23 april 2021

 

18.000 jaar oud – ‘wolven’ pup gevonden

Puppy van 18.000 jaar oud dat bevroren is in ijs, kan ooit 'oudste bevestigde hond' zijn - UNILAD

Puppy van 18.000 jaar oud dat bevroren is in ijs, kan ooit de ‘oudste bevestigde hond’ zijn

Zer goed bewaard gebleven ‘wolven’ pup.
Puppy van 18.000 jaar oud gevonden bevroren in ijs ‘Oudst bevestigde hond’ ooit.

Onderzoekers in Zweden hebben ongelooflijke foto’s van de ‘jonge’ oude hond gedeeld nadat ze deze vorig jaar in de zomer in de Siberische permafrost hadden gevonden.

 

18,000-Year-Old Puppy Found Frozen In Ice Could Be ‘Oldest Confirmed Dog’ Ever - UNILAD

Nadat ze het hebben bestudeerd, weten ze niet zeker of het ‘ongelooflijk goed bewaarde’ wezen (met een volledige set tanden) een hond of wolf is – mogelijk omdat het afkomstig is van het punt waar honden werden gedomesticeerd.

Oudste hond gevonden in ijsKennedy Nieuws
Love Dalén, 44, en zijn collega Dave Stanton, 34, geloven dat het de vroegste bevestigde hond zou kunnen zijn. Als dat waar is, kan het van onschatbare waarde zijn om ons te leren over wanneer wolven werden gedomesticeerd.

18,000-Year-Old Puppy Found Frozen In Ice Could Be ‘Oldest Confirmed Dog’ Ever - UNILAD

De Russische collega’s van de onderzoekers hebben het mannelijke wezen ‘Dogor’ genoemd – een woordspeling op ‘hond of wolf’. Hoewel hij duizenden jaren oud is en een zichtbare ribbenkast heeft, zei Dalén dat het voelt als een ‘zeer recent dood dier’.

Oudste hond gevonden in ijs

Dalén, een professor in evolutionaire genetica, zei:

Het was ongelooflijk goed bewaard gebleven. [Toen we het vonden] wisten we niet hoe oud het was. Ze zeiden dat ze het in de permafrost hebben gevonden, maar het komt voor dat dingen daar bevroren worden die slechts een paar honderd jaar oud zijn of zelfs een paar decennia.

We waren er enthousiast over, maar we hadden een gezonde dosis scepsis tot we de radiokoolstof dateerden. Het is duidelijk dat toen we de resultaten kregen dat het 18.000 jaar oud was, dat alles veranderde. Toen we dat resultaat kregen, was het natuurlijk geweldig. 18.000 jaar geleden is een interessante periode waarin we denken dat er veel dingen gebeurden met zowel wolven als honden genetisch gezien.

Lees ook:   Op Antartica vond men een bevroren aliën beschaving

We kunnen het niet scheiden van een moderne wolf, Pleistoceen [ijstijd] wolf of hond. Een reden waarom het misschien moeilijk te zeggen is, is omdat deze daar precies op het moment van divergentie is. Dus het kan een zeer vroege moderne wolf zijn of een zeer vroege hond (Dus afstammeling van de wolf) of een late Pleistocene wolf.

Het exemplaar werd gevonden in een afgelegen deel van Noordoost-Siberië een paar uur van de dichtstbijzijnde stad Belaya Gora en blijft in Rusland, terwijl Dalén en Stanton zijn ribben in Zweden bestuderen. Volgens Stanton was de hond zo goed bewaard gebleven omdat hij werd gevonden in een tunnel die in de permafrost werd begraven. Voor de onderzoekers is het spannend dat ze ‘misschien kunnen bijdragen aan iets dat al heel lang een behoorlijk debat is geweest’.

Gerelateerde berichten