofd van de afdeling Virale Pathogenese en Evolutie van de National Institutes of Health (NIH), legt Taubenberger uit dat genetische analyses van de griep van 1918 aangeven dat het begon als een vogelgriep en een volledig nieuwe virale stam vertegenwoordigde toen het de sprong naar de mens maakte. kort voor 1918. Laboratoriumtests van het gereconstrueerde virus uit 1918 tonen aan dat de nieuwe gecodeerde eiwitten van het virus het in zijn oorspronkelijke vorm 100 keer dodelijker maakten bij muizen dan de huidige seizoensgriep.

De pandemie van 1918 sloeg toe in drie verschillende golven gedurende een periode van 12 maanden. Het verscheen voor het eerst in de lente van 1918 in Noord-Amerika en Europa, grotendeels in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, en kwam vervolgens in zijn dodelijkste vorm weer tevoorschijn in de herfst van 1918, waarbij van september tot november wereldwijd tientallen miljoenen mensen omkwamen. De laatste golf ging in de late winter en lente van 1919 over Australië, de Verenigde Staten en Europa.

Maar ging de griep van 1918 gewoon “weg” na die derde golf? Absoluut niet, zegt Taubenberger.

LEES MEER: Waarom de tweede golf van de ‘Spaanse griep’ van 1918 zo dodelijk was

Virus muteert in seizoensgriep
Grieppandemie van 1918
Een man krijgt een scheerbeurt van een kapper die een masker draagt ​​tijdens de aanhoudende grieppandemie in Chicago, Illinois, 1918.

Chicago Sun-Times / Chicago Daily News Collection / Chicago History Museum / Getty Images

Omdat de hele wereld aan het virus was blootgesteld en daarom natuurlijke immuniteit tegen het virus had ontwikkeld, begon de stam uit 1918 te muteren en te evolueren in een proces dat ‘antigene drift’ wordt genoemd. Licht gewijzigde versies van de griep uit 1918 kwamen opnieuw boven in de winters van 1919-1920 en 1920-1921, maar ze waren veel minder dodelijk en bijna niet te onderscheiden van de seizoensgriep.

“De griep van 1918 verloor definitief zijn echte virulentie aan het begin van de jaren twintig”, zegt Taubenberger.

Maar wat echt ongelooflijk is, volgens genetische analyses, is dat dezelfde nieuwe griepstam die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1918 de directe voorouder lijkt te zijn van elke seizoensgebonden en pandemische griep die we de afgelopen eeuw hebben gehad.

2a55f83de47f8e32ecbfea23b1387c46 AnGel-WinGs.nl

“Je kunt de genetische sporen van het 1918-virus nog steeds vinden in de seizoensgriep die tegenwoordig circuleert”, zegt Taubenberger. “Elke menselijke infectie met influenza A in de afgelopen 102 jaar is afgeleid van die ene introductie van de griep uit 1918.”

Welkom in het pandemische tijdperk
De grieppandemie van 1918 was tot nu toe verreweg de dodelijkste griepuitbraak van de 20e en 21e eeuw, maar het was niet de enige die als een pandemie werd aangemerkt. Zelfs met de komst van de eerste seizoensgriepvaccins na de Tweede Wereldoorlog , is het griepvirus in staat gebleken tot enkele onverwachte en dodelijke genetische trucs.

902fa992e0a440f192e1d8ec2230411b AnGel-WinGs.nl

In een normaal griepseizoen kunnen vaccinwetenschappers de meest actieve virale stammen volgen en een vaccin produceren dat van jaar tot jaar beschermt tegen veranderingen in het menselijke griepvirus. Maar af en toe komen virale genen uit het dierenrijk in de mix.

“Als een dier tegelijkertijd besmet is met twee verschillende influenzavirussen”, zegt Taubenberger, “misschien een virus van een vogel en een ander van een mens, kunnen die genen zich vermengen en matchen om een ​​gloednieuw virus te creëren dat nooit eerder heeft bestaan. ”

Dat is wat er gebeurde in 1957 toen de griep van 1918, een H1N1-virus, genen verwisselde met een andere vogelgriep, waardoor we de H2N2-pandemie kregen, die wereldwijd een miljoen levens eiste. Het gebeurde opnieuw in 1968 met de creatie van de zogenaamde “Hong Kong Flu”, een H3N2-virus dat nog eens miljoen mensen doodde.

