...

01 december 2021

 

Wat aten Peter I en zijn onderdanen?

Peter I is een van de beroemdste Russische keizers, die door ons het meest werd herinnerd voor zijn “het openen van een venster naar Europa”, vele oorlogen en verschillende hervormingen. “Drink koffie, scheer baarden, rook tabak!”, – de keizer beval, volgens geruchten, zijn onderdanen. Zoals u echter weet, wordt “de verfijning van de grote gecompenseerd door de grofheid van de keuken.” Geldt dit voor Peter – wat at hij en hoe behandelde hij zijn onderdanen?

Wat aten Peter I en zijn onderdanen?

Russische keuken van Peter de Grote

Veel proefpersonen vreesden dat Peter’s passie voor buitenlandse innovaties zich zou verspreiden naar de keuken. Voor een deel waren hun angsten gerechtvaardigd – de koning bijvoorbeeld had de gewoonte om soepen en broodjes uit Europa te eten. Hij behield echter zijn liefde voor de traditionele Russische keuken.

Peter’s uitstekende eetlust werd opgemerkt door zowel onze als buitenlandse chef-koks. “Op een gegeven moment kon de soeverein omgaan met een kilo rundvlees en lam, 40 flessen wijn, acht kippen en konijnen eisen”, getuigen de kronieken van die jaren. Dus de koks hoefden de keuken niet te missen.

Een interessant feit: volgens tijdgenoten stond de tsaar onverschillig tegenover de hoge Russische keuken en sprak hij er zo over: wat is het nut van een lichaam met een enorme buik voor het vaderland? Dus de basis van het rantsoen van de tsaar was de gewone Russische keuken – welgestelde mensen uit die periode aten ongeveer hetzelfde.

Wat stond op de tafel van de keizer

Allereerst werd de keizer vóór het eten een glas wodka gebracht. Verplicht waren wit en zwart (rogge) brood in grote hoeveelheden, verschillende snacks. Peter hield van doorweekte appels, zuurkool en hij was dol op radijs en at in bijna elke vorm.

Tijdens de lunch gaf de koning de voorkeur aan verschillende ontbijtgranen, koud vlees, gelei, augurken en geroosterde biggen. De tsaar waardeerde vooral Alkmaarse gort – ze serveerden het, royaal op smaak gebracht met boter en melk. Het was tijdens het bewind van Peter I dat Alkmaarse gort werd voorgeschreven in het dieet van een Russische soldaat.

Gewaardeerd door de keizer en verschillende desserts. Hij had een speciale liefde voor watermeloenen – in de kindertijd introduceerde zijn vader zijn zoon aan deze zoete meloen die Peter zo lekker vond dat hij ooit opdracht gaf om kassen in St. Petersburg te regelen. De koning waardeerde ook kersen, vijgen en verschillende soorten ijs.

Als we het hebben over de innovaties die Peter in het koninklijke dieet heeft geïntroduceerd, zal de eerste plaats worden ingenomen door zeevis. De tsaar steunde de ontwikkeling van de visserij op deze vis op alle mogelijke manieren, zodat het spoedig een frequente gast werd aan de tafels van de rijke inwoners van het Russische rijk. En kruiden, ook populair door Peter, opende een praktisch nieuw tijdperk van het beitsen en zouten van producten.

De koning bracht ook uit het buitenland en aubergines, courgettes en andere landbouwgewassen, vooral waaronder aardappelen. Er zijn ook grappige gevallen waarin analfabete boeren aardappeltoppen probeerden te eten en klaagden over de walgelijke smaak.

Dus, samen met zijn andere daden, bracht Peter I belangrijke veranderingen aan in de Russische keuken. En in ieder geval voor de aardappelen moet je absoluut “dank u wel” zeggen.

Bron

Lees ook:   Het Prachtige Vliegende Schip Van Koning Salomo

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten