...
GeschiedenisBizar & Humor

Buitenaardsen en het hoorspel op de radio die paniek veroorzaakte in 1938

In die tijd zonder televisie luisterde men op de radio naar hoorspellen alleen deze leek wel heel erg echt!

De hele uitzending hier in de video, waar men in 1938 totaal van in paniek raakte! Mensen dachten dat het echt was nml.

Tal van angstige luisteraars geloofden in het hoorspel en dachten dat het einde nabij was. Achteraf bleek de radio-uitzending deel uit te maken van fictiereeks “The War of the Worlds” waarbij wekelijks zulke uitzendingen werden gedraaid.

Op 30 oktober 1938 onderbrak een acteur de radio-uitzending met enkele verontrustende nieuwsberichten. Hij sprak met een dringende toon over “drie explosies” en “lichtflitsen” die afkomstig zouden zijn van marsmannetjes en hun ruimtevaartuig. De acteur voerde ook enkele getuigen op –althans dat leek zo want in feite waren het ook gewoon acteurs- die het drama dat zich afspeelde, omschreven. Daarbij werden termen zoals “vliegende voorwerpen” en “vreemde wezens” in de mond genomen. Een hittestraal zou daarbij al tientallen mensen gedood hebben. Paniek.

Hoewel het programma doorspekt was met theatrale elementen, geloofden veel mensen dat het allemaal echt was. Krantenkoppen verschenen daags nadien en kopten: “Duizenden luisteraars renden weg van hun huizen in New Jersey en New York, velen met handdoeken over het gezicht als bescherming tegen de giftige gassen”. Latere studies suggereren evenwel dat de paniek veel minder groot was dan de nieuwsberichten destijds deden vermoeden.

Minst waarschijnlijke scenario

Ruimtewetenschappers geloofden toen overigens ook al niet in een mogelijke invasie van marsmannetjes. Ze waren zich er van bewust dat de planeet niet in staat is om een beschaving van intelligente buitenaardse wezens te herbergen. “Tegen het einde van de jaren ’30 wisten we dat er weinig zuurstof was. Bovendien vonden we geen vloeibaar water”, aldus Seth Shostak, senior astronoom aan het SETI-instituut (search for extraterrestrial intelligence).

Lees ook:   Familiedrama België: vader elektrocuteert kinderen

Sterker nog, de gewelddadige aflevering die Welles beschrijft en liet opvoeren tijdens de radio-uitzending, is verreweg het minst waarschijnlijke scenario voor een eerste ontmoeting tussen buitenaards leven en de mens. De wezentjes zouden immers niet alleen bestaan, maar ook op de hoogte zijn van de mens én in het bezit van technisch geavanceerde wapens.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button