De zogenaamde “varkensgriep” -pandemie van 2009 heeft een nog dieper achtergrondverhaal. Toen mensen besmet raakten met de pandemische griep van 1918, die oorspronkelijk een vogelgriep was, gaven we het ook door aan varkens.

“Een tak van de griep van 1918 paste zich permanent aan varkens aan en werd varkensgriep die na 1918 elk jaar bij varkens in de VS werd gezien en zich over de hele wereld verspreidde”, zegt Taubenberger.

bbd5c9ee745ec5cfb2ff1abf2ce3c536 AnGel-WinGs.nl

In 2009 wisselde een varkensgriep van genen met zowel humane influenza als aviaire influenza om een ​​nieuwe variant van de H1N1-griep te creëren die “meer op 1918 leek dan in lange tijd was waargenomen”, zegt Taubenberger. Ongeveer 300.000 mensen stierven door de grieppandemie van 2009.

Alles bij elkaar genomen, als 50 tot 100 miljoen mensen stierven in de pandemie van 1918 en 1919, en tientallen miljoenen meer stierven in de daaropvolgende eeuw van seizoensgriep en pandemie-uitbraken, dan kunnen al die sterfgevallen worden toegeschreven aan de eenmalige en toevallige opkomst in mensen van het zeer succesvolle en koppige 1918-virus.

“We leven nog steeds in wat ik 102 jaar later het ‘pandemietijdperk van 1918’ zou noemen”, zegt Taubenberger, “en ik weet niet hoe lang het zal duren.”

https://www.history.com/news/1918-flu-pandemic-never-ended

 

De Spaanse grieppandemie en vaccinontwikkeling van 1918-1919

 

Wanneer mensen schrijven over de Spaanse grieppandemie van 1918-1919, beginnen ze meestal met het duizelingwekkende wereldwijde dodental, het enorme aantal mensen dat is geïnfecteerd met het pandemievirus en het onvermogen van de medische wereld om iets te doen om de geïnfecteerden te helpen. En hoewel die factoren de kenmerken waren van de verwoestende episode, waren onderzoekers en gezondheidswerkers in de Verenigde Staten en Europa vol vertrouwen bezig met het bedenken van vaccins en het immuniseren van honderdduizenden mensen in wat neerkwam op een medisch experiment op de grootste schaal. Met welke vaccins kwamen ze op de proppen? Hebben ze iets gedaan om de geïmmuniseerde personen te beschermen en de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen? ​

21493353f81abd9bd962b7a97d70dc28 AnGel-WinGs.nl

Ten eerste de cijfers. In 1918 telde de VS 103,2 miljoen inwoners. Tijdens de drie golven van de Spaanse grieppandemie tussen de lente van 1918 en de lente van 1919 kregen ongeveer 200 van de 1000 mensen griep (ongeveer 20,6 miljoen). Tussen 0,8% (164.800) en 3,1% (638.000) van de geïnfecteerden stierven aan influenza of een secundaire longontsteking.

Er waren op dat moment een paar vaccins beschikbaar om andere ziekten te voorkomen – het pokkenvaccin werd natuurlijk al meer dan 100 jaar gebruikt; Louis Pasteur had een rabiësvaccin ontwikkeld voor profylaxe na blootstelling na een ontmoeting met een hondsdolle dier; er waren vaccins tegen buiktyfus ontwikkeld. Difterie-antitoxine – een medicijn gemaakt van het bloed van eerder besmette dieren – werd al sinds het einde van de 19e eeuw voor behandeling gebruikt; er was een vroege vorm van een difterievaccin gebruikt; en er waren experimentele choleravaccins ontwikkeld. Almroth Wright had in 1911 een pneumokokkenvaccin met hele cellen getest in Zuid-Afrikaanse goudzoekers. Fabrikanten hadden verschillende door hitte gedode bacteriële stamvaccins met twijfelachtig nut ontwikkeld en verkocht.

2df384353eeae6d2cd67b6257342fe2a AnGel-WinGs.nl

In termen van kennis van influenza als infectieziekte, werd er destijds niet veel begrepen. Veel medische professionals dachten dat influenza een specifieke overdraagbare ziekte was die zich seizoensgebonden voordoet, meestal in de winter. Toch waren milde gevallen van influenza zonder specifieke diagnostische instrumenten moeilijk te onderscheiden van andere acute aandoeningen van de luchtwegen. De instrumenten van die tijd waren alleen in staat om bacteriën te detecteren, geen kleinere ziekteverwekkers.

En artsen en wetenschappers hadden moeite om te begrijpen of de jaarlijkse griep waaraan ze gewend waren, verband hield met de incidentele wijdverspreide en zeer epidemische ziekte van jaren waarvan we nu weten dat het pandemische griep was (1848-49 en 1889-90).

c8a7371ddf3858fc885929aac3e45d70 AnGel-WinGs.nl

De Duitse wetenschapper Richard Pfeiffer (1858-1945) beweerde de veroorzaker van griep te hebben geïdentificeerd in een publicatie in 1892 – hij beschreef staafvormige bacillen die aanwezig waren in elk geval van griep dat hij onderzocht. Hij was echter niet in staat de postulaten van Koch te demonstreren door de ziekte bij proefdieren te veroorzaken. Veel professionals accepteerden zijn bevindingen echter en dachten dat de influenza bacil van Pfeiffer, zoals het werd genoemd, verantwoordelijk was voor seizoensgriep.

Maar naarmate de jaren 1910 vorderden en bacteriologische methoden volwassen werden, presenteerden andere onderzoekers resultaten die in strijd waren met de bevindingen van Pfeiffer. Ze vonden zijn organisme bij gezonde individuen en bij mensen die leden aan ziekten die duidelijk geen griep waren. Bovendien zochten ze in griepgevallen naar de bacil van Pfeiffer en vonden die in veel gevallen helemaal niet. Hoewel veel artsen nog steeds geloofden dat Pfeiffer de dader correct had geïdentificeerd, begon een groeiend aantal anderen aan zijn bevindingen te twijfelen.

3bf266b282b9cf8271cf36f29bee1e89 AnGel-WinGs.nl

Die ware gelovigen hadden enige reden om hoopvol te zijn dat een vaccin griep zou kunnen voorkomen, aangezien de ziekte zijn tweede verschijning in de Verenigde Staten begin herfst 1918 begon. Op 2 oktober 1918, William H. Park, MD, hoofd bacterioloog van de New York City Health Department, werkte aan een Pfeiffer’s bacterie-griepvaccin. De New York Times meldde dat Royal S. Copeland, gezondheidscommissaris van New York City, het vaccin beschreef als een grieppreventie en een “toepassing van een oud idee op een nieuwe ziekte”. Park maakte zijn vaccin van door hitte gedode Pfeiffer’s bacillen geïsoleerd van zieke individuen en testte het op vrijwilligers van het personeel van de gezondheidsafdeling ( New York Times , 2 oktober 1918). Er werden drie doses gegeven met een tussenpoos van 48 uur. Op 12 oktober schreef hij in deNew York Medical Journal dat hij werknemers van grote bedrijven en soldaten in legerkampen aan het vaccineren was. Hij hoopte binnen een paar weken bewijs te hebben om de effectiviteit van het vaccin aan te tonen (Park WH, 1918).

b056b4cd6c9c61b8a6f5754b911f7f6e AnGel-WinGs.nl

In november meldde de Newark Evening News dat 39.000 doses Leary-Park-griepvaccin waren bereid en dat de meeste doses werden gebruikt. (Timothy Leary was een professor aan de Tufts University School of Medicine.) Hoewel het te vroeg was om te zeggen of het vaccin effectief was, “… hoeft de gemiddelde persoon niet bang te zijn voor de resultaten van het vaccin. Neurotische en reumatische personen, het lijkt echter gevoelig te zijn voor het vaccin, terwijl kinderen het met minder verstoring innemen dan volwassenen “( Newark Evening News , 1918).

Op 13 december 1918 had Copeland niet zoveel vertrouwen in het vaccin van zijn afdeling. Hij vertelde de Times dat vaccins gemaakt van Pfeiffer’s bacillen geen effect leken te hebben op de preventie van griep. Hij was er veeleer van overtuigd dat een gemengd bacterieel vaccin (streptokokken, pneumokokken, stafylokokken en Pfeiffer-bacillen) ontwikkeld door EC Rosenow van de Mayo Foundation een effectief preventief middel was. En hoewel hij dacht dat de meeste mensen in New York al waren blootgesteld aan Spaanse griep, zei hij dat hij Park een deel van het Rosenow-vaccin zou laten bereiden om mensen in New York de hele winter te immuniseren ( New York Times , 13 december 1918) . Er werden meer dan 500.000 doses Rosenow-vaccin geproduceerd (Eyler, 2009).

d8037bd6fb47de00c7787f7d1fcce73a AnGel-WinGs.nl

Universiteit van Pittsburgh, Tulane University en zelfs privéartsen maakten hun eigen vaccins. Herstellend serum werd ook gebruikt ( Boston Post , 6 januari 1919; Robertson & Koehler, 1918). De Deseret (UT) Evening News merkte op 14 december 1918 op dat gratis vaccin beschikbaar was in gemeenschappen in de staat.

Op basis van mijn overzicht van artikelen in kranten en medische tijdschriften uit die tijd, is het duidelijk dat tijdens de pandemische jaren vele honderdduizenden, zo niet een miljoen of meer doses vaccins zijn geproduceerd. (Een paar jaar geleden schreef ik nog een blogpost over het vaccin van Rosenow en andere vaccins.)

De redactiecommissie van het American Journal of Public Health probeerde de verwachtingen van mensen over de vaccins te temperen. Ze schreven in januari 1919 dat het veroorzakende organisme van de huidige influenza nog onbekend was en dat de geproduceerde vaccins daarom alleen een kans hadden om op het juiste doelwit te worden gericht. Ze merkten op dat vaccins voor secundaire infecties enigszins logisch waren, maar dat al het geproduceerde vaccin als experimenteel moet worden beschouwd. Ze erkenden de ietwat ad-hoc ontwikkeling van vaccins in de huidige crisis en drongen erop aan dat bij alle vaccins controlegroepen worden gebruikt en dat de verschillen tussen de controlegroep en de experimentele groep zo klein mogelijk worden gehouden wat betreft het risico op blootstelling, de blootstellingsduur tijdens de epidemie en enzovoort (Redactiecommissie van hetAmerican Journal of Public Health , 1919).

d2e0888d73502ec750e781a9c69a2cdf AnGel-WinGs.nl

Zeker, geen van de hierboven beschreven vaccins heeft een virale influenza-infectie voorkomen – we weten nu dat influenza wordt veroorzaakt door een virus en geen van de vaccins is ertegen beschermd. Maar beschermden ze allemaal tegen de bacteriële infecties die zich secundair aan griep ontwikkelden? Vaccinoloog Stanley A. Plotkin, MD, denkt van niet. Hij vertelde ons: “De bacteriële vaccins die tegen Spaanse griep werden ontwikkeld, waren waarschijnlijk niet effectief, omdat het destijds niet bekend was dat pneumokokkenbacteriën in vele, vele serotypen voorkomen en dat van de bacteriegroep die ze B. influenzae noemden, er slechts één een belangrijk type is ziekteverwekker. ” Met andere woorden, de vaccinontwikkelaars hadden weinig vermogen om alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriestammen die op dat moment circuleerden te identificeren, isoleren en produceren. Inderdaad

764d5cb4dbea9c1c92fb9131df4a064d AnGel-WinGs.nl

Een artikel uit 2010 beschrijft echter een meta-analyse van bacteriële vaccinonderzoeken van 1918-1919 en suggereert een gunstiger interpretatie. Op basis van de 13 onderzoeken die voldeden aan de inclusiecriteria, concluderen de auteurs dat sommige vaccins het aantal aanvallen van longontsteking na virale influenza-infectie hadden kunnen verminderen. Ze suggereren dat vaccinatie, ondanks het beperkte aantal bacteriestammen in de vaccins, had kunnen leiden tot kruisbescherming tegen meerdere verwante stammen (Chien, 2010).

Pas in de jaren dertig stelden onderzoekers vast dat griep in feite werd veroorzaakt door een virus, niet door een bacterie. De influenza bacil van Pfeiffer zou uiteindelijk Haemophilus influenzae worden genoemd , de naam die de erfenis van zijn langdurige, hoewel onnauwkeurige associatie met influenza zou behouden. En tegenwoordig zijn griepvaccins – evenals H. influenzae type b-vaccins – overal verkrijgbaar om ziekte te voorkomen.

https://www.historyofvaccines.org/content/blog/vaccine-development-spanish-flu

a7464f4637c2a458bdf7e92c7a3850e1 AnGel-WinGs.nl

Lees ook:   Oude dame van 80 uit de trein gezet

Gerelateerde artikelen

Back to top button